Nova vest
Tenis

Nedelja, 04.06.2017.

16:50

Đoković ubedljiv pred četvrtfinale sa Timom!

Šampion iz 2016. godine Novak Đoković pobedio je u osmini finala Rolan Garosa Španca Alberta Ramos-Vinjolasa sa 3–0 u setovima (7:6, 6:1, 6:3)

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Đoković ubedljiv pred četvrtfinale sa Timom!
Getty images

Đoković je diktirao tempo u meču, a u drugom i trećem setu pokazivao naznake šampionske igre koja ga je krasila tokom prošle godine.

Izuzev u prvom setu, na teren je protiv raspoloženog Španca izašao potpuno drugačiji Novak Đoković u odnosu na Novaka koji je igrao protiv Dijega Švarcmana.

Duboke loptice, malo neiznuđenih grešaka, a što je najbitnije, Đoković je bio "nemilosrdan" u realizaciji brejk prilika protiv Ramos-Vinjolasa.

Najbolji srpski teniser će u četvrtfinalu igrati protiv Austrijanca Dominika Tima, sa kojim se prethodno sastao u polufinalu Rima pred Rolan Garos. Tim je u osmini finala bio bolji od Orasija Sebaljosa.

U prvom setu mu je Ramos-Vinjolas pravio probleme sa osnovne linije, napadao a nešto slabiji udarci Novaka omoguavali su Špancu inicijativu. Udarci su mu bili opušteniji i prvi je došao do brejka već u prvom gemu meča.

Ramos-Vinjolas je uspeo da sačuva prednost za 2:0, a onda počinje "maratonski" gem na servis Đokovića u kome je Vinjolas imao nove brejk šanse. Posle petnaestak minuta igre u trećem gemu, Đoković greškom Španca smanjuje na 2:1, ali u tom delu meča ne funkcioniše prvi servis, a srpski igrač je imao nešto lošiji tajming na udarcima.

Punih 20 minuta od početka meča je bilo potrebno srpskom igraču da bi se upisao na semafor prvim gemom.

Već u narednom gemu, "rolerkoster" igra se nastavlja, pa umesto Đokovića koji je do tada već sakupio četiri neiznuđena promašaja, počinje da greši njegov protivnik. Novak vraća brejk za 2:2.

Kada se činilo da je Đoković zaigrao nešto bolje Ramos-Vinjolas dolazi do novog brejka i vođstva od 4:2. Novak uspeva da se vrati, pa igrači čuvaju svoje servise do taj brejka.

Koliko se igralo "na mah" pokazuje i činjenica da je Đoković u taj brejku krenuo silovito pa onda stao. Poveo je sa 4:0, samo da bi Ramos-Vinjolas koji minut kasnije došao do 4:4.

Prvi servis volej od početka meča Novaku se tada isplatio i poveo je sa 5:4. Do kraja prvog dela igre je Španac izjednačio, ali potom i pogrešio pa Đoković prvu set loptu koristi da povede posle čak 73 minuta igre.

Novak kao da je u nastavku igre "zaboravio" igrača iz prethodnog seta i naročito onog iz duela sa Dijegom Švarcmanom. Posle 20 minuta u drugom setu Đoković je vodio sa 4:0, "terorisao" je Španca sa osnovne linije i ovaj na takvu igru nije imao odgovor.

Već tada se videlo da je tempo Španca opao, a Đoković je to znao da iskoristi. Posle 24 minuta je bilo 5:1, da bi posle novog brejka Đoković došao do 6:1.

Delovalo je kao da Đoković prepušta inicijativu protivniku u poslednjem gemu drugog seta da bi svojim servisom došao do 2–0, ali su onda "bljesnula" dva vrhunska forhenda koja su Ramos-Vinjolasa "razvukla" po terenu, a Đoković od gem lopte za protivnika došao do brejk prilike kojom je završio set.

Brzi brejk na početku trećeg seta nagoveštavao je da će Đoković brzo završiti posao u meču. Međutim, Ramos-Vinjolas odmah uzvraća ribrejkom bez izgubljenog poena zahvaljujući greškama drugog reketa sveta.

Nije ih mnogo napravio Đoković u drugom i trećem setu, pa mu je takav ritam vrlo brzo vratio rezultatsku prednost a Đoković je "pobegao" rivalu na 5:2. Do kraja Ramos-Vinjolas uspeva da još jednom sačuva svoj servis a Srbin da svojim servisom overi četvrtfinalni meč sa Austrijancem Dominikom Timom.

Pred taj duel, ohrabruje činjenica da je ovog puta Đoković iskoristio čak 7 od 10 brejk šansi dok je u meču sa Švarcmanom u jednom trenutku imao tek 2/13.

Tim je u svom meču osmine finala maksimalnih rezultatom bio bolji od Orasija Sebaljosa (6:1, 6:3, 6:1). Podsećamo, Sebaljos je prošao dalje nakon povrede Davida Gofana. U slučaju pobede, Novak bi u polufinalu mogao da se sastane sa Rafaelom Nadalom.

Tok meča:

Ramos-Vinjolas je trenutno 20. igrač na planeti. Ima 29 godina, igra levom rukom, a omiljeni udarac mu je dvoručni bekhend.

Nije trebalo da meč počne pre 16 časova. Termin je u međuvremenu pomeren, a Đoković i Ramos-Vinjolas čekaju da svoj meč završe Venus Vilijams i Timea Baščinski. Dve teniserke igraju meč u tri seta.

Igrači su oko 18 časova i 20 minuta izašli na teren i počeli sa zagrevanjem. Glavni sudija meča je Sedrik Murije iz Francuske, a prvi je na servisu Novak Đoković.

Novak otvara meč sa dva dobra i duboka forhenda koja Ramos-Vinjolas uspeva da vrati ali kratko pa Đoković dobro napada i primorava protivnika na grešku u prvom poenu u meču.

Posle dva dobra poena Novak i u trećem poenu dobro napada, ali Vinjolas čita njegovu dijagonalu u forhend stranu i odigrava dobar pasing šot. Još jedan direktan poen iz forhenda Ramos-Vinjolasa i Novak se suočava sa prvom brejk loptom u meču na drugi servis.

Nedostajalo je na brejk lopti Novaku i malo sreće! Loptica je okrznula vrh mreže posle njegovog udarca, odbila se kratko i odskočila visoko pa je Ramos-Vinjolas mogao da bira u koju će stranu da pošalje lopticu za prvi brejk u meču.

Đokovićev današnji rival svoj prvi servis gem otvara sa tri brza poena. Tri su došla posle dobrih servisa, a jedan posle Novakove greške. Ramos- Vinjolas nije izgubio ni poen i vodi sa 2:0.

Izuzetno precizan forhend levorukog Španca i dva direkta poena na gotovo identičan način dovode Đokovića u problem i u drugom servis gemu Srbina. Španac je imao 30:0, kada posle razmene pogađa mrežicu, a Đoković dolazi do svog prvog poena u trećem gemu.

Ramos-Vinjolas igra opušteno i deluje kao da u njegovoj igri nema pritiska. Novak posle četvrte neiznuđene greške daje šansu protivniku za novi brejk na 40:30.

Posle najduže razmene od početka meča i 25 udaraca, Novak dolazi do prednosti i gem lopte koju ne koristi. Forhend izbacuje nekoliko centimetara pored linije. Dobrim servisom nadoknadio je propuštenu šansu, ali ni nju nije iskoristio pa su samo u trećem gemu viđena četiri izjednačenja.

Novakov prvi servis ne funkcioniše, a rad nogu srpskog igrača ne deluje idealno na početku meča.

Nova brejk lopta za Ramos-Vinjolasa posle lošeg tajminga na udarcu i novog promašaja Đokovića. Novak je spasava izgrađenim poenom, da bi dobrim servisom došao do prednosti.

Samo treći gem traje više od deset minuta. Novak savršenom bekhend paralelom dolazi do nove prednosti, ali ponovo pogađa vrh mreže i loptica se odbija u aut za još jedno izjednačenje. Meč traje 20 minuta a Đoković posle dobrog servisa i greške Vinjolasa dolazi do prvog gema u meču 2:1.

Dve greške Ramos-Vinjolasa za 0:30 i Đoković po prvi put preti u meču! Đoković ne rizikuje, čeka grešku protivnika koji šalje lopticu u mrežu i sa tri greške donosi tri brejk lopte Novaku.

Bez izgubljenog poena, Novak je uspeo da nadoknadi zaostatak u gemovima i servira za prvo vođstvo u meču posle nešto manje od pola sata igre, 2:2.

Novak pasivnom igrom dopušta Vinjolasu da napadne. Španac to čini forhend paralelom a svetski broj 2 ne uspeva da se odbrani pa Vinjolas peti gem započinje sa 30:0 na servis Srbina.

Prvi dobar servis i odmah brz poen za Novaka. Španac nastavlja da igra odlične forhende i jedna paralela mu donosi još dve brejk lopte na 40:15. Novak je spasao obe. U ovom delu igre šalje nešto dublje lopte nego na početku, ali udarci nemaju snagu koju.

Jedan mali i jedan veliki aut posle naizgled nestrpljivog udarca srpskog igrača i Ramos-Vinjolas dolazi do novog brejka za 3:2.

Imao je Novak 30:0 na servis protivnika, ali Španac brzo dolazi do tri poena sa osnovne linije. Brejk je potvrdio smečom pošto je pročitao loš drop šot Đokovića, 4:2.

Đoković u svojim servis gemovima prinuđen da igra mnogo više poena do sedmog gema. Jedan mali promašaj iz drop šota Ramos-Vinjolasa i dobri servisi donose Đokoviću gem osvojen bez izgubljenog poena 4:3.

Prvi poen u osmom gemu Novak gubi tako što šalje lopticu u aut, u sledećem lopticom u ćošku terena primorava protivnika na grešku. Promenljivost u njegovoj igri videla se u naredna tri poena kada je ramom izbacio lopticu u aut, da bi Ramos-Vinjolas pod pritiskom pogrešio, a onda Novak učinio isto.

Došao je ipak Srbin do prednosti i ovog puta imao sreće sa mrežicom koju pogađa Španac, a loptica se na brejk lopti odbija preko osnovne linije i Đoković dolazi do drugog brejka u meču 4:4.

Smanjio je Srbin broj odigranih poena na svoj servis i sigurnim gemom dolazi do 5:4 i prilike da brejkom u narednom gemu osvoji prvi set.

Iako Ramos-Vinjolas ima dve gem lopte u servis gemu za izjednačenje, Đoković ima inicijativu. Do izjednačenja Novak dolazi odličnom dijagonalom koja je otišla daleko pored terena pa Španac sa osnovne linije nije mogao da je stigne, a drugu gem loptu je Đoković "izvukao" dobrim napadom posle koga je Vinjolas pogrešio. To nije bilo dovoljno da pripreti brejkom Đoković pa Španac sa dva uzastopna poena dolazi do 5:5.

Odličnom forhend paralelom Novak otvara 11. gem u meču, a dobrim servisom brzo dolazi do 30:0. Vinerom iz forhenda, ukupno desetim direktnim poenom u meču Ramos-Vinjolas osvaja poen, ali Đoković u narednom priprema "egzekuciju" iz forhenda tako što pronalazi oštar ugao dijagonalom iz bekhenda i ima dve gem lopte.

Španac udara lopticu ramom reketa, Đoković vodi sa 6:5, a Ramos-Vinjolas servira za ostanak u setu.

Započinje Ramos-Vinjolas poslednji servis gem pre taj brejka as udarcem. Promašaj, pa novi precizan servis u "t" liniju i Đokovićev protivnik dolazi do novog vođstva u gemu, a sa dva hrabra napada i do taj brejka 6:6.

Posle prvog servisa koji koristi Đoković pravi dva mini brejka na servis Ramos-Vinjolasa, pa posle dobrog napada po paraleli dolazi do 3:0, a novi dobar napad mu donosi i 4:0. Prvi poen u taj brejku Ramos-Vinjolas je izborio posle dobre forhend dijagonale Đokovića pa potom drop šota koji je Vinjolas stigao i prebacio preko mreže.

Ramos-Vinjolas dolazi do 4:2, kada je delovalo da će Đoković uspeti bez većih problema da dođe do 5:0. Umesto toga, jedan mini brejk i dobar servis Špancu donose tri uzastopna poena a Đoković preuzima servis.

Ramos-Vinjolas "čisti liniju" forhendom i dolazi do izjednačenja u taj brejku! Đoković menja taktiku i odigrava servis volej po prvi put od početka meča i dolazi do 5:4.

Prvi od dva servisa koristi Ramos-Vinjolas za izjednačenje. Ponovo je poslao dobru paralelu u nebranjeni deo terena, ali potom poslao lopticu koji centimetar iza osnovne linije i dao Đokoviću šansu za osvajanje seta. Novak je koristi i posle novog auta Ramos-Vinjolasa dolazi do prvog seta posle 73 minuta igre, 7:6.

Kako je završio prvi set, Ramos-Vinjolas započinje i drugi, loptica preko osnovne linije i prvi poen u drugom setu za Đokovića. Nekoliko dobrih razmena u kojima smo videli kako Španac pogađa sam ćošak terena za 30:30, pa potom pametan izlazak na mrežu i skraćena lopta Novaka za brejk loptu, ali i prvi as Španca za izjednačenje.

Drugu brejk šansu Novak nije iskoristio tako što je posle servisa protivnika lopticu visoko uhvatio pa je ona visoko i poletela i otišla van terena. Iskoristio je treću uz vidno bolju igru sa osnovne linije. Ramos-Vinjolas se ne kreće u ovom delu igre brzo kao što se kretao od početka meča, 1:0.

Brz i lak gem za Novaka posle brejka. Duboke lopte, promene ritma i bez izgubljenog poena Đoković dolazi do 2:0 posle aut lopte Ramos-Vinjolasa.

Bolju igru Đoković prikazuje od početka drugog seta. Opao je tempo Španca, ali je i "drugi" Novak ustao sa stolice u drugom setu. Dva poena Ramos-Vinjolasa i četiri Đokovića za novi brejk i 3:0!

Prvi poen u četvrtom gemu osvaja Ramos-Vinjolas. Đoković u drugom servira odlično u forhend protivnika, Vinjolas vraća, ali samo do forhenda Đokovića koji paralelom dolazi do direktnog poena i 15:15. Đoković do kraja gema čuva inicijativu pa posle 17 minuta u drugom setu ima 4:0. Podsećanja radi, u prvom je tek posle 20 minuta došao do prvog gema u meču.

As udarcem Ramos-Vinjolas dolazi do dve gem lopte, a lopticom koja je ostala na mreži posle Novakovog bekhenda i do prvog gema u drugom setu 4:1.

Đoković posle svega 24 minuta igre u drugom setu sigurnim servis gemom dolazi do 5:1. Ramos-Vinjolas igra nestrpljivo i greši.

U sedmom gemu drugog seta, na servis Španca Novak prepušta inicijativu protivniku i pokušava da kombinuje napadima dubokim loptama i traženjem dobrih skraćenih lopti. Posle uvodna tri poena Ramos-Vinjolasa, Španac pravi drugu duplu grešku u meču, a Đoković sa dva fantastična poena dolazi do izjednačenja.

Izvanredan poen i bljesak najboljeg Đokovića u poenu kada je Španac imao prednost! Dva dobra forhenda kojima je Đoković "prošetao" Ramos-Vinjolasa po terenu za izjednačenje, a onda još dva dobra poena za furiozan završetak drugog seta drugog reketa sveta 6:1!

Forhend koji je Španca služio tokom prvog seta, donosi mu lep poen na početku trećeg seta, a onda u poenu dijagonalom priprema još jednu paralelu, ovog puta iz bekhenda i dolazi do brejk šanse koju ne koristi. Novak dobrim servisom dolazi u šansu da smečom završi posao u poenu za gem loptu. Vinjolas se dobro odbranio od smeča ali ne i od forhenda koji je usledio pa srpski igrač dolazi do prednosti.

Ramos-Vinjolas se dobro brani, ali Novak ne promašuje kao u prvom setu, a pogađa duboke loptice koje protivnika pomeraju dalje od osnovne linije i forsiraju ga dok ne napravi grešku. Posle takve greške dolazi do prednosti, a na isteku drugog časa igre i do prvog gema u trećem setu 1:0.

Đoković je u drugom setu imao 11 vinera i pet grešaka, a njegov priotivnik devet grešaka i pet direktnih poena.

Nastavlja Novak da napada Ramos-Vinjolasa u ranoj fazi poena, a Špancu stvari u poenu izmiču kontroli. Posle prvog poena, Đoković dominantno dolazi do novog brejka koji je Ramos-Vinjolas potvrdio neiznuđenom greškom 2:0.

Ramos-Vinjolas uspeva posle dobre skraćene lopte da dođe do tri brejk lopte, a onda novom dobrom odbranom i do ribrejka bez izgubljenog poena! 2:1.

Novakove loptice idu ravnije i snažnije uprkos izgubljenom brejku pa prvi poen u četvrtom gemu osvaja Đoković posle 18 udaraca. U naredna dva jedan dobar drajv volej Španca i snalažljivost na mreži donose 30:15. Novak napadom u bekhend i ugao terena tera Španca na grešku, pa sopstvenom greškom "poklanja" Špancu gem loptu. Ovoga puta dobra igra na mreži Novaka i nova greška protivnika donose mu brejk loptu.

Najlepši i najduži poen u meču osvaja Ramos-Vinjolas greškom Novaka posle 41 udarca! Dva izlaska na mrežu, pa vraćanje na osnovnu liniju za nastavak razmene i lopta daleko u autu, pa Španac dolazi do izjednačenja. Dva brza poena kasnije Ramos-Vinjolas je izjednačio na 2:2.

Novak izvanredno cilja bekhend stranu protivnika tokom čitavog drugog i trećeg seta. Preciznim lopticama po toj strani priprema poen koji završava sigurnim smečom za 40:15 u petom gemu trećeg seta. Koristi već prvu gem loptu i ima 3:2.

Kakav poen za brejk loptu Đokovića! Udarci iz proklizavanja, neverovatna odbrana i onda majstorski forhend za prvu šansu da Novak ponovo napravi brejk. Svou šansu koristi odmah za 4:2.

Servis Đokovića nije bio pod prevelikim pritiskom, a Novak dobrim servisom dolazi do velikih 5:2. Prethodno je ponovio sličan forhend kao i u prethodnom gemu i još jednom pokazao šampionski ritam.

Dva pokušaja napada direktno iz riterna promašio je Novak, pa nakon pet poena u osmom gemu Ramos-Vinjolas smanjuje zaostatak na 5:3. Đoković servira za pobedu.

Ono što u prethodnom gemu nije uspeo Đoković uspeo je u devetom Španac. Dobar napad iz riterna za 15:15. Novak bekhend slajsom dolazi do 30:15, a onda posle lošeg riterna Španca i do prve meč lopte posle dva i po sata igre. Forhendom Novak završava posao, a igra ohrabruje pred nastavak turnira, 6:3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

331 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

6 h

U fokusu

Vidi sve