Nova vest
Tenis

Četvrtak, 01.06.2017.

14:59

Mari se namučio s Kližanom, sledi Del Potro

Najbolji teniser sveta Endi Mari pobedio je u drugom kolu Rolan Garosa Martina Kližana sa 3–1, po setovima 6:7, 6:2, 6:2, 7:6.

Izvor: PT, MLJ

Autor: PT, MLJ

Mari se namučio s Kližanom, sledi Del Potro
Getty Images

Britanski teniser u prvom kolu savladao je Rusa Andreja Kuznjecova u četiri seta, dok je Kližan posle pet bio bolji od Francuza Lorana Lokolija.

Do sada su se u karijeri sastali samo jednom, a slavio je prvi reket sveta posle tri seta.

Kližan je ubeljivo počeo meč. Od prvog gema i servisa Marija dolazio je do izjednačenja u nekoliko navrata, ali nije uspeo da dođe do brejk lopte. Već u sledećem servis gemu Britanca uspeva u tome i posle uvodna četiri gema vodi sa 3:1.

Čuvao je prednost do završnice seta, kada Mari uzima brejk, čuva svoj servis i preokreće na 6:5. Prvi set potom ulazi u taj brejk u kome je sigurniji bio Slovak i osvojio ga sa dva mini brejka.

Kližan je uspeo da očuva "momentum" do polovine narednog seta kada Britanac vezuje dva brejka i sa 6:2 završava dolazi do izjednačenja. Kližan nakon toga ne uspeva i treći put zaredom da odbrani svoj servis pa Mari pravi prednost i u ranoj fazi trećeg seta i dolazi do 2:0. Kližan tada uspeva da osvoji gem, ali do kraja seta "kapitulira" još jednom, pa Mari istovetnim rezultatom (6:2) dolazi do preokreta i 2–1.

Poslednji set bio je rezultatski najzanimljiviji. Serija drop šotova, snažnih udaraca na obe strane, odbrana i nadmudrivanja. Kližan je na momente prikazivao vrhunski tenis što mu je donelo prednost od 2:0 na početku četvrtog seta. Dugo je uspevao i da sačuva tu prednost, ali je svoju nestrpljivu igru skupo platio u devetom gemu kada Mari vraća brejk i potom dolazi do izjednačenja (5:5).

Slovački teniser je više grešio, Mari se dobro branio i napadao kada mu se ukaže prilika. Kližan se obilato koristio drop šot udarcima koji su često zadavali probleme Britancu, ali mu i poklanjali poene kada ne bi prolazili.

Do kraja je sačuvao svoj servis, igrači su ušli u novi taj brejk, iz koga je ovog puta Britanac izašao kao pobednik (7:3) i ujedno došao do prolaska u treće kolo Rolan Garosa u kome ga čeka Huan Martin Del Potro. Del Potru je meč predao Nikolas Almagro.

Tok meča:

Početak seta nije obećavao za Škota, koji je već u prvom gemu morao da spasava brejk loptu. Međutim, ono što nije mogao u prvom, Kližan je iskoristio u drugom servis gemu Marija. Slovak je došao do tri uzastopne brejk lopte, prvu nije iskoristio, ali zato jeste drugu za vođstvo od 2:1.

Uspeo je 50. igrač sveta da potvrdi oduzeti servis, a do desetog gema igrači su suvereno čuvali svoje servise. Tada je usledio manji pad koncetracije Slovaka, koji je Endi iskoristio i izjednačio na 5:5.

U naredna dva gema nije bilo promena pa se ušlo u taj-brejk. Tamo je Kližan bio dosta agresivniji, iz forhenda nije grešio, pa je tako došao zasluženo do prvog seta i vođstva od 1–0.

Uvodna četiri gema drugog seta protekla su dosta mirno, igrači nisu grešili na svoje servise, pa se brzo došlo do 2:2.

Međutim, tada je Mari zaigrao nešto bolje, uspeo da oduzme servis Kližanu, a potom i da potvrdi brejk za 4:2. U narednom gemu prvi reket sveta ponovo je uspeo da oduzme servis Slovaku za 5:2. Usledio je servis za set koji Mari iskoristio i tako došao do izjednačenja 1–1.

Već na startu trećeg seta, Mari pravi brejk, u trećem gemu. U četvrtom servira i potvrđuje stečenu prednost. Kližan igra agresivno, napada, ali i pravi greške. Upravo greška iz forhenda koji je poslao u mrežu, donela je Britancu potvrdu brejka i prednost od 3:1 u ovom delu igre.

Novi brejk Marija, Kližan je u gemu na svoj servis osvojio samo jedan poen i još jednom predao svoj servis Mariju svojom neiznuđenom greškom. Ovog puta bekhend je završio u mreži a Mari posle malo više od dva sata igre vodi sa 4:1.

Kližan je u gemu na servis Britanca pri rezultatu 40:0 izveo izuzetan drop šot koji protivnik nije mogao da stigne. Posle još jednog poena Kližana, Mari uzvraća dobrim drop šotom koji Slovak ne uspeva da prebaci preko mrežice i Britanac je posle šest gemova u trećem setu nadomak pobede 5:1.

Kližan osvaja gem posle četiri uzastopno izgubljena, a svetski broj 1 servira za preokret. Izuzetna kombinacija udaraca: servis, bekhend dijagonala, forhend i smeč doneli su Mariju set loptu na 40:30, koju on koristi odmah i preokreće na 2–1 u setovima sa 6:2 u trećem setu.

Već na startu četvrtog seta, Slovak se suočavao sa brejk loptama na svoj servis. Razoran forhend i izuzetan drop što doneli su Kližanu prednost koju nije ispustio za 1:0.

Kližan nastavlja da pritiska protivnika drop šotovima i jakim udarcima sa osnovne linije, čime iznuđuje greške Marija i dolazi do brejka za 2:0. Promene ritma, skraćene loptice i razmena drop šotova pokazuju taktičko nadmudrivanje dvojice igrača.

Mari promašuje zicer na brejk lopti u trećem gemu ovog dela igre. Bekhend slajs šalje u mrežu, a Kližan se "provlači". Mari nije iskoristio svoje brejk šanse, a Kližan potvrđuje brejk za 3:0.

Najbolji igrač nakon toga odigrava siguran gem u kome protivnik osvaja jedan poen iz riterna, snažnom forhend paralelom. Slovak potom greši iz drop šota, a Mari se "upisuje na semafor" u četvrtom setu za 3:1.

Martin Kližan uspeva da sačuva svoj servis, ne uzmiče pred najboljim teniserom sveta koji igra dobro, ali ne uspeva da u naredna dva gema napravi brejk na servis Slovaka. Kližan u sedmom gemu hrabrim drugim servisom omogućava sebi očuvanje prednosti za 5:2 u četvrtom setu, a Mari servira za opstanak u ovom delu igre.

Pretio je Kližan sa 30:0 na servis Britanca, ali Mari uspeva da se vrati, osvoji naredna četiri poena i ne dozvoli protivniku brejk lopte koje bi ujedno bile i set lopte za slovačkog igrača, 5:3 za Kližana i servis gem vredan seta i izjednačenja.

Mari uspeva da vrati brejk! Kližan je svoj servis gem odigrao nestrpljivo, a Britanac uspeva da se vrati u egal i servira za izjednačnje u četvrtom setu. Kližan se potrudio da ga Mari ne dobije lako, ali je napadački dobro funkcionisao i Kližan je posle jedne kraće lopte morao da se suoči sa zicerom Britanca koji je forhendom došao do izjednačenja i 5:5.

Kada pogodi, Kližan pravi velike probleme Mariju. Na 40:40 u 11. gemu viđena su dva spektakularna poena! Prvo se Mari neverovatno odbranio posle servisa i dijagonale Kližana da bi potom na mreži osvojio poen, a nakon toga Kližan demonstrira snalažljivost i vraća na 40:40.

Mari je imao priliku da brejkom dođe na gem od pobede, ali je nije iskoristio. Već u sledećem gemu sigurnom igrom dolazi do taj brejka. Kližan osvaja jedan poen "raketom" iz riterna koja je išla 178 kilometara na čas.

Odmah na startu pravi mini–brejk, prednost ne ispušta do kraja, a taj brejk osvaja identičnim rezultatom (7:3) kojim ga je u prvom setu izgubio. Britanac je u taj brejku obezbedio i prolazak u naredno kolo Rolan Garosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve