Au revoir

Rolan Garos završen je na spektakularan način – Rafael Nadal osvojio je 10. titulu u Parizu.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Ponedeljak, 12.06.2017.

10:00

Au revoir
EPA/YOAN VALAT

Nadal je savladao Stana Vavrinku u finalu sa ubedljivih 3-0 i tako postao prvi igrač koji je stigao do dvocifrenog broja trofeja na jednom Grend slemu.

Španac je zaokružio fantastičan turnir na kojem smo imali prilike da vidimo neke neverovatne podvige, uspehe, ali i brojna razočaranja.

Najbolji srpski teniser Novak Đoković nije uspeo da odbrani titulu i, zahvaljujući plasmanu u finale Španca i Švajcarca, pao je na četvrtu poziciju na ATP listi. Srpski tenis ponovo nije imao previše uspeha u singlu, dok je u dublu Nenad Zimonjić došao do polufinala.

Za razliku od našeg, Letonci su dobili novu zvezdu, pošto je do senzacionalnog trijumfa stigla 20-godišnja Jelena Ostapenko.

Dve izuzetno zanimljive nedelje su iza nas, sve ono važno ste mogli da čitate u "Nikolinom slajsu", pa da vidimo šta je to obeležilo ovogodišnji Rolan Garos.
EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Dan I: Sada ništa nisam izgubio – turnir može da počne!

Za razliku od prethodnih izdanja, Otvoreno prvenstvo Francuske počelo je u nedelju jer su organizatori "razvukli" prvo kolo na tri dana. Subota je zato bila rezervisana za decu, a ja sam pokušavao da se upoznam sa teniskim kompleksom.

Srećom, za razliku od putovanja u januaru, ovoga puta sam se svojski potrudio da ništa ne izgubim, pa sam mogao da se koncentrišem na ono što sledi, a to je dvonedeljno takmičenje najboljih igračica i igrača na svetu.

Dan II: Zbog Novaka i Rafe svet staje, ali kuda će ženski tenis?

Turnir u Bulonjskoj šumi već na startu je pokazao svu svoju raskoš i gužvu koju samo ovakvi događaji umeju da proizvedu. Na sporednim terenima trenirali su Nadal i Đoković, zbog čega su navijači, u želji da nađu što bolju poziciju za fotografisanje, pravili ogromne zastoje oko terena.

Dok je Rafa sparingovao sa Filipom Kolšrajberom prisutni su se dovijali kako da najbolje nameste foto aparat, dok je deo oko terena broj 13 bio potpuno zakrčen kada su izašli Novak i Viktor Troicki.

U međuvremenu, dobili smo i prvu senzaciju – Jekatarina Makarova je deklasirala prvu igračicu sveta Andželik Kerber i produbila krizu nemačke predstavnice.
Novak Ðokoviæ@Twitter
Dan III: Žoao, više verujem svojim ušima...

Da u sportu uvek postoje oni koji ne obraćaju previše pažnje na fer-plej dokaz je situacija sa meča Janka Tipsarevića i Žoaa Souze, odigranog u utorak prve nedelje. Souza je eliminisao srpskog tenisera posle preokreta, ali tek pošto je zbog jedne sudijske opomene zapretio da neće nastaviti da igra.

Portugalac je krajem drugog seta, iznerviran opomenom sudije koju je inače zaslužio jer je opsovao, seo na klupu i odbio da nastavi, vrativši se na teren posle desetominutne pauze i razgovora sa supervizorom.

To je, iako je Janko demantovao da je bio ometen, potpuno promenilo tok meča, zbog čega je Tipsarević završio učešće u prvoj rundi.

Dan IV: "El Grande" Novak, grandiozni promašaj i sarkastični Endi

Srećom, osveta je stigla vrlo brzo – Đoković je eliminisao Žoaa na stadionu 'Suzan Lenglen' maksimalnim rezultatom, a posle te pobede izjavio je da mu je žao jer neće odmeriti snage sa kolegom iz reperezentacije i velikim prijateljem.

Novak je pričao i o Dijegu Armandu Maradoni koji je nedavno bio specijalni gost B92.net, sa kojim se družio u više navrata, a rola Endija Marija nije mogla da izostane.

Britanac je bio izuzetno nervozan tokom duela sa Kuznjecovim, Fernando Verdasko je pobedom nad Aleksanderom Zverevim priredio prvo veliko iznenađenje u muškoj konkurenciji, a mi smo se užasavali knedli od ribe...
EPA/YOAN VALAT
Dan V: "Đogasi" reč dana, novinar provokator, Novaka još boli Rio

Kako je turnir odmicao, tako su svetski mediji bili sve zainteresovaniji za saradnju Đokovića i novog trenera Andrea Agasija. Francuzi su skovali termin "Đogasi" i najavili tim koji bi mogao da promeni muški tenis.

Nekima baš i nije bio interesantan Amerikanac, već senzacionalizam, pa je jedan italijanski kolega, koji inače voli da provocira, podsetio srpskog igrača na suze sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Novak mu je gospodski odgovorio priznavši da mu je to jedan od najbolnijih poraza u karijeri.

Dan VI: Plač bebe, natucanje korejskog i enigma zvana Kirjos

U danima kada na terenu nije bilo najboljeg srpskog sportiste, dešavalo se mnogo toga zanimljivog, što potvrđuje ono čemu smo svedočili u četvrtak. Endija Marija nekoliko puta je prekinula beba koja je plakala na tribinama, a ja sam pokušao da naučim koju reč korejskog priliko intervjua sa Hjeonom Čungom.

Taj dan obeležio je i poraz australijske nade Nika Kirjosa koji je potom pokazao i onu drugu, emotivniju stranu, govoreći o smrti dede koja ga je mnogo pogodila.

Đoković je ipak izazvao pažnju u smiraj dana, poslavši dva velika buketa ruža u žensku svlačionicu.
EPA/CAROLINE BLUMBERG
Dan VII: Novak na ivici ponora, nervoza i "rat" sa sudijom

Poslednji radni dan prve nedelje doneo nam je veliku nervozu i strah da će se ponoviti Australijan open – Novak je bio na korak od eliminacije u trećoj rundi. Dijego Švarcman, omaleni igrač iz Argentine, imao je vođstvo od 2-1 u setovima, ali je Đoković uspeo da preokrene i plasira se u drugu nedelju.

Imao je veliku raspravu sa sudijom Karlosom Ramosom zbog oduzimanja poena usled druge opomene, dok je čitav teniski svet bio tužan zbog povrede Davida Gofana.

Belgijanac se u pokušaju da dohvati jednu lopticu protiv Orasija Sebaljosa sapleo o mušemu za pokrivanje terena i zaradio tešku povredu skočnog zgloba.

Dan VIII: Mari protiv svih i Novakova temeljna priprema

Početak vikenda bio je rezervisan za veliki derbi između Endija Marija i Huana Martina del Potra, a verovatno ni sam Britanac nije bio svestan da će osim Argentinca, za protivnika imati više od 15.000 ljudi na stadionu 'Filip Šatrije'.

Ipak, uspeo je da trijumfuje u trijumfuje u tri teška seta, dok je u isto vreme Rafael Nadal proslavljao 31. rođendan.

Đoković se pripremao za duel sa Albertom Ramos-Vinjolasom sparingujući sa Tijagom Monteirom koji po stilu podseća na Španca.
EPA/TATYANA ZENKOVICH
Dan IX: Sa Novakom ne može bez nerviranja…

Međutim, temeljna priprema nije previše pomogla u prvom setu, ne zbog previše dobre igre protivnika, već zato što sam nije uspevao da pronađe ritam. Ponovo smo morali da se nerviramo u tom delu igre, ali, srećom, većih posledica nije bilo.

Bilo je šareno i van terena – družili smo se sa ranije spomenutim Kirjosom koji je "banuo" na konferenciju Aleksandre Krunić i Ajle Tomljanović, koja mu je devojka, dok Olga Danilović nije mogla da veruje da niko sem mene od novinara nema "Instagram".

I da, deda je uspeo da me vidi na televiziji…

Dan X: Kecmanović u ilegali i sunovrat hrvatske heroine

Prvi dan druge sedmice na Grend slemovima je rezervisan za početak takmičenja u juniorskoj konkurenciji – naš Miomir Kecmanović bio je veoma opušten nakon prve pobede i govorio o privatnom životu.

Mi smo se družili sa legendama 'belog sporta' i pričali o favoritima za osvajanje turnira, ali naši susedi nisu bili previše radosni jer je završena jedna lepa bajka na Rolan Garosu.

Petra Martić, Hrvatica koja je nekada mnogo obećavala, ali nije ispunila potencijal zbog povreda, bila je nadomak trijumfa nad Elinom Svitolinom u četvrtoj rundi, pre nego što je usledio sunovrat i gubitak 20 od poslednjih 25 poena.
EPA/TATYANA ZENKOVICH
Dan XI: Užasan dan u Parizu

Ono što je bila bojazan organizatora pre početka Otvorenog prvenstva Francuske, obistinilo se u utorak – kiša je počela da remeti program.

Iako je bilo sitnih padavina u prethodnim danima, nebo se tada potpuno "otvorilo" i muška četvrtfinala su morala da budu odložena za sredu. U ženskoj konkurenciji igrani su mečevi, nekoliko puta prekidani zbog lošeg vremena, a dalje su prošle Timea Bačinski i Jelena Ostapenko.

Istovremeno, dogodio se novi napad u Parizu koji u Francuskoj tretiraju kao teroristički – napadač je čekićem povredio policajca kod Notr Dama, ja sam nakratko bio dopisnik info redakcije, ali srećom nije bilo žrtava.

Dan XII: Novak bi sada trebalo da se zapita...

Ono što je uspeo da izbegne protiv Švarcmana, Đoković nije u duelu sa Dominikom Timom – odigrao je veoma loše, izgubio u tri seta i takmičenje završio u četvrtfinalu.

Osvajač 12 Grend slem titula nije uspeo da odbrani titulu osvojenu prošle godine, zbog gubitka velikog broja bodova pao je na, ispostaviće se, četvrto mesto, ali ni to nije bio najveći razlog za brigu.

Novak je u poslednjem setu osvojio samo osam poena, izgledao je kao da se predao i da ne želi da se bori za preokret, a posle meča je priznao da razmišlja o mnogim stvarima.

Jedna od njih bi trebalo da bude i ona o odlukama koje je doneo u poslednjih godinu dana...
EPA/YOAN VALAT
Dan XIII: Šta biste vi uradili da ste na Novakovom mestu?

Iznenađenje povodom eliminacije prošlogodišnjeg šampiona nije jenjavalo ni u četvrtak, pošto su gotovo svi bivši igrači i analitičari komentarisali viđeno – od Matsa Vilandera, preko Grega Rusedskog, do oštrog Džona Mekinroa.

Osim spomenutih već donešenih odluka, treba razmišljati i o sledećim koracima, a jedna njegova izjava navela je svetske medije da počnu da pišu o eventualnoj pauzi.

Đoković nije rekao da će uzeti odmor posle Rolan Garosa, ali sada su sve opcije na stolu.

Dan XIV: 'Bik' u punoj snazi i jedini čovek koji može da ga ukroti

Pošto smo saznali da će u velikom finalu igrati Simona Halep i Jelena Ostapenko, u petak nam je ostalo da vidimo ko će se od muškaraca boriti za 'Kup musketara'. Prvo polufinale donelo nam je epski meč između Endija Marija i Stana Vavrinke, koji je Švajcarac rešio u svoju korist posle preokreta i sjajne borbe u pet setova.

Susret je trajao više od četiri i po sata, sušta suprotnost onoga što smo videli kada su na parisku šljaku izašli Rafael Nadal i Dominik Tim.

Austrijanac nije uspeo da ponovi partiju iz četvrtfinala i jedino čime može da se pohvali jeste da je jedan od samo dvojice igrača koji su u Parizu osvojili četiri gema u setu sa 'Bikom sa Maljorke'.
Photo by Julian Finney/Getty Images
Dan XV: Filmska priča – nova zvezda na teniskom nebu!

Da tenis ume da piše bajke svima nam je već dobro poznato, ali ono što je Rolan Garos režirao ove godine ući će u anale. Jelena Ostapenko, 20-godišnja devojka iz Estonije, napravila je senzaciju i osvojila trofej u ženskoj konkurenciji.

Ona je u finalu savladala Simonu Halep i tako na nestvaran način došla do prvog trofeja u karijeri – nije mogla da nađe bolje mesto od Pariza.

Jelena je oduševila svetsku javnost svojom pojavom i beskompromisnom igrom, a na putu do pehara je upisala neverovatnih 299 vinera.

Dan XVI: Jednostavno, bolji se nije rodio... Niti će!

Ako je impresivno ono što je uradila devojka iz Rige, šta tek reći za Rafu Nadala – Španac je kompletirao "Decimu" na svom omiljenom turniru i postao prvi teniser u istoriji koji na jednom Grend slemu ima dvocifren broj trofeja.

Osim brojnih rekorda koje je oborio, nestvarno zvuči da je, pored trijumfa bez izgubljenog seta, protivnicima zbirno prepustio samo 35 gemova, odnosno prosečno 5 po meču.

Još jednom je potvrdio da je 'Kralj šljake' i da se nikada više neće roditi čovek koji će biti toliko dominantan kao on na najsporijoj podlozi.

Time je završeno 116. izdanje Rolan Garosa, a vi ste najzanimljivije detalje iz Pariza mogli da pratite u rubrici "Nikolin slajs", kao i direktne prenose na TV B92. Nadam se da ste uživali, ja sigurno jesam, a novo druženje zakazujem za tri nedelje.

Čujemo se sa Vimbldona!

Au revoir #rg17

Објава коју дели Nikola Djukic (@djukic_nikola) дана

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: