Souza preokrenuo protiv Tipsarevića za meč sa Đokovićem

Janko Tipsarević nije uspeo, eliminisan je u prvom kolu Rolan Garosa posle preokreta.

Izvor: AK

Ponedeljak, 29.05.2017.

11:00

Souza preokrenuo protiv Tipsarevića za meč sa Đokovićem
Foto: B92/ÐN

Srbina je tročasovnog maratona savladao Portugalac Žoao Souza sa 4:6, 7:63), 6:2, 6:2,

Tipsarević je kontrolisao meč do finiša drugog seta kada je Portugalac na 6:2 za Srbina pretio prekidom jer mu je sudija oduzeo poen zbog psovanja.

Vratio je brejk prednosti i izborio taj-brejk u kojem lako dobija Tipsarevića sa 7:3 i potpuno preokreće tok meča. Sa tri brejka dobija treći set za preokret na 2-1, dok je treći dobio s lakoćom protiv demoralisanog srpskog tenisera.

Ovo je bio prvi međusobni duel dvojice tenisera koji se nalaze jedan do drugog na ATP listi, Souza je pred Rolan Garos bio mesto iza Tipsarevića.

U drugom kolu Portugalac će da igra sa Novakom Đokovićem, koji je uz dosta oscilacija savladao Marsela Granoljersasa maksimalnih 3-0.

Tok meča:

Tipsarević je zamalo napravio brejk već u prvom gemu, žestoko je pritisnuo rivala i stigao do dve šanse da mu oduzme servis, ali je Portugalac odoleo.

Uzvratio je Souza Srbinu istom merom, napao je njegov servis, Tipsarević se dosta mučio, tri puta je spasavao brejk loptu, ali je stigao do prvog gema (1:1).

Usledila su dva mirna gema u kojima je Tipsarević bio nešto opasniji po servis rivala, ali nije bilo brejkova posle četiri gema (2:2).

Konačno, u petom gemu Tipsarević dobija šansu da napravi brejk i odmah je koristi, a potom sigurnim servisom stiže do prvog seta sa 6:4.
Foto: B92/ÐN
Usledila je izjednačena borba uz drugom setu, oba tenisera su bila sigurna u prvim servis gemovima, nakon čega Tipsarević stiže do tri brejk šanse, ali ne koristi ni jednu (2:2).

Nakon što je Portugalac rutinski stigao do trećeg gema, Tipsareviću popušta koncentracija što Souza odmah kažnjava i bez izgubljenog poena pravi brejk za 4:2.

Izgledalo je da će Souza izjednačiti u setovima, sigurno je servirao do devetog gema, kada Tipsarević sjajno riternira i bez izgubljenog poena vraća brejk te smanjuje rezultat na 5:4.

Tipsarević koristi trenutak i potpuno preuzima kontrolu meča, pa nakon sigurnog servis gema oduzima još jednom servis rivalu i stiže do preokreta na 6:5.

Usledila je šestoka borba u 12. gemu, Souza je pritiskao servis Tipsarevića tražeći brejk za ostanak u setu, da bi posle više od deset minuta igre Portugalac iskoristio treću brejk šansu i izjenačio na 6:6.

Pri rezultatu 6:5 i 15:15 sudija Sedrik Murije oduzeo mu je poen zbog psovanja, a Portugalac je pretio prekidom meča.

U taj-brejku Souza je iskoristo nalet koji je napravio te posle serije od šest minu-brejkova dobija Janka sa 7:3 za 7:6 i 1-1 u setovima. Janko gubi ritam posle dramatične završnice drugog seta, što koristi raspoloženi Souza i odmah na trećem pravi brejk. Međutim, Srbin nije potpuno posrnuo, uzvraća istom merom rivalu i brzo vraća meč u egal (1:1).

To ipak nije okrenuo ritam meča na stranu Tipsarevića, mučio se Janko i dalje na svoj servis, a Portugalac nije propuštao ukazane šanse pa pravi novi brejk u trećem setu, treći u nizu.

Usledila su dva gema u kojima teniseri konačno bez problema poentiraju na svoj servis, nakon čega Tipsarević ne uspeva da iskoristi 40:40 na servis Souze i dođe do šanse za novu izjednačenje (2:4).

Već u narednom gemu Portuglac je opet ugrozio Srbinov seriv i uspeo da stigne do nove brejk prilike koju opet odmah koristi, a onda je rutinski kapitalizuje u 6:2 za preokret na 2-1 u setovima. Souza je koristio momentum i odmah na startu trećeg seta napravio novi brejk, koji je Tipsarević pokušao da brzo vrati, bio je tri puta na 40:40 u narednom gemu, ali je Portugalac odoleo i poveo 2:0.

Nije Tipsarević dobio novu šansu da vrati brejk, Souza je sigurno servirao, a onda prelomio meč u petom gemu trećeg seta, iskoristio je novi pad koncentracije srpskog igrača i treću brejk šansu pretvorio u velikih 4:1.

To je bila i tačka na ovaj meč, jer nakon što je Tipsarević ne koristi brejk šansu da vrati bar jedan, Souza rutinski osvaja šesti gem za 6:2 i konačnu pobedu 3-1 posle preokreta.

U sledećem kolu ga čeka novi Srbin, Novak Đoković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: