Jelena Dokić – kako je otac 'ugasio' novu tenisku zvezdu

Svet tenisa pun je priča o onima koji nisu uspeli, pojedincima koji su obećavali da će stići do vrha.

Izvor:

Četvrtak, 25.05.2017.

14:50

Jelena Dokić – kako je otac 'ugasio' novu tenisku zvezdu
Getty Images

Njih su sa tog puta najčešće svele povrede, 'loša' glava ili porodične drame.

A, takav je slučaj i sa devojkom rođenom 12. aprila 1983. godine u Osjeku, čije su odrastanje obeležili ratovi na Balkanu – Jelena Dokić.

Oružani sukobi primorali su oca Damira, koji je i uveo u svet tenisa od malih nogu, da kompletnu porodicu preseli u Australiju, za koju je Jelena igrali od 1998. do 2000. godine, odnosno od 2006. pa sve do povlačenja.

U periodu od 2000. do 2006, za vreme jednog od najtežih perioda, Dokićeva je ponovo uzela srpsko državljanstvo kako bi udovoljila ocu.

Jelena je smatrana za buduću tenisku kraljicu krajem prošlog veka, onda kada su Štefi Graf, Monika Seleš, Aranča Sančes Vikario i kompanija bili pri kraju svoje ere dominacije.
Getty Images
Istovremeno, dok su sestre Vilijams i dalje bile 'zelene', odnosno pošto Ana Kurnjikova nije eksplodirala, tadašnja kraljica bila je, bez imalo sumnje, Martina Hingis – prva teniserka sveta. Upravo nju Jelena je savladala sa samo 16 godina i to u prvoj rundi Vimbldona 1999. godine (6:2, 6:0).

Zvezda je bila rođena.

Naredne sezone se i definitivno potvrdila. Stigla je do polufinala Vimbldona, bila na pragu osvajanja medalje u Sidneju na Olimpijskim igrama, gde je u borbi za bronzu poražena od Monike Seleš, i primakla se mestu u Top 10. Taj cilj ispunila je 2001, da bi već sledeće postala četvrta igračica sveta.

Sve je išlo onako kako je planirala i želela, pre nego što se na putu pojavila prepreka – njen otac.

Kada govorimo o Damiru Đokiću to znači da govorimo o jednom od najkontraverznijih ličnosti koje su se ikada našle u teniskom svetu, što nikako nije preterivanje.
Getty Images
Damir, bivši bokser, taksista i ratni veteran, kako tvrdi, koji se borio u srpskoj vojci protiv Hrvata, ima dugu istoriju skandala svih vrsta. Fizički je zlostavljao Jelenu, što je ona i potvrdila u intervjuu 2009. godine.

"Imam sreće što sam danas uopšte ovde. Prošla sam mnogo gore stvari nego bilo ko drugi sa Tura. Kada prođete kroz tako nešto, teniski meč je najlakša stvar s kojom se treba izboriti", rekla je Dokićeva.

Naredne godine, šestog maja 2009. godine – Damir je uhapšen zbog pretnje prema ambasadoru Australije u Beogradu, kada je telefonom pozvao sedište ambasade i pretio da će mu zoljom dići kola u vazduh.

Osuđen je na deset meseci zatvora zbog spomenute pretnje, dok je dobio još sedam kada su policajci u njegovom domu pronašli nekoliko vrsta oružja i dve eksplozivne naprave. Na kraju je osuđen na petnaest meseci robije, da bi presuda bila poništena posle žalbe.

Slobode je lišen i Birmingemu, kada je vožnjom u pijanom stanju izazvao opštu opasnost – vičući "da su nacisti dozvolili bombardovanje Jugoslavije', odnosno da su Hrvati i Vatikan isprali mozak njegovoj kćerci, koja ga se u međuvremenu odrekla i vratila se u Australiju.
Getty Images
On je takođe rekao i da se njegova ćerka neće takmićiti na Olimpijskim igrama u Sidneju, što je pokrenulo ogroman skandal koji je primorao Tenisku federaciju Australije da reaguje, pa je Jeleni poručeno da ostane kod kuće i ne daje izjave.

"Ti piješ viski, a Jelena igra", rekao je Damir predstavniku saveza, ali je ona na kraju ipak zaigrala na Igrama.

Pre deset godina, optužio je Jeleninog dečka Tima Bikića za izazivanje manjeg saobraćajnog incidenta u Zagrebu, dok je ona bila u kolima s njim, istovremeno prijavivši Bikića da mu je ukrao novac i ucenjivao Jelenu, iako je još tada delovalo da je situacija obrnuta.

Na kraju, Jelena je priznala i da je veliki deo novca koji je zarađivala završavala kod oca, koji je sa njime raspolagao, dok mu je nešto kasnije dala značajnu sumu kako bi se zaštitila od njegovog brutalnog maltretiranja.

Osim nereda van terena, Damir je ostavio trag i na njemu – pošto je izbačen sa Vimbldona i US Opena, dok mu je Ženska teniska organizacija (WTA) zabranila ulaz na sve turnire. I, sve to ostavilo je traga na Jeleni koja se polako udaljavala od terena, pre nego što ga je napustila 2006. godine. "Borila sam se sa teškom depresijom dve godine. Nekoliko meseci nisam igrala tenis... Imala sam probleme sa svime – kilažom, mentalnim stanjem... Baš sam teško živela u tim trenucima. Ali sam se trudila da verujem, a Bog mi je bio prioritet", kazala je Dokićeva.

Uspela je da se vrati 2008, narednu sezonu završila je u prvih 100, ali su je povrede primorale da se i definitivno penzioniše na kraju 2013. godine. Nedugo zatim imala je zdravstvenih problema sa tiroidnom žlezdom, potom se vratila u Srbiju kako bi se oporavila, da bi konačno nastavila da živi u Australiji.

Iako se 2011. pomirila sa ocem njihov odnos ostao je nepromenjen.

Poslednje što o njoj znamo jeste da je prošlog januara započela novu karijeru, postala je teniski komentator na australijskoj sportskoj televiziji.

Sa vidljivim promenama, Jelena je započela novi život, život za koji se nada da će iza nje ostaviti mračnu prošlost – koju su obeležili ratovi i porodična drama – dovoljnu da se snimi dramatični triler. mundodeportivo.com/Ivan Ronda

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: