Nova vest
Tenis

Nedelja, 28.05.2017.

09:57

Može li Novak da odbrani trofej i ko su vaši favoriti na RG?

Pred nama je 116. izdanje drugog Grend slem turnira, a mi vam predstavljamo igrače i igračice sa najvećim šansama da se domognu završnice na pariskoj šljaci.

Izvor: Miloš Ljubisavljević

Autor:Miloš Ljubisavljević

Može li Novak da odbrani trofej i ko su vaši favoriti na RG?
Foto: Getty images

Branilac trofeja na ovogodišnjem Rolan Garosu je Novak Đoković. Novak je prvu polovinu prošle godine odigrao furiozno, sve do Rolan Garosa, ili preciznije – do titule na drugom Grend slemu u godini.

Od tada naš teniser pada u formi, a „palicu“ preuzima britanski teniser Endi Mari koji nastavlja tamo gde je Novak stao. Ono što se dešavalo tokom 2016. i naročito finale završnog mastersa u Londonu, nagoveštavalo je da nas nakon pauze između sezona već od Australian Opena čeka žestoka borba dvojica momaka – Đokovića i Marija.

Koliko tenis može da bude nepredvidiv, pokazao je početak ove godine kada su Đoković i Mari odigrali finale u Kataru, a potom i jedan i drugi počinju da na terenu samo likom podsećaju na Đokovića i Marija. Na terenu jednostavno nisu bili isti igrači.

U međuvremenu se Rafael Nadal vratio u prepoznatljivu formu koja je kulminirala titulama u Monte Karlu, Madridu i Barseloni, na njegovoj omiljenoj podlozi. Federer je takođe još jednom „vaskrsao“ i posle povrede koja ga je mučila lani osvojio 18. GS trofej u Melburnu. Švajcarac je u 36. godini počeo ozbiljnije da bira turnire, preskočio je kompletnu sezonu na šljaci, uključujući i RG gde je pobedio 2009. godine. Zanimljivo je napomenuti da tada u finalu nije pobedio Nadala, nego Robina Soderlinga koji je prethodno napravio senzaciju izbacivši Španca.

Federer koji od početka godine više nije igrao nego što je igrao, Đoković i Mari koji nisu briljirali i promenljivi Vavrinka izbacili su osim Nadala u prvi plan dvojicu mlađih igrača – Aleksandra Zvereva i Dominika Tima.

Zbog svega navedenog je izbor favorita za osvajanje Rolan Garosa složeniji i teži nego prethodnih godina. Prvi favorit je zbog najboljih rezultata na šljaci svakako Rafael Nadal.

Tri meča na jednom turniru ukazala su osim Nadala na još tri ozbiljna konkurenta za postolje na Filip Šatrijeu. Reč je o četvrtfinalu, polufinalu i finalu Rima. Na ta tri meča smo videli pun arsenal Đokovića, Tima i Zvereva.

Dominik Tim je u četvrtfinalu Rima prekinuo Nadalovu dominaciju posle tri titule Španca na šljaci. Tim je odigrao izvrstan meč, u kome ni Nadalova tranzicija iz odbrane u napad, brzina i spin nisu pomogli i okrenuli „ćurak“ na stranu Španca. Tim je bio agresivan, udarci su prolazili, pa se „osvetio“ Rafi za poraz u finalu Madrida, neposredno pre rimskog mastersa.

Dolazimo do polufinala u kome su akteri bili Novak Đoković i još jednom Dominik Tim. Austrijanac je u Madrigu igrao finale, ali je u polufinalu Rima imao nesreću da vidi šta može „onaj pravi“ Đoković. Tim nije imao ni promil šanse, Đoković ga je počistio sa terena 6:1, 6:0, a svi su verovali da Novak lako može do 31. masters trofeja.

Đoković iz polufinala Rima je glavni favorit za osvajanje bilo kog turnira, ali je problem što je igra iz polufinala, ostala baš tu – u polufinalu. Ovaj meč i Novakova želja da pobedi u njemu ipak ga stavljaju u najuži krug kandidata za osvajanje Kupa musketara.

Već u finalu se nije samo on pitao. Mladi Aleksandar Zverev dolazi do svog prvog mastersa sa 20 godina, koliko je imao i Đoković kada je prvi put „skinuo skalp“ Federeru na mastersu u Montrealu 2007. godine. Nemac ruskog porekla će vrlo verovatno biti glavobolja svakom teniseru koji mu se nađe na putu ukoliko održi formu iz Rima. Pošto je „probio led“ na velikim turnirima, trenutna forma mu može dati samopouzdanje da se smatra jednim od najboljih u ovom trenutku.

Kada se kaže „prvi reket Švajcarske“ nekako se uvek podrazumevalo da je to Rodžer Federer. Ipak, poslednjih meseci je bolje rangiran Stan Vavrinka ma koliko to neverovatno zvučalo. Vavrinka je od početka sezone igrao od sjaja do očaja, a osmine finala i porazi od slabije plasiranih tenisera, svakako od njega ne čine velikog favorita. Ipak, šampiona iz 2015. nikako ne treba izostaviti sa liste mogućih osvajača turnira „iz senke“.

Setite se da je upravo Vavrinka te 2015. pobedio u finalu Đokovića posle izgubljenog prvog seta. Švajcarac je od drugog seta počeo da „šamara“ lopticu kao nikada do tada i posle četiri seta omogućio Novaku „tanjir“ a sebi prvi najveći trofej. Osim toga, Švajcarac je nedavno „pokorio“ Ženevu pobedivši Mišu Zvereva u finalu.

Ono što je Vavrinka uradio Noletu pretprošle godine, to je Novak uradio Mariju prošle. Posle izgubljenog prvog seta 3:6, dobija naredna tri 6:1, 6:2, 6:4 i ispisuje istoriju.

Uprkos lošim rezultatima ove godine vrlo, Škot je vrlo uporan kada mu je zdravstveni karton prazan i bez povreda, a i dalje je prvi reket sveta. Novaku je sama ta činjenica u mnogim mečevma pomagala da pobeđuje protivnike i kada ne igra idealno, a pa bi Mari morao da se nađe makar u top 5 favorita za osvajanje turnira.

U muškoj konkurenciji mogao bi pozitivno da iznenadi i Del Potro, ali je kod njega uvek pitanje koliko će ga zdravlje poslužiti i omogućiti mu da pruži maksimum.

Nema Serene, šta sada?

Serena Vilijams je pehar u Australiji podigla u trenutku kada je već bila trudna. Mada je tokom puta do 23 Grend slem trofeja legendarna Amerikanka pokazala da u tenisu može da se nosi sa bilo kojom protivnicom, ne može da „igra“ protiv prirode. U 35. godini i šestom mesecu trudnoće Rolan Garos će gledati iz fotelje ili sa tribina što umnogome otvara prostor drugim igračicama.

Iako je Serena pre nešto više od mesec dana objavila da je u drugom stanju, Nemica Anđelika Kerber je od Amerikanke preuzela prvo mesto od početka Mastersa u Rimu. I upravo u prestonici Italije je zaokružila loše rezultate u ovom delu sezone ubedljivim porazom od Anet Kontaveit 6:4, 6:0 u drugom kolu.

Zato je možda opravdano što ona nije prvi favorit za osvajanje trofeja. Simona Halep je u sezoni na šljaci bila najkonstantnija, osvojila je titulu u Madridu, a poražena je u finalu Rima i polufinalu Štutgarta. Nije briljirala na betonu, ali je na šljaci Rumunka igrala na zavidnom nivou.

Trofej će pokušati da zadrži Garbinje Mugurusa iz Španije. Mugurusa nije bila u finalu najvećih turnira od prošlogodišnjeg RG, a u sezoni na šljaci ima 0-2 do sada, s tim što se u Rimu povukla zbog povrede pred kasnijom šampionkom turnira. Njen nastup na Rolan Garosu će stoga zavisiti od toga koliko će zdrava istrčati na teren. Ukoliko povreda ne bude problem, Mugurusa može daleko da dogura u Parizu.

Na listi favorita u ženskoj konkurenciji nalazi se i Ukrajinka Jelina Svitolina, koja je dobru formu na šljaci potvrdila pobedom u Rimu nad Simonom Halep.

Sama Halepova je nedavno rekla da u ženskoj konkurenciji ima bar 15 teniserki koje mogu do titule, ali teniski stručnjaci kao moguću pobednicu izdvajaju i veteranku Svetlanu Kuznjecovu, mada je odigrala dve osmine finala i jedno polufinale na poslednja tri turnira. Ruskinja se dobro snalazi na šljaci, a i već je dva puta osvajala Grend slemove.

Domaća publika mogla bi da bude adut Francuskinje Kristine Mladenović, koja takođe u poslednje vreme igra dobro. Od početka godine je odigrala četiri finala i jedno polufinale i ima titulu iz Sankt Peterburga. Mana je što nikada u Bulonjskoj šumi nije stizala do završnice, ali je možda u tome i veći motiv.

U ženskoj konkurenciji će pod zastavom Srbije igrati Jelena Janković, ali Jelena već duže vremena nije konkurentna na velikim turnirima. Osvajačica Rolan Garosa iz 2008. godine, Ana Ivanović je od kraja prošle godine u teniskoj penziji pa više uopšte nije u konkurenciji.

Prvi mečevi na Rolan Garosu startuju u nedelju. Izostanak Serene i Federera, ali i skorašnja forma nekih mlađih igrača i igračica izbacila je u prvi plan više potencijalnih osvajača trofeja nego pre.

Ko će po vašem mišljenju osvojiti Rolan Garos u muškoj i ženskoj konkurenciji?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

19 h

U fokusu

Vidi sve