Nova vest
Tenis

Utorak, 23.05.2017.

10:00

Mesto gde je Novak Đoković postao besmrtan

Novak Đoković braniće titulu na Rolan Garosu kojom je prošle godine ispisao istoriju 'belog sporta', osvojivši jedini Grend slem trofej koji mu je nedostajao.

Izvor: Sara Milićević

Autor:Sara Milićević

Mesto gde je Novak Đoković postao besmrtan
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Srpski teniser je u finalu pobedio Endi Marija sa 3-1 (3:6, 6:1, 6:2, 6:4), došao do svog 12. Grend slem trofeja i oborio nekoliko rekorda.

Trijumfom na stadionu 'Filip Šatrije' kompletirao kolekciju sa sva četiri najveća turnira i tako postao osmi igrač kojem je to pošlo za rukom, posle Rodžera Federera, Rafaela Nadala, Roja Emersona, Roda Lejvera, Freda Perija, Andrea Agasija i Dona Badža.

Takođe, postao je prvi igrač u Open eri koji je u istom trenutku u svom vlasništvu imao pehare sa svih Grend slemova, što su pre njega činili samo spomenuti Badž (1938) i Lejver (1962).

Tittula u Parizu svakako je najteže osvojena od svih 67 koliko je do sada sakupio jer je na istom mestu u prošlosti doživljavao bolne poraze, ali se na kraju čekanje isplatilo.

Upravo je srpski teniser prvi značajniji proboj na velikoj sceni napravio na Rolan Garosu 2006. gde je morao da preda meč četvrtfinala Rafaelu Nadalu zbog povrede.

Godinu dana kasnije, odigrao svoje prvo Grend slem polufinale, ali je ponovo po njega koban bio 'Bik sa Maljorke', a istorija se ponovila i 2008. godine.

Usledio je težak period na prelasku iz prve u drugu deceniju 21. veka – 2009. ga je u trećoj rundi zaustavio Filip Kolšrajber sa maksimalnih 6:4, 6:4, 6:4, da bi godinu dana kasnije doživeo novi šok. Protivnik je bio Jirgen Melcer iz Austrije, tada 22. igrač na ATP listi, a posle 2-0 i brejka viška u trećem setu, činilo se da nas čeka novo polufinale.

Usledio je šokantan preokret i poraz trećeg nosioca, pa je taj duel poslednji u kojem je ispustio vođstvo od 2-0 na nekom Grend slemu.

Prekretnica u karijeri najboljeg srpskog sportiste bilo je osvajanje Dejvis kupa 2010. u Beogradu, posle čega je usledila neverovatna serija na početku nove sezone. Osvojio je sve turnire na kojima se pojavio u prvih pet meseci i u Pariz stigao kao čovek kojeg su svi videli na pobedničkom postolju.

Međutim, titula je i 2011. ostala nedosanjani san – u polufinalu se sastao sa Rodžerom Federerom, kojeg je prethodno dva puta savladao te sezone, ali je Švajcarac odigrao jedan od najboljih mečeva na šljaci i prekinuo niz od 48 uzastopnih Novakovih pobeda.

Sledeće tri sezone obeležili su porazi od Nadala, dva u finalima i jedno u polufinalu, a posebno je bolan bio onaj iz 2013. kada ga je "pecanje" koštalo da zadrži brejk u odlučujućem setu. Španac je bio nerešiva enigma na šljaci, ne samo za Đokovića, već i za ostale tenisere, ali je pre dve godine šansa bila mnogo veća jer on nije bio protivnik.

Sa druge strane mreže našao se Stan Vavrinka i sve je krenulo dobro posle osvajanja prvog seta. Ali Srbin je počeo polako da popušta, Švajcarac da igra agresivnije i poraz je bio neizbežan posle 60 direktnih poena rivala. Ceremoniju dodele pehara obeležile su duge ovacije domaće publike upućene Đokoviću koji nije mogao da izdrži, emotivno se potpuno "raspao" i zaplakao.

Ipak, godine čekanja došle su na naplatu na tom čuvenom Rolan Garosu 2016, na kojem je do finala izgubio samo jedan set.

Počelo je ubedljivim trijumfom nad Jen-Hsun Luo kojem je prepustio samo pet gemova, a imao neverovatno seriju od 14 uzastopno dobijenih. Jubilarna, 50. pobeda na Otvorenom prvenstvu Francuske stigla je protiv Stiva Darsisa u drugom kolu, da bi u trećoj rundi sa 6:2, 6:3, 6:3 eliminisao Aljaža Bedenea.

Sitni problemi pojavili su se u četvrom kolu i nije ih napravio protivnik, već kiša, pa je Roberto Bautista Agut uspeo da "otkine" Đokoviću taj spomenuti set, ali rizika od eventualnog ispadanja nije bilo.

Tomaš Berdih postao je redovna mušterija, Dominik Tim u svom prvom polufinalu nije imao šanse protiv moćnog Đokovića i teniski svet je dobio ono što je tražio – veliko finale dvojice najboljih igrača na turu, Novaka Đokovića i Endija Marija.

Britanac je madridskim finalom i titulom na Mastersu u Rimu potvrdio da mu šljaka više nije toliko mrska podloga, a dobijen prvi set samo je uneo novu sumnju da će više puta viđen scenario ponoviti. Novak nije bio dovoljno agresivan sve do početka drugog dela igre, kada se sve promenilo.

Počeo je da udara lopticu onako kako je to činio tokom čitavog prvog dela sezone, lako izjednačio, a onda nastavio da "lomi" rivala i san je bio sve bliži. Tog 5. juna postao je kada je rezultatom 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 pao Endi Mari – za istoriju i besmrtnost.

Pao je na teren stadiona 'Filip Šatrije', tradicionalno pojeo malo šljake, a onda poput jednog od svojih uzore Guge Kuertena, reketom nacrtao srce na podlozi i zahvalio se navijačima koji su ga nosili do najvećeg trijumfa u karijeri. Tada je sve dobilo smisao i Đoković je ušao u red malobrojnih tenisera koji su osvojili sve – u red besmrtnika.

Mnogo toga se promenilo od toga dana u Novakovoj karijeri – od pada forme, preko privatnih problema i povreda, do promene celog stručnog štaba. Ipak, drugi teniser sveta, ove godine stiže kao svakako jedan od favorita za odbranu pariske krune.

Sara Milićević (@SaraMilievi1)
Nikola Đukić (
@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d