Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 22.05.2017.

12:00

Novak u "Lakosti": "Krokodil" koji mnogo znači

Novak Đoković zvanično je predstavljen kao zaštitno lice renomirane kompanije za proizvodnju sportske opreme – Lakost.

Izvor: Petar Tadić

Autor:Petar Tadić

Novak u
Twitter screenshot

Spekulacije o mogućoj saradnji sa jednim od najpoznatijih brendova počele su još sredinom januara ove godine kada je najavljeno da bi sporazum mogao da bude ozvaničen pred Otvoreno prvenstvo Francuske.

Upravo tako se i desilo, a na zvaničnoj promociji u ponedeljak drugi reket sveta nije krio oduševljenje.

"Zahvalan sam, čast mi je i privilegija što počinjem novo partnerstvo sa najstarijim teniskim brendom. Lakost ima veliku istoriju u svim sportovima, a Rene Lakost bio je neko ko je uneo revoluciju u tenis, ali i u modu, pre svega polo majicama. Prepoznatljiv stil i dizajn u koji ću se uklopiti – Lakost prati trendove, a istovremeno zadržava svoj identitet", rekao je Novak, a potom i dodao.

"Moji otac i majka nose Lakost ceo život. Kao mlađi, kada god bih otvorio ormar tate tu bi se nalazile različite boje Lakosta. Tako da sam i ja nosio, sve dok nisam postao više vezan za sponzorske ugovore. Drago mi je što ću obnoviti i malo dopuniti očevu kolekciju", kazao je Đoković.

Baš kao i 2012 godine, saradnja sa postojećim sponzorom raskinuta je pred Rolan Garos. Tada je Novak posle nešto više od dve godine provedene u "Serđo Takiniju" potpisao ugovor sa "Uniklom".

U poteri za potpisom Srbina bio je i američki "Najki" (Nike), možda i najveći "igrač" na teniskom tržištu, ali ih je Đoković odbio čak tri puta. Srpski igrač odlučio je da prihvati ponudu 'najpoznatijeg krokodila' na svetu, međutim dužina ugovora i finansijski detalji nisu još poznati. Spekuliše se da bi dužina ugovora mogla da bude pet godine, kao sa "Uniklom".

"Adidas", pa nestašica u Italiji

Na startu karijere srpski teniser bio je zaštitno lice "Adidasa" sa kojim je ostvarivao velike, ali ne i najveće uspehe, s obzirom na godine u kojima se nalazio.

Krajem 2009. godine, Đoković je na zavničnom sajtu objavio da prekida saradnju sa nemačkom kompanijom i da će od 2010. postati zaštitno lice italijanskog "Serđo Takinija".

Saradnja je tada ozvaničena na deset godina, međutim potrajala je dve i po godine. Ipak, Novak je u italijanskoj opremi ostvarivao neverovatne rezultate, a svi će dobro pamtiti čuvenu 2011. godinu.

Iako im je popravio imidž, italijanska kompanija nije mogla da isprati finansijski Novakove rezultate. Prema tadašnjim pisanjem CNBC, Takini je potpisao Đokovića nudeći mu manju garantovanu sumu, ali i veće bonuse u slučaju dobrih rezultata.

Kako je Đoković konstantno pobeđivao kompanija se našla u problemu sa plaćanjem uspeha srpskog tenisera. Usledio je raskid saradnje i dogovor sa "Uniklom".

Pet godina "japanske" dominacije

"Uniklo" je robna marka kompanije "Fats Retailing Co", najvećeg proizvođača odeće u Aziji, a vlasnik je Tadaši Janai najbogatiji Japanac.

Đoković je 2012. godine potpisao petogodišnji ugovor i za razliku od "slučaja Takini", srpski teniser i japanska kompanija ispoštovali su ugovor do kraja.

Uniklo je ultimativna funkcionalna odeća koja mi je potrebna kao sportisti i osobi koja vodi veoma aktivan život. Radujem se saradnji i razvoju novih proizvoda i učiniću sve da porodicu Uniklo učinim još boljom”, rekao je tada Đoković.

I stvarno, Novak jeste kompaniju učinio boljom, tokom ovih pet godina srpski teniser je dominirao terenima širom sveta i može se reći da druga decenija 21. veka do sada protiče u znaku srpskog tenisera.

Ipak, dve strane odlučile su da ne produže ovu uspešnu saradnju, a drugi reket sveta odlučio se za "Lakost".

"Lacoste" i novo poglavlje u karijeri

Kada je reč o istorijatu, godine 1933. kompaniju su osnovali predsednik tada najveće francuske firme za proizvodnju trikotaže Andre Gije i poznati teniser Rene Lakost.

Rene je bio poznati teniser tog doba, a nadimak 'Aligator' dobio je od američkih medija, pa otud i zvaničan logo kompanije.

Krajem 2012. godine "Lakost" je kupio je švajcarska holding kompanija "Braća Maus". Posle prodaje 50 procenata je ostalo pod familijom Lakost, a administrativno sedište i dalje se nalazi u Francuskoj. Kompanija je poznata po proizvodnji odeće, obuće i parfema.

Iako se srpski teniser od kraja prošle godine nalazi u manjoj krizi, Đoković je i dalje igrač koji se nalazi u odličnim godinama i ima još mnogo da pruži 'belom sportu', a to pokazuje i poslednji rezulatat u Rimu.

Nema sumnje da je "Lakost" jedan od najvećih brendova u tenisu, s obzirom na to da je jedan od generalnih sponzora nekoliko značajnih turnira, od kojih su svakako najveći Australijan open i Završni Masters u Londonu.

Šta bi dve strane mogle jedna drugoj da donesu?

Godišnji prihod 'Aligatora' je oko 500 miliona evra, a manekeni na turu su Eduar Rože-Vaslan, Benoa Per, Federiko Delbonis, Pablo Kuevas, Nikola Mau, Žilijen Beneto, Dominika Cibulkova, Jelena Vesnina, Giljermo Garsija-Lopes, Roberto Bautista Agut...

Po svemu sudeći, Đoković postaje ubedljivo najveće ime na listi teniskih spoznorstva francuske kompanije i s obzirom na to da se nalazi u najzrelijim godinama, na prvi pogled ovo izgleda kao pun pogodak renomirane firme.

Takođe, "Lakost" je razvio istoimenu linijiu Novak Đoković, koju će naš teniser prvi put nositi na Rolan Garosu, a potom i na ostalim takmičenjima.

Osim toga, on je ugovorom obavezan da bude promoter i na događajima koji nisu sportske prirode, pa ćemo ga i van terena videti odevenog u jedinstvenu obuću sa prepoznatljivom oznakom na levoj strani grudi.

Novakov potpis odštampan je na levom rukavu polo majice, čija grafika je inspirisana linijama teniskog terena. Na majici za Garos su dominantne boje crvena, plava i bela, a šorcevi će biti beli ili crni. Na Vimbldonu će nositi skroz belu opremu, a u finišu sezone menjaće teget, crvenu i crnu majicu.

Ispred Novaka se nalazi još nekoliko sezona tokom kojih, ukoliko se vrati u formu, ima mogućnost da igra na najvišem nivou i upravo to je razlog zbog kojeg biovo bi mogao da bude najunosniji ugovor Srbina.

Treba spomenuti da je sa "Uniklom" 2012. potpisao ugovor vredan više od 9 miliona godišnje (zbirno više od 40 miliona evra), a kako finansijski detalji nove saradnje nisu ozvaničeni, teniski analitičari tvrde da je u pitanju mnogo veća suma.

Nema sumnje da su obe strane na dobitku – "Lakost" je dobio jednog od najboljih tenisera u istoriji 'belog sporta', dok srpski teniser konačno dobija ime koje nije zvučno samo na Dalekom istoku.

Petar Tadić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

157 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve