Nova vest
Tenis

Subota, 10.06.2017.

19:45

Filmska priča – nova zvezda na teniskom nebu!

"Sreća prati hrabre", kao iz topa je Moma ispalio kada smo se sa ženskog finala vratili u prostoriju za novinare.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Filmska priča – nova zvezda na teniskom nebu!
EPA/ETIENNE LAURENT

I po ko zna koji put se obistinila ova izreka, ali nije samo hrabrost ono što je donelo titulu na Rolan Garosu senzaciji iz Letonije Jeleni Ostapenko.

Devojka iz Rige, koja je osmog juna napunila tek 20 godina, trijumfovala je na drugom Grend slemu sezone preokretom nad Simonom Halep u finalu i ispisala jednu od najlepših teniskih bajki u istoriji ovog sporta.

Posle prošlogodišnjeg poraza u prvom kolu, na turnir je stigla kao 47. igračica sveta koja nikada u karijeri nije podigla pehar namenjen pobednici nekog turnira. Ni onog iz serije 125k.

Izuzetno agresivnom i napadačkom igrom oduševila je u Parizu, pa je posle trijumfa nad Luisom Čiriko, Monikom Puig i Lesijom Curenko, redom "obarala" Sem Stosur, Karolinu Voznijacki i Timeu Bačinski. Postala je najmlađa finalistkinja u Bulonjskoj šumi još od 2007. i naše tada 19-godišnjakinje Ane Ivanović.

Subota je osvanula i na redu je bilo veliko finale sa Halep, koja, da je trijumfovala, od ponedeljka bi bila prva igračica sveta. Iako je Letonka uspevala da parira na startu, pad koncentracije u finišu je koštao gubitka seta, a na 0:3 za Rumunku u drugom delu retko ko je pomislio da meč neće uskoro biti gotov.

I do tada je maltene sve zavisilo od Jelene – napadala je, u serijama osvajala vinere, ali je i mnogo grešila, što je pasivna Simona koristila. Napadala je jedino slab servis protivnice, a tokom razmena je loptice vraćala mlako i visoko, čekajući da Ostapenko odlučuje o poenu.

Na semaforu je pisao 4:6 i 15:30, meč je bio u rukama Rumunke i samo se čekalo da zada poslednji udarac. Isto su očekivali i brojni njeni navijači koji su, u pauzama između gemova, pravili gotovo fudbalsku atmosferu na tribinama. Među njima se pojavio čak i jedan sveštenik u mantiji koji je iz sveg glasa navijao, ali ni to nije bilo dovoljno.

"Sledeća dva poena definisaće karijeru Simone Halep", rekao sam kolegi.

Ispostavilo se da nisu bila baš dva, ali je to bio ključni gem – Halep je propustila tri brejk lopte da ode na velikih 0:4, međutim nije ni sanjala kakav se preokret sprema. Ostapenko je nastavila da "ide po svoje udarce", ređala je vinere i prednost protivnice se topila.

Za tili čas na semaforu je pisalo 1-1 u setovima, a publika dobila finale za "sve pare". I tako je ostalo do kraja jer je Simona bolje otvorila odlučujući deo igre, za vođstvo od 1:3. 'Momentum' je u tim trenucima bio na njenoj strani, Letonka je delovala umorno, ali se kao feniks podigla iz pepela.

Brisala je linije kako je stigla, napravila brejk u sedmom gemu i nakon što je ko zna koja bekhend paralela pala u ćošak terena, veliko slavlje je moglo da počne.

"Drago mi je da sam prvu titulu u karijeri osvojila ovde, baš kao Guga Kuerten, kojem je godišnjica bila na moj rođendan, pre dva dana", rekla je Ostapenko.

Ni ona, a ni brojni navijači u Letoniji dugo neće postati svesni koliki je uspeh postigla – možda najbolje pokazuje podatak da je najslabije rangirana teniserka u istoriji 'belog sporta' koja je trijumfovala na Rolan Garosu, a prva nenositeljka od Markaret Skriven koja je to uradila pre skoro 90 godina!

Nestvaran uspeh u Parizu omogućio joj je da stigne nadomak top 10, ali ono što je još bitnije jeste kakav utisak ostavlja na terenu.

Da nije bilo onog fenomenalnog polufinala između Endija Marija i Stana Vavrinke u kojem je Švajcarac zabeležio 87 vinera, imala bi najviše direktnih poena od svih učesnika Otvorenog prvenstva francuske, dok joj je prosečna brzina forhenda četvrta na turniru, odmah iza Dominika Tima, Rafaela Nadala i spomenutog Vavrinke, a ispred Marija.

"Gubila sam set i 0:3 i rekla sam sebi da želim samo da uživam u meču. Igrala sam protiv velike šampionke, ali sam počela da se osećam slobodnije i preokrenula sam. Veoma sam srećna i još ne mogu da verujem da sam osvojila titulu. To je bio moj san i uspela sam da ga ostvarim ovde. Nisam trenutno svesna šta sam ostvarila, mislim da ću biti za nekoliko dana ili nedelja", otkrila je Jelena.

Protiv Halep je u 29 odigranih gemova upisala 54 vinera i isto toliko neiznuđenih grešaka, za razliku od protivnice čiji skor je zaista bio mizaran (8-10). U sedam mečeva direktno rešiti 299 poena (prosečno 42,7) i to samo tri godine pošto je trijumfovala na juniorskom Vimbldonu – kosmička nepravda bi bila da je izgubila...

"U nekim trenucima bila sam samo posmatrač na terenu", rekla je Simona na konferenciji za medije i potom pohvalila protivnicu.

"Igrala je sjajno, njoj idu sve zasluge. Udarala je izuzetno snažno i zaslužila pobedu. Ima jedan ritam i njemu je dosledna, bilo da pogađa ili da izbacuje po metar u aut. Kada je dobila samopouzdanje, nije mogla da promaši".

Osim šanse da prigrabi prvi Grend slem trofej propustila i da se domogne čelne pozicije na WTA listi, pa će morati da se zadovolji drugim mestom. Ipak, ovo joj je bez dileme bila najbolja prilika da preboli poraz od Marije Šarapove iz 2014.

"Teško je, bila sam nadomak osvajanja Grend slema i prvog mesta. Trenutno sam emotivna, ali to je to. Mislim da se svima dogodi takav period. Težak je trenutak, ali se nadam da će proći. Nastaviću da radim jer želim da ponovim ono što sam ostvarila na ovom turniru. Želim još finala, zato treniram i radim već 20 godina. Videćemo šta će se dogoditi", dodala je Rumunka.

I za kraj, iako ne baš rečita, mlada šampionka iz Letonije potpuno je svesna svojih kvaliteta.

"Jednostavno, to je moja igra. Oduvek sam mogla da jako udaram lopticu i to volim, to je moj stil. Da li mogu svakoga da pobedim? Kada mi je dan i kada uspevam da realizujem ono što sam naumila, mislim da je sve moguće", istakla je Ostapenko.

Sada je potpuno jasno – nova zvezda sija jarko na teniskom nebu.

Kapa dole, Jelena!

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve