Nova vest
Tenis

Nedelja, 28.05.2017.

21:30

Zbog Novaka i Rafe svet staje, ali kuda će ženski tenis?

Da je ženski tenis u velikom problemu bilo je jasno i pre početka turnira jer nekih od najvećih zvezda ovog sporta nema u Parizu.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Zbog Novaka i Rafe svet staje, ali kuda će ženski tenis?
EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Organizatori su odlučili da rizikuju i ne daju 'vajld kartu' Mariji Šarapovoj, ističući da im je tenis ispred novca, što je bila veoma hrabra odluka s obzirom na to da ni Serena Vilijams neće igrati jer je u drugom stanju.

Oslonili su se na mali broj onih koji vuku ovaj sport, iako je činjenica da nije prisutna nijedna prava zvezda, a potpuni šok nastao je samo tri i po sata pošto je počeo turnir.

Andželik Kerber, najbolja igračica sveta i dvostruka šampionka Grend slema, izgubila je već u prvom kolu od Jekatarine Makarove. Ruskinja je ispisala istoriju Rolan Garosa jer je postala prva teniserka koja je na startu drugog Grend slema eliminisala prvu nositeljku.

"Teško je uživati u tenisu kada gubite", iskrena je bila Nemica. "Teško je, razočarana sam. Biće mi potrebno nekoliko dana da zaboravim sezonu na šljaci jer proteklih nekoliko nedelja nisu bile najbolje".

Kerber je uspela da zadrži suze, što nije pošlo za rukom Petri Kvitovoj, ali iz potpuno drugih pobuda – Čehinja se vratila manje od sedam meseci posle napada nožem i dobila prvi meč. Kvitovu je i dalje nepoznati napadač napao u kući u Prostejovu prilikom pokušaja krađe i naneo joj teške povrede na levoj ruci.

Karijera joj je bila ugrožena, ali je uspela da se vrati u velikom stilu. Strane kolege komentarisale su da je njen povratak mnogo manje medijski ispraćen u odnosu, na primer, na Mariju Šarapovu i bile su potpuno u pravu.

"Bila je veoma lepa i emotivna dobrodošlica na 'Šatrijeu'. Moj tim je bio tamo, porodica takođe – svi koji su mi pomogli tokom teškog perioda. Uživala sam igrajući pred ovom publikom i zadovoljna sam načinom na koji sam odigrala. Srećna sam, ali naravno, ovo sve nema mnogo veze sa tenisom", rekla je Kvitova koja je savladala Džuliju Boserup sa 6:3, 6:2.

25-godišnja Amerikanka dala je možda i najbolje objašnjenje onoga što se desilo njenoj protivnici.

"Čestitke Kvitovoj na pobedi u nečemu što je mnogo više od teniskog meča".

Za razliku od ženskog, popularnost muškog tenisa nikako ne opada, pa uprkos odsustvu Rodžera Federera, posetioci hrle da gledaju najbolje na planeti. To je bilo jasno već oko podneva, kada je na terenu broj 10 trenirao Rafael Nadal.

Španac je razmenjivao udarce sa Filipom Kolšrajberom, dok se veliki broj prisutnih mučio da uhvati bilo kakav trenutak sa terena.

Oni mlađi su terali roditelje da ih na ramenima nose kako bi imali bolji pogled, neki su se peli na obližnje stepenice, dok su se neki izvijali u pokušaju da uhvate najbolji kadar.

Meni visina nikada nije bila adut, zbog čega nisam uspeo da "uhvatim" ništa više od Rafine glave.

To je bila samo uvertira za ono što nas je čekalo tokom treninga Novaka Đokovića i Viktora Troickog. Više stotina gledalaca "naguralo" se oko terena 13 i umalo blokiralo prolaze oko obližnjeg stadiona 'Suzan Lenglen' – i dalje svi žele da vide kako funkcioniše saradnja Đokovića i novog trenera Andrea Agasija.

Inače, spomenuti Federer je drugu godinu zaredom preskočio Rolan Garos, ali je ovoga puta učinio nešto što nikada u karijeri nije. Odlučio je da ne nastupi na nekom od Grend slemova, a da razlog za takvu odluku ne bude zdravstvene prirode.

Od srpskih tenisera u nedelju je igrao jedino Dušan Lajović koji je vodio veliku borbu sa Tomažom Belučijem, ali je na kraju poražen.

"U trenucima u kojima sam se vraćao u set morao sam da budem agresivniji, kako bi on osetio veći pritisak. Nije trebalo da čekam njegove greške – Beluči je igrač koji dva gema olako prepusti, a onda u sledeća dva igra neviđeno. Davao mi je mnogo šansi, brejk lopti i situacija da napadnem i to je trebalo da iskoristim. Nisam smeo toliko da se oslanjam na njegove greške", rekao je Lajović.

To je bilo to od prvog dana, već sutra nas čeka prava "ludnica" jer će na terenu osim Novaka i Viktora, biti još Jelena Janković i Janko Tipsarević, koje ćete u direktnom prenosu gledati na televiziji B92.

U rubrici "Nikolin slajs" pronaći ćete mnoge zanimljive priče, a mi se čujemo već u ponedeljak.

Pozdrav iz Pariza!

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve