Nova vest
Tenis

Nedelja, 28.05.2017.

14:00

Pariz bez Federera: Švajcarac uradio nešto što nikada nije

Neverovatnu seriju nastupa na najvećim turnirima započeo je davne 2000. na Australijan openu i ona je trajala punih 16 godina.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Pariz bez Federera: Švajcarac uradio nešto što nikada nije
Photo by Ryan Pierse/Getty Images

Izvesno je da bi bila nastavljena da ga povreda zarađena u Melburnu nije koštala nastupa na Rolan Garosu.

Rodžer Federer propustio je prošlogodišnje Otvoreno prvenstvo Francuske zbog operacije kolena jer je nakon polufinala sa Novakom Đokovićem pokidao meniskus. Pokušavao je da se vrati, ali je pravi povratak ostavio za početak nove sezone.

Tako je završen istorijski niz od 65 nastupa na Grend slemovima, koji do sada niko nije nadmašio. Najbliži da sa čela liste po tom osnovu skine Švajcarca jeste Felisijano Lopes – Španac će u Parizu 60. put uzastopno igrati na nekom od četiri najveća turnira u 'belom sportu'.

Federer se nakon šestomesečne pauze pojavio u Melburnu i započeo novu seriju pobeda, pošto je osvojio Australijan open i Masterse u Indijan Velsu i Majamiju. Na svakom od ta tri turnira pobeđivao je Rafaela Nadala, što je bila uvertira za paklenu sezonu na šljaci.

Međutim, prvo iznenađenje stiglo je u vidu saopštenja da neće igrati nijedan turnir do Rolan Garosa jer pravila ATP dozvoljavaju da igrač propusti tri Mastersa u sezoni. Nije ga bilo u Monte Karlu, Madridu i Rimu, zbog čega se pojavila sumnja da neće doputovati u Pariz.

Ona se ispostavila tačnom jer je Federer odlučio da po drugi put uzastopno preskoči Rolan Garos i počne sa pripremama za sezonu na travi.

"Mislim da je najbolje da propustim sezonu na šljaci ove godine i pripremim se za travu i tvrdu podlogu. Zaključio sam da igranje na šljaci nije u interesu mog tenisa i fizičke pripreme za ostatak sezone. Radujem se učestvovanju na Rolan Garosu sledeće godine", rekao je Federer u saopštenju.

Prvi put od početka skoro 20-godišnje karijere momak iz Bazela samoinicijativno je odlučio da ne nastupi na Grend slemu, što je izazvalo oprečne reakcije. Neki su ga podržali, neki kritikovali, a Nadalu nije baš smetalo odsustvo najvećeg rivala.

Španac je trijumfovao na spomenutim turnirima u Kneževini i Madridu, baš kao i u Barseloni, a iako ima odličan odnos sa Federerom, priznao je da mu neće nedostajati.

"Naravno da mi neće nedostajati Federer u Madridu, ali za navijače i turnir je uvek sjajno kada on igra", istakao je Nadal pre turnira u prestonici Španije.

Među onima koji su stali na Rodžerovu stranu su Džon Mekinro i Mats Vilander, ali je, za razliku od njih, Jon Cirijak bio veoma razočaran.

"Gospodina Federera smo očekivali na turnirima u Monte Karlu, Madridu i Rimu. Jer, tokom karijere je uvek ispunjavao svoje dužnosti, ali to sada nije slučaj. Igra s vremena na vreme, pa mi sa Tura možemo da ga gledamo samo na televiziji, odnosno ne možemo da računamo na njega", rekao je Cirijak koji je direktor Mastersa u Madridu i Ženeva opena.

Takođe, ima i onih koji veruju daje razlog drugačije prirode.

"Kada sednete i pogledate Federerov raspored za ovu godinu, mislim da je poprilično jasno – Rolan Garos nikada nije bio u planu. I, odjednom, on kaže da će možda igrati. To bi mu poremetilo planove za ostatak godine. Mislim da je gledao Rafu i da je zadivljen njegovom formom, pa je shvatio da nema šanse da ga pobedi na podlozi na kojoj je Nadal dominirao protiv njega. Da kažemo i da bi se sastali u finalu Rolan Garosu, gledali bismo isti scenario kao ranije, bez obzira što ga je tri puta pobeđivao ove godine. Bila bi to repriza svih onih godina kada je Španac dominirao protiv njega na šljaci", rekao je Tod Vudbridž, jedan od dvojice 'drvenih'.

Već sledeći Grend slem može da bude pokazatelj u kom pravcu će ići karijera 35-godišnje legende. Ali ako je sudeći po tome kakav je bio na početku sezone, kao i po potvrdi da mu je Vimbldon glavni cilj za 2017, nema sumnje u to da Federer nije rekao poslednju reč.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve