Nova vest
Tenis

Utorak, 06.06.2017.

23:36

Heroina dana: Dva rođendana i polufinale "autsajderki"

U danu kada smo svi željno čekali da vidimo hoće li Novak ponoviti rimsko polufiinale protiv Dominika Tima, Rolan Garos je pružio dve velike pobede.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Heroina dana: Dva rođendana i polufinale
Getty images

Ni u jednoj nije učestvovao naš teniser čiji je meč odložen za sredu, ali jesu dve autsajderke iz ženske konkurencije.

Prva je sa 30. mesta na WTA listi srušila san Francuza o ženskom francuskom finalu, Timea Bačinska je eliminisala Kristinu Mladenović u dva seta, gotovo rutinski sa 6:4, 6:4.

Druga je napravila još veći podvig i plasirala se u polufinale Rolan Garosa tako što je preokrenula protiv nekada prve igračice na svetu Karoline Voznijacki. Zato je heroina dana letonska senzacija Jelena Ostapenko.

Najslađi su oni pokloni koje ne očekujemo. Slično kao i njen sunarodnik koji se bavi košarkom Kristaps Porzingis i letonska teniserka je neočekivano bljesnula na velikoj sceni.

"Mnogo sam srećna, ne mogu da verujem!", rekla je Ostapenko posle meča protiv Dankinje. Čak ni ona nije očekivala mada je protiv Voznijacki pobeđivala već tri puta na šljaci, a od 27 mečeva na ovoj podlozi je dobila 23. Zanimljivo je da kao omiljnene podloge navodi travu i beton.

Četvrtfinalni meč je po nju krenuo naopako.

Voznijacki, 12. teniserka sveta je startovala sa 5:0 u prvom setu što je izgledalo kao potop za 35 pozicija slabije rangiranu protivnicu. Brzi povratak, nadomak izjednačenja, a onda neiskorišćena brejk lopta i set za Dankinju – mnogo sportista bi pokleklo.

To se Letonki nije desilo i posebno je impresivan način na koji je došla do preokreta posle izgubljenog seta. Tri brejka u drugom i još dva u trećem za šok i nevericu teniske publike.

Počela je Ostapenko posle prvog seta agresivnije da igra, mnogo je grešila, ali je i pogađala da bi na kraju završila sa 38 vinera naspram 6 koliko je imala Voznijacki. Ostapenko je bivšu najbolju na svetu ispratila kući sa 6:2, 6:2 u drugom i trećem setu.

Dankinja nikada nije uspela da prođe u polufinale Rolan Garosa iako je bila prva na kraju 2010. i 2011. godine. Ostapenko je to uspela sa 47. mesta i postala prva Letonka u Open eri koja je došla do polufinala Otvorenog prvenstva Francuske.

Osim toga, Letonka je i prva tinejdžerka posle Ane Ivanović koja je došla do polufinala Rolan Garosa i prva od Medison Kiz koja je tako mlada uspela da dođe do polufinala nekog Grend slema. Ana je to u Parizu uradila pre deset godina, Medison Kiz pre dve godine na US Openu.

Jelena Ostapenko je rođena 1997. godine. Idol joj je Serena Vilijams, a omiljeni udarci su joj servis i bekhend. Do sada nije osvojila nijednu WTA titulu, a sada ima priliku da protiv Timee Bačinski izbori finale i to na dan kada obe slave rođendane.

Koja god od njih dve da prođe dalje napraviće neverovatan rezultat jer će kao potpuna autsajderka podići makar utešni trofej na Rolan Garosu gde se za sada Rumunka Simona Halep istakla sigurnom igrom.

Kiša je tokom čitavog dana pravila probleme, prekidala je program i na kraju odložila muške singlove. Nije odložila podvig mlade Letonke koja će nedelju posle Rolan Garosa čekati sa znatno bolje pozicije od 47. na kojoj je još neki dan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve