Nova vest
Tenis

Petak, 02.06.2017.

00:10

Heroina dana V: Čudo iz Hrvatske opet iznenadilo

Petra Martić iz Hrvatske pobedila je Amerikanku Medison Kiz u drugom kolu Rolan Garosa posle tri seta (3:6, 6:3, 6:1). Kiz je čak 277 pozicija ispred Hrvatice.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Heroina dana V: Čudo iz Hrvatske opet iznenadilo
Getty images

Amerikanka je dobila prvi set, ali je Martićeva uspela da preokrene i ponese epitet heroine dana i iznenađenja kola.

Martić je na turnir došla iz kvalifikacija. Za 290. teniserku sveta svaki rezultat je posle "položenog ispita" u kvalifikacijama bio dobar.

Na startu turnira je bila bolja od Katerine Bondarenko koja je u ovom trenutku 198 pozicija ispred Hrvatice sa 6:2, 7:5.

Hrvatska teniserka nije tu nameravala da se zaustavi mada je pošteno reći i da je pobedi nad Amerikankom doprinela i povreda ručnog zgloba leve ruke koju je Kiz osetila na kraju prvog seta.

Kiz je zglob leve šake ranije operisala, pa je njena protivnica imala nešto lakši posao, ali ne treba umanjiti ni zasluge dvadesetšestogodišnje Hrvatice.

Čvrst otpor favorizovanoj Amerikanki Martić je najavila već u prvom gemu u meču kada je napravila brejk i posle svog servisa povela sa 2:0. Amerikanka je uzvratila sa dva brejka i privela set kraju. U drugom setu je Hrvatica napravila dva brejka, Amerikanka jedan pa je Splićanka izjedančila.

Već kada je Kiz zatražila medicinski tajm aut bilo je teško pretpostaviti da će se vratiti u meč, a njena protivnica je u trećem setu sa tri brejka odnela pobedu i došla na korak od svog najvećeg uspeha na Grend slemovima.

Pobednica je najveći uspeh u karijeri ostvarila pre tačno pet godina kada je baš na Rolan Garosu došla do osmine finala i dospela do 42. mesta na WTA listi. Iste godine stigla je i do finala Kuala Lumpura, a možda najveća pobeda u karijeri došla je u Tokiju protiv tada petoplasirane imenjakinje, Petre Kvitove.

Najbolji rezultati su joj osim toga treće kolo Vimbldona, a dolazila je do druge runde u Australiji i US Openu.

Upravo u Njujorku je kao juniorka igrala u četvrtom kolu. U karijeri još traži put do svoje prve WTA titule, a do sada se ove godine takmičila na turnirima ITF kategorije u Tunisu i Italiji i na njima je bila solidna.

Prošle godine je sa uspehom nastupala u Montereju i Rio de Žaneiru. U Riju je stigla do polufinala gde je od nje bila bolja Frančeska Skjavone. Na prošlogodišnjem Rolan Garosu ispala je u drugom kolu.

Petra Martić je tenisom počela da se bavi sa pet godina. Omiljena joj je tvrda podloga, a omiljeni udarac joj je servis. U narednom kolu sastaje se sa Anastasijom Sevastovom iz Letonije. Sevastova je 17. nosilac na turniru i u prethodnom kolu je pobedila Eženi Bušar, pa je pred Hrvaticom težak zadatak ukoliko hoće da ponovi uspeh iz 2012. godine.

Ako uspe da prebrodi i narednu prepreku, možda joj šljaka, i to baš ova pariska, umesto betona postane omiljena podloga...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve