Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 06.06.2016.

13:00

Od "on ne igra lepo" do "Đoković vs istorija"

Pisati o rezultatima Novaka Đokovića zna da bude teško, a uvek je osuđivano - u Srbiji ili ima premalo ili previše superlativa, a "napolju" nikad nije dobro.

Izvor: B92

Autor:B92

Od
Foto: Getty Images

Čak ni neverovatna 2011. godina nije bila dovoljna da se svi usaglase i da se o trenutno najboljem teniseru sveta govori na način sličan na koji se govori o Rodžeru Federeru ili Rafaelu Nadalu - ni "ovde" ni "tamo". Ipak, njegov trijumf na Rolan Garosu bi mogao da promeni stvari.

Đoković, osim u pojedinim krajevima sveta, obično ne dobija istu podršku sa tribina kao njegovi najbliži rivali. Međutim, na Šatrijeu je u nedelju skoro ceo stadion bio uz njega, a jutro posle su mediji širom sveta definitivno prihvatili da je on na putu da možda bude i najveći svih vremena.

"Suštinski, on je uvek bolja verzija svog najbližeg pratioca i u ovom meču mu nije smetalo kada je zaostajao. Suštinski, on je zaboravio kako se gubi. Set manjka protiv najbližeg rivala? Nije problem. On je potpuno počistio Marija sa terena razarajućom demonstracijom moći, osećaja, konzistencije i srca. Privilegija je živeti u njegovom vremenu", piše britanski "Gardijan".

Ostrvski javni servis BBC navodi da je zlato na Olimpijskim igrama visoko na listi prioriteta za Đokovića, ali i da "Zlatni slem", koji bi uključio i titule na Vimbldonu i US openu nije daleko.

"Raspored je nemilosrdan... Ali ako neko to može, to je Novak. Bio je u prethodnih šest grend slem finala i pobedio je u pet, a šljaka mu je najgora podloga", piše BBC.

Kako se navodi, on će sada "nestati" do početka Vimbldona, a to što zna kada da se odmara igra veliku ulogu u njegovim uspesima.

"Čak i zarđali Đoković je i više nego ozbiljan rival u pet setova za bilo koga ko ima nesreću da mora sa njim da igra u prvoj nedelji turnira. Nivo fizičke spreme nema premca. Sada se čini kao davno prošlo vreme kada je Rodžer Federer sa podsmehom govorio o njegovim povredama, a Endi Rodik govorio i o ptičjem gripu i SARS-u", piše BBC.

Ipak, najjača rečenica iz Londona je stigla neposredno nakon meča:

"Tenis se često svodi na velika rivalstva - Borg - Mekinro, Edberg - Beker, Federer - Nadal. Sada je to Đoković protiv istorije. I on u tom duelu ubedljivo pobeđuje", piše BBC.

Britanski tabloid "Dejli mejl" dan nakon poraza "svog tenisera" među glavnim vestima drži tekst u kome se jasno navodi "Nekada je bila velika četvorka, sada postoji veliki jedan. Novak Đoković je prosto iznad svih".

Londonski "Telegraf" je takođe ostavio jedan komentar za "jutro posle".

"Retko, ako se to uopšte ikada i desilo, je neki igrač načinio da briljantnost bude tako poslovična. Pitajte Novaka Đokovića da vam vinerom spasi život, on će verovatno pogoditi osnovnu liniju. Stavite pred njega razmenu od 34 udarca, budite sigurni da će odigrati 35. On je bukvalno zid u ljudskom obliku, on je bionički čovek. Uskoro, biće sam na Olimpu ovog sporta", piše Telegraf i dodaje da na tom putu može da ga zaustavi samo povreda.

Američki ESPN ponovo podseća na razliku u odrastanju Novaka Đokovića i ostalih tenisera.

"Njegov odlučan put od teškog detinjstva u ratom razorenoj Srbiji do vrha muškog tenisa bio je pun prepreka, koje drugi šampioni nisu morali da prevazilaze. Međutim, on je i adlje jedan od najsmešnijih, najraspoloženijih igrača na turu i čovek koji kada govori o svojim iskustvima kaže kako mu ona hrane dušu", piše ESPN.

Sportska mreža ističe njegovu izjavu da su ga Federer i Nadal načinili jačim.

"Sada bi Federer i Nadal trebalo da se zabrinu zbog njega. Ako Novak Đoković nije istrajan, onda nije nikakav. Ti koraci koje Federer i Nadal čuju - pripadaju njemu", navodi ESPN.

Francuski "Ekip" je Novaka u nedelju nazvao legendom, a zatim se pozabavio "velikom četvorkom" i pitanjem koliko je blizu Đoković tituli najboljeg svih vremena. Mogućnost da daju odgovor dao je i svojim čitaocima, a njih više od 100.000 je anketu uredilo onako kako ona sigurno nije izgledala pre samo nekoliko meseci.

Pitanje je bilo da se slože "najbolji svih vremena", a u izboru su samo Đoković, Federer i Nadal.

Da je Đoković već prevazišao Nadala misli dve trećine onih koji su učestvovali u anketi, a tačno četvrtina smatra da "velika trojka" izgleda kao nekada - Federer, Nadal, Đoković.

Polovina anketiranih smatra da je raspored Federer, Đoković, Nadal, a 17 odsto da je raspored Đoković, Federer, Nadal.

Do kraja godine bi tih 17 odsto moglo da se značajno uveća, a za dve godine - možda definitivno više neće govoriti ankete, već vitrine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve