Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 06.06.2016.

13:25

Đoković: Sve se dešava sa razlogom…

Novak Đoković osvrnuo se posle osvajanja Rolan Garosa na rivalstva sa članovima ‘velike četvorke’ koja su ga učinila boljim teniserom.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Đoković: Sve se dešava sa razlogom…
Photo by Dennis Grombkowski/Getty Images

Đoković je u nedelju u finalu Otvorenog prvenstva Francuske savladao Endija Marija sa 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 i tako osvojio jedini Gren slem trofej koji mu je nedostajao.

Novak je na taj način je postao osmi igrač kojem je to pošlo za rukom, posle Rodžera Federera, Rafaela Nadala, Roja Emersona, Roda Lejvera, Freda Perija, Andrea Agasija i Dona Badža.

Na konferenciji za medije dobio je interesantno pitanje – osvajanjem četiri uzastopna Gren slema učinio si nešto što njih dvojica verovatno nikada neće, koliko ti to znači?

“Oni su i dalje aktivni igrači, pošteno je reći da imaju šansu da učine isto. Nisu bili na meč, nego na set-dva od istog dostignuća, nekoliko puta u svojim karijerama. Znate, kao što sam i ranije govorio, reći ću ponovo – njih dvojica, potom i Endi, kao i rivalitet sa svom trojicom, definitivno su od mene napravili boljeg igrača, pomogli mi da ostvarim sve ove uspehe i igrali važnu ulogu u mom napretku. Rivalstva su važna za sport, u jednom ili drugom smislu pokušavate da se upoređujete sa drugima i onime što su uradili ranije”, rekao je Đoković.

On je istakao da je vremenom sazreo i da ga su ga saznanja o vremenu u kojem igra ‘osvestila’ u trenucima sumnje.

“Nadal i Federer su bili toliko dominantni kada smo se umešali Endi i ja. Opet, drago mi je da sam deo ere u kojoj su oni. Na početku, nije mi bilo previše drago. Kasnije sam shvatio da se sve dešava sa razlogom. U toj ste poziciji sa nekom svrhom, svrhom da učite, rastete i napredujete. Srećom, shvatio sam da je potrebno da ojačam, prihvatim da se takmičim sa dvojicom ogromnih šampiona i da je u tom trenutku sve uspon”.

Ponovo su ga vratili na jedinstveno dostignuće, pitanjem da li je istim dodatno izašao iz senke, do njegove pojave, dvojice verovatno najboljih tenisera svih vremena.

“Mislim da nije moje da o tome sudim. Jednostavno, nisam. U jednom trenutku sam počeo da se upoređujem sa njima, kako bih izvukao najbolje iz svojih sposobnosti i pokušao da prebrodim izazov pobeđivanja takvih igrača i razbijanja njihove dominacije. Ne upoređujem se sa njima u smislu kakve su osobe. Svi smo mi različiti, jedinstveni na svoj način i moram da poštujem obojicu i šta oni predstavljaju. Ko su i, prvenstveno, šta su postigli u životu. Mnogo znače ovom sportu. Takođe, mnogo su duže profesionalci od mene, veliki su šampioni i zbog vremena koje su proveli na turu, imaju mnogo navijača širom sveta koji im pružaju podršku. Drago mi je što se takmičim sa njima, to je sve. Pokušavam da usmerim pažnju na ono što ja predstavljam i šta donosim životu i sportu. Mislim da je svako od nas doprineo nečim drugačijim”.

Sada je nebo granica, prvi veliki su Vimbldon i Olimpijske igre, ali Novak ističe da je još rano pričati o tome.

“Ne bih da zvučim arogantno, ali stvarno mislim da je u životu sve ostvarivo. Osvajanje trofeja mi je donelo mnogo sreće i pokušavam da cenim ovakve trenutke. Kompletirao sezonski Gren slem ili ne, to i dalje stoji kao mogućnost. O tome trenutno ne razmišljam, pokušavam da uživam u iskustvu osvajanja trofeja koji nikada do sada nisam osvojio”, zaključio je Đoković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve