Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 06.06.2016.

08:17

Novaku mač "Zlatni Vitez - Sveti Stefan Despot Srpski"

Srpski teniser Novak Đoković, svetski reket broj jedan, biće prvi nosilac mača "Zlatni Vitez - Sveti Stefan Despot Srpski".

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Novaku mač
Photo by N.Gouhier-FFT/Pool/Getty Images

Đokoviću će ovo priznannje biti uručeno u sredu, 8. juna, na Svečanoj Spasovdanskoj dodeli priznanja Vitez festa 2016 u Starom dvoru.

Kako je najavio je Upravni odbor Kraljevskog reda vitezova, koji je i organizator festivala Vitez fest koji se svake godine održava na Beogradskoj tvrđavi, mač je ručni rad kovača Željka Pantića iz Smedereva i replika je srednjevekovnog jednoiporučnog mača Svetog Despota Stefana Lazarevića, sa izgraviranom ornamentikom na oštrici, kožnoj ručki i fotroli.

Ovaj velelepni mač je specijalno iskovan za ovu priliku uz konsultaciju arheologa i stručnjaka za srednjovekovno oružje Marka Aleksića, i najlepša je istorijska rekonstrukcija svetski priznatog "srpskog" mača ikada rađena u Srbiji do danas, navodi se u saopštenju.

Zbog toga ga je Upravni Odbor Kraljevskog Reda Vitezova namenio "najvećem savremenom planetarnom srpskom vitezu Novaku Đokoviću", dodaje se u saopštenju.

Na istom događaju Kraljevski red vitezova će uručiti i priznanja svim zaslužnim institucijama, pojedincima, učesnicima i partnerima koji su pomogli da se održi Vitez Fest 2016.

Ova vitežka manifestacije održava se svake godine na praznike Vrbica i Cveti, sa blagoslovom patrijarha srpskog Irineja, a pod pokroviteljstvom kneginje Linde Karađorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve