Nova vest
Tenis

Subota, 04.06.2016.

15:05

Mugurusa preko Vilijams do Gren slem prvenca!

Garbinje Mugurusa osvojila je svoj prvi Gren slem u karijeri pobedivši Serenu Vilijams u finalu Rolan Garosa – 7:5, 6:4.

Izvor:

Autor:

Mugurusa preko Vilijams do Gren slem prvenca!
Getty Images

Ovo je bio peti međusobni duel Amerikanke i Španjolke, a četvrta teniserka sveta smanjila je na 3:2 u pobedama protiv najbolje na planeti.

Devojka rođena u glavnom gradu Venecuele Karakasu odigrala je savršen meč u velikom finalu u Bulonjskoj šumi, bila je agresivnija od samog starta meča i pravovremenim brejkovima potpuno zasluženo stigla do najvećeg trijumfa u karijeri.

Mlađa od sestara Vilijams propustila je priliku da u svom 27. finalu, na nekom od četiri najveća turnira, stigne do rekordne 22. titule i izjednači se sa legendarnom Nemicom Štefi Graf.

S druge strane, Španjolka se domogla svoje prve GS titule iz drugog pokušaja, a postala je i prva igračica iz Španije koja je stigla do pehara u Parizu posle 18 godina, tačnije – od trijumfa Aranče Sančes Vikario 1998.

Posle nešto mirnijeg početka, prvi brejk smo videli u petom gemu, kada je Garbinje iskoristila treću vezanu šansu za 3:2. Međutim, Amerikanka je ekspresno uzvratila, izjednačivši na 4:4,

Međutim, Mugurusa je zadržala fokus, nastavila je da šalje duboke loptice i da 'šeta' rivalku sa jednu na drugu stranu terena, da bi novim brejkom došla u priliku da servisom stigne do vođstva. Imala je i Serena dve prilike da se vrati, ali je Garbinje sjajnim servisima došla do preokreta i treću set loptu pretvorila u 1:0.

Drugi deo igre počeo je još uzbudljivijom borbom, pošto smo u tri u uvodna gema videli isto toliko oduzetih servisa, za prednost Muguruse.

Nije bilo uzbuđenja sve do samog kraja susreta, kada je Vilijams ponovo propustila tri šanse da se vrati i možda izbori odlučujući set. Garbinje potom ništa nije prepustala slučaju, odigrala je savršen gem i lobom na samu liniju stavila tačku na neverovatnu partiju.

Zanimljivo je da su se protivnice svaki put sastajale na Gren slemovima, Serena je najpre slavila na Australijan Openu 2013, da bi joj se Garbinje revanširala upravo na Rolan Garosu sledeće sezone.

Oba prošlogodišnja duela pripala su Amerikanki – bila je bolja u šesnaestini finala AO, pa zatim i u finalu Vimbldona.

Uvodna dva gema nisu nam donela previše uzbuđenja. Najpre je Serena bez izgubljenog poena stigla do vođstva, da bi nedugo zatim uzvratila Garbinje, uz manje probleme, ali ipak dosta sigurno – 1:1.

Delovalo je da ćemo isto gledati i prilikom naredna dva servisa rivalki, ali je Vilijams, pošto je stigla do 2:1, imala prve dve brejk šanse. Međutim, Mugurusa je oba puta sjajno odservirali, posle čega bi usledio dubok forhend i napad – 2:2.

Ono što nije pošlo za rukom Amerikanki, jeste devojci rođenoj u Karakasu, Venecueli. Agresivnom igrom izborila se za tri uzastopne šanse da protivnici oduzme servis, da bi iskoristila poslednju. Serena je prve dve spasla odličnim servisima, ali je potom napravila duplu – 3:2.

Pokušala je prva teniserka sveta odmah da uzvrati, osvojila je prva dva poena u narednom gemu, ali je Mugurusa ostala mirna, zadržavala je fokus i pametnom igrom potvrdila 'duplu' prednost – 4:2.

Ipak, nije bilo dugo potrebno Sereni da se vrati u prvi set. Sigurnim gemom došla je na korak zaostatka, da bi u narednom iskoristila prvu priliku, nateravši protivnicu na grešku za izjednačenje – 4:4.

Kao i na početku seta, delovalo je da ćemo videti taj-brejk za vođstvo, ali je Garbinje još jednom ostala dosledna svom pristupu, a to joj se vratilo kroz novi brejk. 'Šetala' je Vilijams sa jedne na drugu stranu terena, da bi na kraju došla u priliku da servisom dođe na set od svog prvog Gren slem trofeja – 6:5.

Ispostaviće se, ni poslednji gem prvg seta nije mogao bez drame. Serena je doška do 0:30, a posle dva dobra servisa i napada protivnice i do nove dve brejk lopte.

Međutim, Mugurusa je nastavila sjajno da servira, da napada kad god joj se ukaže prilika i vrhunskom bekend paralelom uspeva da završi posao – 7:5.

Početak drugog seta doneo nam je još više uzbuđenja, a Mugurusa je nastavila tamo gde je stala u prvom. Agresivnim pristupom izborila se za nove brejk šanse i već prvu iskoristila – 1:1.

Međutim, Serena se nije dala. Odigrala je dosta riskantno u sledećem gemu i uspela iz treće šanse da povrati egal, tačnije njega protivnica odservirala je duplu grešku, ali je rođena Venecuelanka priredila isti scenario iz prvog gema za novu osetniju prednost – 3:1.

U naredna četiri gema uzbuđenja gotovo da nije ni bilo, obe teniserke bile su poprilično sigurno prilikom svojih servisa, prepuštajući ovoj drugoj najviše dva poena po gemu – 5:3.

Takav tok stvari doveo je Serenu u poziciju da mora da servira za opstanak, dok Garbinje spremno čeka šansu za odlučujući brejk. Imala ih je četiri, Vilijams uspela nekako da se izvuče, ali joj već u narednom nije bilo spasa – pošto je Garbinje odigrala bez greške pre nego što je posle loba na samu liniju u neverici legla na šljaku – 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

166 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve