Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 30.05.2016.

13:30

Novak proigrao, kiša ga opet prekinula

Novak Đoković uspeo je da izjednači u setovima i napravi brejk u trećem, ali je meč protiv Roberta Bautiste Aguta po drugi put prekinut. Nastavak u sredu.

Izvor: AK

Autor: AK

Novak proigrao, kiša ga opet prekinula
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Đoković se od samog starta mučio zbog kiše i čestih prekida, a novi je usledio pri rezultatu 3:6, 6:4, 4:1 za srpskog igrača.

Prethodno su padavine onemogućile igrače da nastave posle prvog seta, a ta pauza trajala je više od 120 minuta. Igrači su se vratili na teren stadiona 'Filip Šatrije' i igrali nešto manje od sat i po vremena.

Organizatori turnira u nekoliko navrata odlagali su nastavak meča, ali je negde oko 19 časova stigla potvrda da tenisa u utorak više neće biti.

Đoković se bori za 28. uzastopno četvrtfinale nekog Gren slema, a rival mu je 28-godišnji Španac koji igra za prvo u karijeri.

Prvi i 16. teniser sveta se sastaju peti put, a Đoković je dobio sva četiri prethodna duela, izgubivši samo jedan set. Poslednji pre 25 dana u Madridu je dobio sa 6:2, 6:1.

Meč je prekinut odmah posle prvog seta koji je Španac neočekivano dobio 6:3, nakon očajnog servisa Srbina (po 38% poena i prvi i drugi) te 15 neiznuđenih grašaka, iako je Đoković prvi napravio brejk.

Konačno je nastavljen posle više od dva časa pauze, Đoković je delovao svežije, ali je nastavio da greši, i to još više (17 neiznuđenih), ali je popravio servis i imao deset vinera više od rivala pa je posle serije od četiri uzastopna brejka na obe strane došao do izjednačenja sa 6:4..

Bolji iz ovog duela će u četvrtfinalu igrati sa pobednikom meča u kojem se sastaju sedmi i 11. nosioci u Parizu, Tomaš Berdih i David Ferer.

I set 3:6

Posle više od jednog dana pauze Novak je opet na šljaci, a već u prvom gemu stigao je do brejka. Međutim, ne uspeva da ga kapitalizuje, loše servira, osvaja samo dva poena iz šest pokušaja, pa Španac vraća rezultat u egal (1:1).

Nakon dva sigurna gema obojice tenisera, Agut bez problema osvaja i treći, a onda opet koristi Srbinove greške i pravi novi brejk za neočekivani preokret na 4:2.

Iako je Španac u tim trenucima "leteo" po terenu i "šetao" Đokovića sa jedne na drugu stranu, Srbin u sedmom gemu podiže na noge publiku sjajnim poenom posle izlaska rivala na mrežu.

To pokreće Đokovića do novog brejka i egala, ali ne preokreće i situaciju na terenu pa Agut opet uspeva da oduzme servis najboljem igraču sveta i stigne do servis-gema za osvajanje seta (5:3).

Đoković je dao sve od sebe da se izvuče iz problema, bio je agresivan, ali Agut odbija sve napade te izlasom na mrežu stiže do seta sa 6:3.

II set 6:4

Nakon desetak minuta zagrevanja Đoković je veoma svež krenuo agresivno u drugi set, te lagano osvojio povratnički gem. Srbin nastavlja u sjajnom ritmu te stiže do tri brejk lopte, ali ne koristi ni jednu, Agut serijom od pet poena uspeva da izjednači.

Iako je bez izgubljenog poena osvojio i naredni gem, najbolji teniser sveta je bio daleko od svoje najbolje igre, nastavio je da greši, loše je izveo i jedan drop-šot, pa je Španac uspevao da konkretno parira (2:2).

Nakon što je i treći servis-gem u ovom setu osvojio na perfektan način, Đoković konačno uspeva da slomi rivala, preokreće 15:30, stiže do četvrte brejk lopte u setu i konačno dolazi do prednosti (4:2).

Međutim, kao i u prvom setu, prvi reket sveta ne koristi momentum, odmah podbacuje i omogućava Špancu da uzvrati ribrejkom, ali uprkos novim neiznuđenih greškama Novak opet uzvraća i stiže do novog brejka i servisa za set (5:3).

BIo je Đoković pod velikim pritiskom, i dalje je često grešio i omogućio Agutu novu ribrejk šansu za još jedan povratak u egal što ovaj koristi, Novakovim forhendom u aut.

Na sreću, igrači su ostali u ritmu brejk za brejk, Agut je dozvolio Đokoviću da mu opet napadne servis, a Srbin konačno koristi šansu i dolazi do izjednačenja u setovima sa 6:4.

III set 4:1

U istom ritmu nastavljeno je i početkom trećeg seta – Novak nije stvorio nikakvu mentalnu prednost kada je izjednačio jer je nastavio da greši i da se nervira. U pojedinim trenucima činilo se da namerno bira teža rešenja, a pojavio se i problem sa bolom u leđima.

Prilikom jednog servisa reagovao je kao da mu je hladno, a onda odmahnuo glavom prema svom taboru, kao da nije zadovoljan stanjem nove povrede. Ipak, u prvom gemu je spasao brejk loptu kada je agresivno odigrao i sačekao grešku rivala iz forhenda, ali je u sledećem propustio da ga kazni.

Posle nova tri turbulentna gema na klupu je seo sa prednošću 2:1.

Sigurno dobijen gem omogućio mu je da nešto svežiji uđe u nove razmene i dobija ih. Propustio je zicer na mreži što bi mu omogućilo tri vezane brejk šanse, ali je bio agresivan i došao do 15:40. Prvu nije realizovao, dok je kod druge bio koncentrisaniji i poveo sa 3:1.

Naravno, tu nije bio kraj uzbuđenjima – greške su se nizale, Španac je takođe imao šanse, ali je kod sve tri prilike za ribrejk bekhend slao u mrežu. Konačno je Đoković vezao dva dobra servisa i potvrdio brejk – 4:1.

Kako su seli na klupe, tako su im organizatori saopštili da se zbog pojačanje kiše meč po drugi put prekida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

422 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve