Nova vest
Tenis

Nedelja, 29.05.2016.

12:50

Vavrinka slomio Troickog u četiri seta

Viktor Troicki nije uspeo da ostvari najveći uspeh u karijeri, Stanislas Vavrinka zaustavio ga je u osmini finala Rolan Garosa.

Izvor: AK

Autor: AK

Vavrinka slomio Troickog u četiri seta
Foto: Getty Images

Švajcarac je posle velike tročasovne borbe slavio sa 3-1, po setovima 7:6(5), 6:7(7), 6:3, 6:2.

Branilac titule u Parizu će u četvrtfinalu igrati sa Albertom Ramos-Vinjolasom, koji je eliminisao Miloša Raonića.

Prvi set bio je potpuno izjednačen, obojica igrača su vrlo dobro servirala, Vavrinka do sredine seta skoro perfektno, pa su prve brejk šanse viđene tek u 12. gemu, ali Troicki spasava sve tri. Usledio je taj-brejk u kojem Švajcarac brzo stiže do 6:2, Srbin se vraća na poen zaostatka, ali ne uspeva da preokrene.

Već u drugom setu je viđena potpuno druga slika, obojici slabije opada procenat uspešno ubačenih servisa, posebno Vavrinki, pa kreću i brejkovi. Prvi pravi Švajcarac, ali Troicki odmah uzvraća sa dva u nizu za preokret, ali ne uspeva da zadrži vođstvo.

Agresivni rival je imao skoro tri puta veći broj vinera pa je vratio egal, ali je mnogo više i grešio što dovodi do novog taj-brejka. Ovaj put Troicki preuzima kontrolu i uz greške protivnika stiže do 5:2, Vavrinka uspeva da izjednači, ali opet pravi grešku koju Srbin ovaj put koristi i dolazi do izjednačenja.

U trećem setu je Troicki zadržao svoj nivo igre, popravio je drugi servis, retko je grešio, ali nije uspevao da ugrozi servis rivala. S druge strane, osim što je osetno popravio servis, Vavrinka je bio mnogo agresivniji u napadu, više je grešio ali i osvajao vinere, te iskoristio jedinu šansu za brejk kojom je dobio još jedan set.

To je slomilo Srbina koji već na startu četvrtog seta gubi servis, ne uspeva da uzvrati rivalu koji pravi i drugi brejk za 4:1, potom spasava tri brejk lopte i privodi meč kraju.

I set 6:7 (5:7)

Nakon što je malo "preznojio" Vavrinku u prvom gemu, Troicki je servirao perfektno za 1:1, posle čega je i Švajcarac popravio svoj servis.

Ni nastavak seta nije doneo promenu u ritmu igre, obojica tenisera su sjajno servirala ne dozvolivši rivalu šansu da ugrozi gem (4:4).

Iako je Troickom donekle opao postotak poena i na prvom i na drugom servisu, a Vavrinka skoro perfektno servirao (drugi servis 7/7), Srbin je čuvao svoje servis-gemove i pratio šampiona u stopu (5:5).

Srbin je zamalo poklekao na gem pred taj-brejk. Vavrinka prvi put na meču stiže do brejk lopte, ne koristi tri uzastopne, Troicki spasava i četvrtu prvim as udarcem, nakon čega novim sjajnim servisom stiže do prednosti koju koristi i dolazi do taj-brejka.

Vavrinka i u taj-brejku ekspresno stiže do četiri set lopte, ali se Troicki opet fantastično vraća u život. Pravi jedan mini-brejk i pefektno servira na 6:2, te smanjuje na poen zaostatka.

Međutim, Švajcarac nije dozvolio kiks, koristi poslednju priliku za set koji dobija sa 7:6 (7:5).

II set 7:6 (9:7)

Izgubljen set je premetio Troickog što Vavrinka odmah koristi, napada njegov servis-gem na startu drugog seta, stiže do nove tri brejk lopte od kojih koristi već prvu.

Međutim, brejk kao da je osvestio Srbina, odmah podiže nivo igre, sjajno reaguje na servis Vavrinke i stiže do dve brejk lopte, koristi već prvu i vraća meč u egal (1:1).

Usledio je najduži gem na meču, Vavrinka je opet napao servis Troickog koji uspeva da dobije napad i povede 2:1, a onda "kontranapadom" stiže do nove dve brejk lopte.

Nakon dugačke razmene udaraca Vavrinka šalje bekhend u aut i Srbin preokreće u potpunosti rezultat na 3:1. Troicki nastavlja u sjajnom ritmu i sigurnim servisom stiže do velikih 4:1.

Švajcarac se konsoliduje sigurnim servis-gemom, a onda napada rivala i stiže do dve brejk lopte. Troicki uspeva da spasi jednu, ali ne i drugo pa Vavrinka vraća egal u brejkovima (4:3).

Naš teniser pokušava da odmah vrati izgubljeno vođstvo, pritiska servis rivala, ali Vavrinka odoleva i dolazi do 4:4. Igrači se nisu obazirali na blagu kišu, naredni gemovi su bili tesni, ali ne preterano neizvesni, pa je usledio novi taj-brejk.

Troicki ovaj put bolje kreće i pravi mini-brejk, Vavrinka uzvraća, ali Srbin koristi njegov loš servis pa stiže do 5:2. Naš teniser ubrzo dolazi do tri brejk lopte, lošim bekhendom gubi obe, ali nastavlja da pritiska rivala i iz petog pokušaja uspeva da izjednači u setovima sa 7:6 (9:7).

III set 3:6

Početak novog seta nije doneo dramu, obojica tenisera su relativno lako osvajala poene na svoj servis pa su ostali u egalu.

Međutim, nakon što je Vavrinka još lakše stigao do svog drugog gema, Švajcarac pefektno igra na servis Troickog te bez izgubljenog poena stiže do brejka.

Srbin je izvršio pritisak u narednom gemu, ali je aktuelni šampion odoleo i poveo 4:1. U međuvremenu, Troicki se požalio na bol u leđima zbog čega je tražio medicinski tajm-aut.

Troicki je nastavio meč, osvojio naredni gem, ali nije uspeo da ugrozi servis Vavrinke koji je stigao na gem od novog vođstva u setovima (5:2).

Švajcarac nije mnogo srljao u narednom gemu, uspeo je da izvrši pritisak n Srbina, ali Troicki ne greši pa produžava set.

Ipak, ne uspeva da ugrozi servis Vavrinke u sledećem, Švajcarac mu prepušta tek jedan poen svojom greškom, za šta mu se Troicki revanširao, pa je četvrti igrač sveta dobio set sa 6:4 za novo vođstvo.

IV set 2:6

Švajcarac nastavlja u sjajnom ritmu, koristi momentum i odmah pravi brejk na startu četvrtog seta koji bez mnogo problema kapitalizuje u 2:0.

Troicki pokušava da se vrati u meč, uspeva da osvoji jedan gem, ali Vavrinka ne popušta, dobija naredni bez izgubljenog poena, a potom opet napada Srbina.

Iako je naš teniser imao 30:0, Švajcarac uspeva da preokrene i stigne do brejk lopte koju ne propušta za 4:1.

Troicki vrši eliki pritisak u šestom gemu za povratak u meč, propušta tri brejk lopte i verovatno poslednju šansu da stigne rivala.

Vavrinka po pravilu kod ovolike prednosti ne forsira pri servisu rivala, pa čeka svoj da reši meč (5:2).

Nije dozvolio Srbinu da ga ugrozi, perfektnom igrom koristi prvu meč loptu te sa 6:2 u četvrtom setu rešava meč za konačnih 3-1.

Švajvacar je peti put dobio Troickog, u njihovom šestom međusobnom meču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d