Nova vest
Tenis

Četvrtak, 26.05.2016.

13:30

Nervozni Novak uz oscilacije do 3. kola

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u treće kolo Rolan Garosa pobedom nad Stivom Darsisom sa 7:5, 6:3, 6:4.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Nervozni Novak uz oscilacije do 3. kola
Beta/AP Photo/Michel Euler

Đoković nije blistao na stadionu ‘Suzan Lenglen’, ali je odigrao koliko mu je bilo potrebno da upiše novi maksimalni trijumf, jubilarni 50. u Bulonjskoj šumi.

Novak je bio izuzetno nervozan – često je gestikulirao posle loših udaraca, komentarisao sebi u bradu i jednom prilikom udario reketom u mrežu.

Odlično je počeo susret, već na startu je napravio brejk, ali je ispustio prednost dva gema kasnije, pa se ušlo u neizvesnu završnicu. Darsis je čak imao i šansu za brejk pri rezultatu 4:4, pre nego što je Srbin dobro odservirao i novim brejkom uzeo set.

Mnogo opuštenije ušao je u nastavak, ekspresno dobio drugi deo igre i u trećem setu poveo 2:0. Usledio je preokret Belgijanca, ali je period njegove dobre igra bio kratkotrajan. Đoković mu je ponovo oduzeo servis, a onda i rutinski priveo meč kraju.

Na kraju, imao je 29 vinera i čak 42 neiznuđene greške, dok je njegov protivnik upisao 23 direktna poena i dve greške više.

Prvi reket sveta u trećoj rundi igraće sa pobednikom Aljažom Bedeneom iz Velike Britanije, koji je u pet setova izbacio Španca Pabla Karenjo-Bustu.

Otvoreno prvenstvo Francuske igra se za ukupni nagradni fond od 32 miliona evra, a titulu brani Stan Vavrinka.

Tok meča:

Najbolji igrač planete svojim servisom otvorio je meč i vrlo brzo stigao do prvog gema. Izgubio je samo jedan poen, a onda već na startu izvršio pritisak na rivala. Bekhend mu je dobro funkcionisao, čekao je greške Darsisa i napravio brejk za 2:0.

Ipak, Belgijanac je uzvratio – dobrim slajsevima ostajao je u razmenama, a posle iznuđenog drop šota došao do brejk lopte. Novak je netralisao agresivnim forhendom i nešto kasnije otišao na 3:0.

Četvrti gem prvog seta bio je jedan od odlučujućih za ishod tog dela meča – Srbin je propustio dve brejk lopte, Stiv se izvukao i onda nastavio seriju. Pogodio je nekoliko odličnih riterna u sledećem gemu, izluđivao Novaka slajs udarcima i vratio se u egal.

Pri rezultatu 4:4 imao je čak i priliku da ponovo oduzme servis, ali je Đoković izvukao nekoliko dobrih servisa i poveo 5:4. Nije bilo previše uzbuđenja sve do 6:5, kada je usledio maratonski gem u kojem je aktuelni vicešampion Rolan Garosa imao tri brejk-set lopte. Na prvoj je bio neprecizan, na drugoj lopticu zahvatio ramom, a na trećoj je Darsis odigrao agresivo. Ipak, izborio je četvrtu i sačekao grešku upravo iz slajsa za prvi set – 7:5.

Posle osvojenog prvog seta vidno je bilo olakšanje na licu Đokovića, koji je prvi gem u drugom dobio bez izgubljenog poena, za manje od 60 sekundi. To je bio znak da se krene u ofanzivu na servis rivala – solidni riterni omogućili su mu da kod rezultata 30:30 izbori brejk šansu i odmah je realizuje.

Usledio je novi brzi gem na servis Novaka za sigurno vođstvo od 3:0 u drugom setu. Mogao je Beograđanin i ranije da završi posao jer je na 5:2 imao dve set lopte, ali je sačekao koji minut i poveo 2-0 u setovima (6:3).

I treći set počeo je brejkom, ovoga puta prepustio je samo jedan poen Darsisu koji je servirao, poveo sa 1:0, a onda i sigurnim forhendima preuzeo potpunu kontrolu nad mečom – 2:0.

Međutim, i pored vođstva nervosa nije prestajala – Đoković nije bio zadovoljan svojom igrom, što je agresivni Darsis iskoristio i vratio brejk. Preokrenuo je na 3:2, ali je onda profunkcionisao forhend. Dva vinera tim udarcem i na semaforu je pisalo 4:3.

Stečenu prednost Novak je zadržao do kraja meča i posle skoro dva sata i 20 minuta završio posao u drugom kolu – 7:5, 6:3, 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve