Nova vest
Tenis

Četvrtak, 19.05.2016.

15:24

Đoković za Figaro: Ponosan sam što sam Srbin

Novak Đoković rekao je u intervjuu za Figaro da uživa u tome što nosi pritisak favorita na svakom turniru.

Izvor: SO

Autor: SO

Đoković za Figaro: Ponosan sam što sam Srbin
Getty Images

“Prolazim kroz najlepše godine svoje karijere i zahvaljujući tome stalno osećam da sam favorit i da je na meni pritisak. Ipak, naučio sam da živim sa time, privilegija je biti u takvoj situaciji jer je to nagrada za sav trud koji sam uložio. Cenim taj pritisak“, rekao je Đoković, koji uskoro puni 29 godina.

Na pitanje da li se nekada oseća kao robot, mašina ili superheroj, Novak je odgovorio:

“Oh, ne, ništa od toga, volim da provodim vreme u prirodi. Volim da gradim stvari od temelja, da isprobavam nove ideje i da postavljam neke temelje, nešto što će ostati iza mene... Nikada nisam bio ’jak’ sa kompjuterima, tehnologijom, više volim da sam u realnom životu. Nema tajne moje hladnokrvnosti, to je rezultat dugog procesa sazrevanja i kao čoveka i kao igrača. To je došlo sa iskustvom igranja mečeva na visokom nivou – želja za pobedom i postizanjem ciljeva omogućuje mi da pronalazim nove motive i inspiraciju“.

Novinara francuskog Figara zanimao je i Đokovićev odnos prema Francuskoj.

“Živim u Monaku na jugu Francuske, okružen sam njenom kulturom i načinom života. Znam francuski, sledeći intervju može da bude na vašem jeziku. Profesionalno, ovde sam imao mnogo uspeha – svoju prvu veću titulu uzeo sam u Mecu 2006. godine, a na Rolan Garos sam tri puta igrao finale, prošao kroz emocije sa publikom, naročito prošlogodišnja ceremonija koja me je dirnula. Te ovacije koje sam dobio posle poraza, taj trenutak bio je jedan od intenzivnijih u mojoj karijeri“.

Na molbu da uporedi tenis sa sportovima poput šaha ili boksa, kao i sa npr. pozorišnom predstavom, Đoković je rekao:

“Odlično pitanje, u tenisu možda ima sve tri stvari. To je intenzivna bitka, ali bez kontakta, moraš da pobediš protivnika tehnički i strateški, a možda je malo i kao komedija jer moraš da vodiš računa o govoru tela. Moraš da pokušaš da razumeš slabosti svog protivnika, a da pri tom ne otkriješ svoje. Istovremeno je to i unutrašnja borba, pronalaženje mira“.

Na pitanje koliko mu znači što je “simbol nove Srbije“, kako je formulisao novinar, Novak je odgovorio:

“Čast mi je i privilegija da predstavljam svoju zemlju gde god da budem – teniser može da bude primer deci u Srbiji, ali i bilo gde drugo. Moja zemlja prošla je kroz mnoge teškoće u poslednje tri decenije i zaista cenim tu ulogu koju sport omogućuje, da se zemlja predstavlja na drugačiji način. Kroz sport mogu da pokažem karakter i snagu Srba, snagu koja nam je omogućila da prebrodimo teške periode rata i sankcija. Ponosan sam što sam Srbin i ponosan sam na to što me zemljaci vide kao uzora svojoj deci, trudim se da uvek imam to na umu jer to nosi i veliku odgovornost. Pokušavam da budem svestan da ono što radim na terenu i van njega ima uticaj“.

Žreb za Rolan Garos na programu je u petak od 11.30, a turnir počinje u nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve