Kafeljnikov za B92: Šanse 60-40 za Novaka, ali...

Jevgenij Kafeljnikov, dvostruki osvajač Gren slem trofeja, za B92 kaže da je Endi Mari napredovao i da sada može da parira Novaku Đokoviću.

Izvor: B92

Nedelja, 05.06.2016.

09:30

Kafeljnikov za B92: Šanse 60-40 za Novaka, ali...
Getty Images

Sa nekadašnjim prvim teniserom sveta detaljno smo analizirali predstojeće finale – vremenske uslove, prednosti i jednog i drugog, kao i faktor psihe.

“Logično je da su Novak i Endi u finalu, igrali su bolje os svih ostalih tokom cele sezone na šljaci“, počinje Kafeljnikov za B92 i dodaje:

“Novak će imati problem sa Endijem. Britanac je mentalno snažniji nego ranije, već iza sebe ima osvojene Gren slem titule, zna kako da se izbori s pritiskom. Takođe, smatram da je i fizički jači nego ranijepa mu neće biti problem da se nosi sa Novakom u ’teškim’ uslovima na tri dobijena seta. Opet, Đoković je blagi favorit, ali imaće izuzetno težak posao“.

Na pitanje u kojem segmentu igre smatra da je Škot najviše napredovao, Rus odgovara:

“Endi je generalno napredovao u celokupnoj igri i utiska sam da sada stvarno veruje da može da pobeđuje Novaka, Rafu i Rodžera. Oseća da je deo tog samog krema, to je aspekt u kojem se najvidnije poboljšao, na psihičkom planu“.
Getty Images
Osvajač Rolan Garosa iz 1999. godine ističe da Đoković mora da bude strpljiv kako bi došao do titule.

“Siguran sam da Novak može da se izbori s pritiskom, želi da kompletira Slem, ali mislim da mora da bude spreman na dug i zahtevan meč. Ako bude tako, može da pobedi, ali izgubiće ako pomisli da može lako da izađe na kraj s Endijem. Toliko je jednostavno. Ponavljam, Novak je favorit, u procentima su šanse 60-40“.

Vremenski uslovi mogli bi da budu značajan faktor – ukoliko bude vlažno, kome to više odgovara?

“To 100% ide više u prilog Mariju jer Novak voli srednje do brze podloge. Ako je suvo, lopta odskače brže, lopte bi bile manje i to bi favorizovalo Đokovića, topli i vrući uslovi. Ali ako bude ovako, ’teško’ i vlažno, Novak će morati da generiše snagu u udarcima, a Endi će iskoristiti svoju snagu. Mislim da bi to onda izjednačilo šanse na neki način“, zaključio je Kafeljnikov za B92.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: