Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 06.06.2016.

13:00

Kuerten: To što je iz Srbije daje aromu Novakovim uspesima

Gustavo Kuerten, trostruki osvajač Rolan Garosa, kaže da će se bar još neko vreme nastaviti period dominacije Novaka Đokovića svetskim tenisom.

Izvor: B92

Autor:B92

Kuerten: To što je iz Srbije daje aromu Novakovim uspesima
Getty Images

Đoković je postao tek treći igrač u istoriji koji je istovremeno vlasnik sve četiri Gren slem titule.

“To je nešto što se najčešće smatra nemogućim u tenisu, ali on je uspeo to da ostvari. I takve stvari radi na dnevnom nivou, obara neke rekorde, pomera neke brojke i sada je sve bliži Federeru. Možda će za godinu ili dve Đoković biti i u poziciji da ga prestigne po broju Gren slem titula (Rodžer 17, Novak 12). Zastrašujuće je što je svake godine sve bolji – još pre dve godine igrao je bolje od Rodžera i Rafe, od tada je napredovao i sada napreduje“, rekao je Kuerten i dodao:

“Mari može da mu predstavlja izazov, protiv njega je Novak nekada u nevolji, ali to je to – mislim da će igračima iz nove generacije biti potrebnu još godinu i po ili dve dana da na pravi način pariraju Đokoviću. Pobeđuje i kada ne igra najbolje, a kada se dođe u taj stadijum, onda si neverovatno uspešan“.

Novak dolazi iz Srbije, zemlje koja nije imala veliku tenisku tradiciju, baš kao ni Kuertenov Brazil.

“Teško je verovati u početku, ali na kraju uspeh doživljavaš još dublje i još jače jer znaš koliki si dug put prevalio. To daje dodatnu aromu svemu i stvara novu motivaciju, tako je bilo i sa Novakom“.

Sledeći je Vimbldon, na kojem Đoković brani titulu.

“Ne znam, ako nisam lud, reći ću da će on da osvoji. On je favorit na svakom turniru. Žao mi je što Rafa sada nije došao do Novaka, igrao je odlično i to bi bio sjajan meč, ali nema mnogo njih koji mogu da se nose s Đokovićem. Sada će biti još slobodniji, on jedostavno ima previše rešenja u svojoj igri“.

Kuerten kaže da je maksimalna posvećenost tajna najboljeg tenisera sveta.

“Daje sebe 190% svakog dana, radi sve da bi dodatno napredovao – kondicija, udarci, brzina, onda mu je i um jači. Kada se dođe do njegovog nivoa, onda se svaki dodatni mali pomak reflektuje na celokupnu igru. Teško je ustajati svakog dana i davati maksimum, nekada ti jednostavno nije ni do čega i kažeš ’dosta’, ali njemu nije, juri svoje snove“.

Za kraj, Guga je naznačio ključne trenutke u Đokovićevom pohodu ka trofeju u Parizu.

“U meču sa Bautistom Agutom Novak je probio led, tada je morao da ostavi srce na terenu i to je uradio. I sada mu je na početku nije išlo, ali šljaka je takva – dođe dan kada moraš da se ’uprljaš’, da trčiš kao lud dok ne dočekaš prelomnu tačku, a u finalu sa Marijem to je bio početak drugog seta“, zaključio je Kuerten.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve