Nova vest
Tenis

Subota, 28.05.2016.

23:45

Trka s prirodom, šou sa sudijom, Ana i psihologija

“Paskal, Paskal“, orilo se sa tribina stadiona Filip Šatrije po završetku meča Novaka Đokovića i Aljaža Bedenea.

Izvor: B92

Autor:B92

Trka s prirodom, šou sa sudijom, Ana i psihologija
Getty Images

Ovacije su bile upućene sudiji Paskalu Mariji, a navijači u Parizu pokazali su da umeju dobro da se našale – pomogao im je Đoković, ali i sâm Marija.

Počelo je bezazleno – neko je viknuo “allez, Pascal“, bio je uostalom i jedini domaći predstavnik na meču posle tmurnog dana za francuski tenis. Isto se ponovilo nekoliko puta, zatim je Marija i često silazio sa stolice da proveri trag, pa je i Novak obodrio publiku da nastavi sa skandiranjem.

Đoković je želeo da završi pre mraka, na kraju je gestom preklinjao Mariju da ne silazi da proveri trag oko kojeg su se Bedene i Novak već saglasili, a kulminacija je usledila na kraju meča.

Novak se posebno prisno pozdravio sa sudijom, a u izjavi na terenu našalio se rekavši: “Danas nisam važan ja, važan je Paskal“ i pozvao je sudiju da mu se pridruži u davanju izjave.

I na to su počele najglasnije ovacije Mariji, koji bi šalu verovatno prihvatio, ali pravila za sudije su stroga, pa mu je bilo pomalo i neprijatno.

“Prihvatio je šalu s jedne strane, ali sa druge mi je priličmo ozbiljno rekao da mu nije dozvoljeno da daje intervjue. Preuzeo sam odgovornost i probaću da ga zaštitim ako ga neko osudi jer je rekao ’hvala’ i ’doviđenja’. Mislim da je bilo veoma simpatično, publika se uživela, on je Francuz, nikada nešto slično nisam doživeo, da publika toliko puta skandira sudiji i da on toliko puta silazi“, rekao je Novak i dodao:

“U trećem setu je i to postalo deo šoua, osetio se potpuno prihvaćenim – bilo je dosta dugih gemova, sumnjivih tragova, nisam stvarno verovao koliko se sve to odugovlačilo, pa sam se i unervozio u trećem setu jer sam hteo da završim“.

Đoković je izašao na teren rešen da što pre završi posao, što ga je činilo i nervoznim, pa je često pravio dva ili tri koraka napred, a onda jedan korak nazad.

Pravio je kratke pauze između poena, nastojao da često hvata lopticu u penjanju, ali Bedene se nije dao – odlično je servirao i držao sasvim solidan ritam sa osnovne linije. To bi u drugo doba dana bila i idealna priprema za Novaka, ali sada je žurio.

Ishod je bio izvestan, jedino je bilo pitanje hoće li Đoković stići da završi meč pre mraka – svi se uzvrpoljili na tribinama, Novak je jednom nervozno šutnuo stolicu posle gubitka gema, ali je na kraju ipak podigao ruke u znak trijumfa. Tačno u 21.30.

Bio je to kraj turbulentnog dana za Đokovića čiji meč je planiran na Šatrijeu, zatim prebačen na Lenglen na kojem se i zagrevao, da bi posle predaje Conge ponovo vraćen na centralni stadion.

Žo-Vilfred u suzama je napustio teren posle predaje Gulbisu, a Letonac je jedini preostali iz te četvrtine žreba koji je nekada igrao polufinale Gren slema, i to baš u Parizu pre dve godine.

U polufinale će dakle neki od sledećih tenisera – Tim, Granoljers, Gulbis ili Gofan, tako da već sada verovatno imamo najveće iznenađenje čudnog turnira u kojem u drugoj nedelji nećemo gledati ni Federera ni Nadala.

A pre kiše Ana Ivanović igrala je na terenu broj jedan i od starta se naslućivalo da će krenuti po zlu. Vrlo nizak nivo tenisa u prvom setu, ali Ana nije iskoristila činjenicu da je i protivnica bila nesigurna jer je izgubila prethodnih sedam mečeva od srpske teniserke.

“Ne mogu da stvorim nikakvu snagu“, požalila se Ivanovićeva na engleskom svom boksu još u ranoj fazi meča.

“Svaki forhend sam promašila“, usledilo je nešto kasnije na srpskom. U sledećem poenu forhend je ponovo završio u mreži. “Svaki!“

Gubila je Ana sa 6:4, 4:1 i 40:15 na servis rivalke, ali se i Svitolina tada stegla i vratila je Ivanovićevu u meč greškama. Ana, do tada letargična, napokon je postala borbenija, i odigrala je dva-tri gema sa adekvatnim nameštanjem na udarce.

To je potrajalo do 4:4, a onda je Ivanovićeva izbacila forhend daleko u aut posle dobrog servisa i tu je definitivno bio kraj. Ana je smogla snage da otpozdravi publici koja ju je bodrila, ali neočekivani poraz svakako će boleti, pogotovo posle prošlogodišnjeg polufinala.

Ko prati Aninu karijeru, sigurno se nagledao ovakvih mečeva u kojima je psihički faktor osnovni uzrok poraza. Tako je bilo i sada.

“To je za mene najteže – mnogo treniram, ali mnogo i razmišljam na terenu i to me često blokira. Ali to sam ja, oduvek sam bila takva“, kaže Ivanovićeva.

Ana se trudi da to promeni, tražila je i pomoć stručnjaka, ali objašnjava u čemu je ’kvaka’.

“Radila sam sa nekoliko sportskih psihologa, ali problem je u tome što i ja mnogo volim psihologiju, pa tačno znam kada pokušavam sebe da ’prevarim“.

Crtice iz Pariza

- Nastao je tajac na Novakovoj konferenciji jer se nekoliko sekundi nije niko javio da postavi pitanje na engleskom jeziku. “Karol?“, preuzeo je Đoković ulogu moderatora obrativši se francuskoj novinarki Karol Bušar koja obično ’otvara’ Novakove konferencije. “Ne ovaj put?“ Neko drugi probio je led, a posle je Đoković odgovarao još petnaestak minuta na razna pitanja i onda je žurno napustio konferenciju kako bi nastavio da gleda finale Lige šampiona.

- Brojni su Belgijanci u kompleksu, David Gofan ima ozbiljnu podršku, a u petak je bio simpatičan jedan klinac Švajcarac – išao je sa tatom koji je nosio majicu sa natpisom ’Stan the man’, dok je na njegovom papiru pisalo: “Ti želiš da vidiš Marija, ja želim da vidim Stana. Hoćemo li da zamenimo karte?“

- Jedna rečenica Tonija Nadala sažima celu filozofiju Rafe i njegovog tima. “Lako je biti jak kada sve ide kako treba, ali sada kad je teško zaista treba biti jak“. Ili što bismo mi rekli – na muci se poznaju junaci.

- Za razliku od Sem Stosur, koja se pre neki dan do iznemoglosti fotografisala sa navijačima, Venus Vilijams reagovala je potpuno suprotno. Po izlasku sa terena 13 ne samo da nije potpisala nijednu lopticu, nego navijače nije udostojila ni pogleda – pravila se da ne postoje i otišla je u prostorije za igrače.

- Granoljers je lakši rival, ali da li ti je bar malo žao što nećeš imati iskustvo igranja sa Nadalom na Rolan Garosu? “Već sam imao to iskustvo – nije baš toliko lepo“, odgovorio je Dominik Tim uz smeh.

- Najbolji igrači obično ne igraju nedelju pre Gren slem turnira, ali Stan Vavrinka odlučio je drugačije i osvojio je trofej u Ženevi. “Retka je prilika u karijeri da igraš kod kuće, bilo mi je zaista važno. Odmah sam rekao svom timu: ’Slušajte, ljudi, želim da uradim ovo. Koji je najbolji mogući plan?’ Možda se odmorim negde drugo tokom godine“.

- Pročitajte intervju sa nekadašnjim juniorskim šampionom Vimbldona, a u nedelju ujutru čeka vas razgovor sa bivšim drugim teniserom planete. Kao i uvek, pišite mi u komentarima ili na Tviteru uz hešteg #OzmoNaŠljaci.

Pozdrav iz Pariza,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d