Nova vest
Tenis

Četvrtak, 26.05.2016.

21:00

Novakov kačket za ’magiju’, Anine loptice i komedija s Aleks

“Tražio sam bolje prolazno vreme“. Tako je Novak Đoković odgovorio na pitanje zašto je delovao užurbano na meču sa Stivom Darsisom.

Izvor: B92

Autor:B92

Novakov kačket za ’magiju’, Anine loptice i komedija s Aleks
Getty Images

I zaista, pogotovo u finišu trećeg seta, Novak je pravio izuzetno kratke pauze između poena, u gemu pre poslednjeg u svakom poenu išao je na sve ili ništa, a odsečnim korakom podsećao je na Andrea Agasija.

Prolazno vreme glasilo je dva časa i 17 minuta, nervoznih dva sata i 17 minuta tokom kojih je Đoković više puta bio ljut na sebe zbog previše grešaka (udario je mrežu, dva-tri puta ljutito udario lopticu posle promašenih servisa rivala), a onda je i pošteno ispsovao bekhend paralelu kada je napokon jedna ušla.

Međutim, bilo je i savršeno iskrojenih poena – pogotovo kada je insajd-aut forhendima opterećivao bekhend rivala, a onda tačno u pravom času prebacio na insajd-in i završio poen. Novinarska mesta na Lenglenu idealna su (kao ’jug’ na stadionima), a pogotovo su dobra za analiziranje šablona i postepene izgradnje poena. Lepota.

I posle meča Novak je rekao da nekada previše traži od sebe, a sada je i igrom znatno ispod mogućnosti završio posao u tri seta i to je jedino važno.

U prvom setu Đoković je ušao u raspravu sa sudijom Džejmsom Kiotavongom u vezi sa jednim spornim tragom, a posle toga je zaigrao nešto bolje, baš kao što je nedavno u Rimu pozitivno na njega uticala i prepirka sa sudijom Mohamedom Lajanijem.

“Ne znam, možda mi je potrebna neka vrsta konverzacije s nekim na terenu da se skrenu misli i da se kanališe energija u drugom pravcu. Nekako se čovek posle toga oseća malo rasterećenije i opuštenije“, pokušao je Đoković da objasni taj fenomen.

U prvom setu publika je glasno stala na stranu autsajdera, ali i Novak je dobio svoju porciju podrške.

“Smatram da je odnos prema meni u Parizu drugačiji u pozitivnom smislu u poslednje dve-tri godine, možda zato što publika priželjkuje da se domognem trofeja. Uvek je poželjna podrška i mislim da je dobijam dosta uzimajući u obzir da nisam domaći igrač i na tome sam zahvalan jer nije svuda tako. Nadam se da ću imati taj oslonac i kako turnir bude odmicao“.

Jedan kolega potom je postavio Đokoviću dva pitanja u jednom – na prvo je Novak odgovorio, zatim je dodao “a što se tiče drugog pitanja“ tonom kao da se sprema da odgovori, da bi usledio osmeh: “Moraćeš da ga ponoviš jer sam potpuno izgubio tok misli“.

A nešto ranije na Terenu broj jedan igrala je Ana Ivanović. Vremenski uslovi savršeni – bez sunca, ali toplo i prijatno.

Novinarska mesta tik su uz teren, pa su Anini forhendi delovali još impresivnije (umalo nas jedna loptica nije pogodila), a mesta su pogodna i za promatranje detalja. Tako smo primetili da Ana retko kada traži dve loptice pre prvog servisa.

“Imam svoj ritual i tačno znam šta i kako, to je nešto moje... Uglavnom, retko kad uzimam dve loptice sa ’djus’ strane, samo sa prednost strane. Ti rituali mi pomažu da se koncentrišem isključivo na igru, a da ne razmišljam o tome koji je momenat u meču“, kaže Ivanovićeva.

Tokom najvećeg dela meča Ana je odlično osećala lopticu i lepo se nameštala na udarce – prvi set trebalo je da dobije i ubedljivije, ali na kraju je sa 7:5, 6:1 eliminisala malenu i vižljastu Japanku Naru.

Nije baš svime bila zadovoljna ni Ivanovićeva, pa je tako posle jednog promašenog voleja nešto glasno prokomentarisala. Počeli smo da joj objašnjavamo na koji poen mislimo...

“Znam, znam tačno koji je poen. Nije to bilo ka publici, bila je to rasprava sa mojim štabom“, rekla je Ana.

A takmičenje u konkurenciji dublova počele su Aleksandra Krunić i Mirjana Lučić-Baroni, i to pobedom nad Aleksandrinom kumom Ksenijom Nol i Klaudijom Jans.

Na konferenciju za medije došle su razdragane i nasmejane – malo smo ozbiljno razgovarali, ali smo se više šalili. Napraviti klasičnu novinarsku vest iz svega toga bio bi pravi podvig, možda je dramski zapis najbolje rešenje.

Kolega Voja: Otkud vas dve uopšte u paru?

Mirjana: Znamo se sto godina...

Kolega Voja: Pa, nema ona sto godina...

Mirjana (smeh): Dobro, ja imam sto godina. Pozvala sam je pre deset dana i dogovorile smo se.

Aleksandra (upada u reč): Samo molim vas podvucite da me je ona prva pitala, čisto da se zna, ja čekam i stižu mi poruke, ne znam šta ću od ponuda.

Mirjana: Znamo se, super se družimo i dogovorili smo se malo da odigramo zajedno.

Aleks: Super smo kombinacija – ona je čvrsta, ja trčim, kao i uvek, dopunjujemo se.

Ja: Koliko ti je opuštenije da igraš u dublu nego u singlu?

Aleks: Opuštenije mi je – znam ako ja zabrljam, ona će da ’rokne’ ritern, ja mogu da stojim i blejim... Sad ozbiljno, nemam samopouzdanja u singlu trenutno, pa mi ovo dobro dođe.

Mirjana: Partner te digne uz reči i šalu, to je lakše u dublu.

Aleks (nadovezuje se uz smeh): Mada Mirjana priča sa mnom na engleskom sve vreme, pa još imam malo problema. ’I got it’, ’me’, ja je gledam...“.

Prešli smo na ozbiljnu temu, pitali smo Aleksandru kako se oseća s obzirom na to da je nedavno operisala benigni tumor na štitnoj žlezdi. Međutim, ni tu nije moglo bez šale.

“OK sam. Mislim, mentalno zdravlje da ne pričam... Tu nema pomoći – pitala sam hirurga može li kroz grlo da mi dođe do glave nešto da popravi, kaže da ne može. Čekam da medicina dođe do tog nivoa“, zaključila je Aleksandra uz smeh.

Kucajući sve ovo i ja sam se ponovo smejao, tako da vas ostavljam u lepom raspoloženju da na miru pročitate crtice.

Crtice iz Pariza

- Umesto sa uobičajenim kačketom sa svojim logom, Novak se na konferenciji za novinare pojavio sa crnim kačketom Rolan Garosa. “Privlačim energiju, zakon privlačnosti“, objasnio je u prolazu.

- Jedan skupljač loptica ozbiljno se zagledao u Anu i generalno je delovao pomalo pogubljeno, ali i simpatično. Zatim bi potpuno mentalno ’nestao’, pa je Ana morala dvaput da ga trgne iz sna sa ’peškir, molim te’.

- Ispred terena broj 13 u klopku navijača upala je Samanta Stosur. Opkolili su je sa svih strana, nije bilo prolaza, a ona je strpljivo i sa osmehom svima izlazila u susret, iako su neki navijači bili na ivici grubosti. “Ja bih poludeo“, reče kolega. Vala baš.

- Jesi li vegetarijanac, upitali su Novaka. “Jesam“. Prošla su još dva-tri pitanja, a onda je jedna od novinarki upitala: Je l’ to odnedavno, mislim da si do skoro jeo meso?

“Da, sinoć sam pojeo veliku šniclu, ali od danas krećem“, rekao je Novak uz smeh i potom se uozbiljio: “Skoro godinu dana sam... Koji je pravi izraz? Vegetarijanac koji jede pomalo ribe tu i tamo“.

- Rafael Nadal ostvario je 200. Gren slem pobedu u karijeri, samo sedmorica u istoriji zabeležili su ih više od njega – Sampras (203), Đoković (215), Emerson (217), Lendl (222), Agasi (224), Konors (233) i Federer (302).

- Borna Ćorić pobedom nad Bernardom Tomićem plasirao se u treće kolo, a ako još niste, pročitajte intervju sa njime. Podsetite se i Novakove veličanstvene prve pobede u Parizu, a pročitajte i zašto se Ani dopada haljina koju joj je Adidas spremio.

U petak ujutru čeka vas lepo iznenađenje, a do tada mi pišite u komentarima ili na Tviteru uz hešteg #OzmoNaŠljaci.

Pozdrav iz Pariza,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve