Nova vest
Tenis

Petak, 05.06.2015.

10:15

Endi Mari: Kako sam postao feminista

Škotski teniser Endi Mari ponovo je stao u odbranu Ameli Morezmo sa kojom sarađuje skoro godinu dana.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Photo by Dan Istitene/Getty Images

Mari je u više navrata branio Francuskinju koja je konstantno na udaru kritika javnosti, a sada je u kolumni za „L’Ekip“ otkrio kako je postao feminista.

„Od samog starta sam znao da će moja saradnja sa Ameli Morezmo pokrenuti razna govorkanja. Razlog za to jeste što je veoma malo tenisera do sada radilo sa ženskim trenerom. Shvatio sam da će to izazvati sumnju, nepoverenje, pa čak i neke negativnosti. Međutim, nisam znao da će se Ameli naći pred tolikim kritikama i predrasudama. Zapanjujuća stvar je što je napadana posle svakog mog poraza, što moji raniji treneri nikada nisu iskusili. To nije u redu. Veoma loše sam počeo u prošloj sezoni i stvari su krenule nabolje kada je Ameli stigla. Bio sam na 11. mestu ATP liste u septembru 2014. godine, a sada sam treći – to govori samo po sebi. Kažu da sam bio odvažan kada sam izabrao Ameli za trenera, ali moram biti iskren, ako je neko bio odvažan, to je onda Morezmo – ona je ta koja se nosila sa kritikama. Njena kompetentnost je uvek bila na udaru. Bilo me je sramota. Zato stalno ponavljam da ona radi sjajan posao. Najniža tačka bila je na Završnom Mastersu u Londonu kada sam izgubio od Federera sa 6:0, 6:1. Umesto da krive mene, svi su uprli prstom u Ameli. I dalje se sećam šta su neki igrači i treneri govorili o njoj – nisam bio impresioniran i neću to zaboraviti.

Da li sam postao feminista? Pa, ako sam postao feminista zato što se borim da žene imaju isti tretman kao muškarci, onda pretpostavljam da jesam. Moje vaspitanje znači da sam saglasan sa tom mišlju. Ušao sam u tenis zahvaljujući svojoj majci. Uvek sam imao veoma prisan odnos sa svojim bakama. Uvek sam bio okružen ženama, lakše mi je da razgovaram sa njima, lakše mi je da se njima otvorim. Ogromna je sramota što ne postoji više trenera žena – nadam se da će se situacija promeniti, iako nisam zbog toga angažovao Ameli. Iako ženski treneri možda ne odgovaraju drugima, ne bi škodilo da i ostali imaju malo manje predrasuda“.

Mari u petak igra polufinalni duel Rolan Garosa sa Novakom Đokovićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve