Nova vest
Tenis

Četvrtak, 04.06.2015.

14:55

Šafaržova zaustavila Anu u polufinalu!

Najbolja srpska teniserka Ana Ivanović nije uspela da se plasira u finale Rolan Garosa, pošto je poražena od Lucije Šafaržove.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Beta/AP Photo/Francois Mori

Ivanovićeva je u polufinalu drugog Gren slema posle nešto od izgubila od Čehinje rezultatom 7:5, 7:5.

Šafaržova se tako plasirala u svoje prvo finale na Gren slemovima u kojem će igrati sa boljom iz meča Serena Vilijams – Timea Baščinski.

Osim toga, najveći uspeh karijere doneće joj plasman među 10 najboljih teniserki, prvi put u karijeri.

Ivanovićeva nije uspela da ponovi 2008. godinu kada je osvojila turnir u Bulonjskoj šumi, ali je sve moglo da bude mnogo drugačije.

Ana je odlično otvorila duel i već na startu stigla do brejka koji je čuvala do samog finiša seta. Pri rezultatu 4:1 propustila je dve brejk šanse za 5:1 i od tada se njena igra potpuno raspala.

Čehinja je dobila osam od narednih devet gemova i povela je sa 3:1 u drugom setu. Srpska teniserka nije se lako predala, uspela je da spasi jednu meč loptu i izjednači na 5:5, ali poslednja dva gema dobila je Šafaržova koja je ostvarila pobedu karijere.

Tekstualni prenos meča:

Srpska teniserka otvorila je meč svojim servisom, a on je počeo greškom Šafaržove. Usledio je forhend viner, pa as Ivanovićeve što je bilo dovoljno za vođstvo od 1:0.

Čehinja je odlično otvorila svoj prvi servis gem – servis viner, pa forhend viner i bilo je 30:0. Međutim, tada se unervozila, napravila duplu servis grešku, a onda i neiznuđenu, pre nego što je Srpkinja stigla do brejk prilike forhend vinerom. Nju je spasla Lucije asom, ali je Ana vezala još dva poena i povela sa 2:0.

Iako je izgubila prvi poen u trećem gemu lošim bekhendom, Ivanovićeva je diktirala ritam i snažnim forhendima i servisima otišla na 3:0.

Od ponedeljka deveta igračica sveta stabilizovala se posle lošeg početka meča, pa je terala Anna greške. Dobro je napadala forhendom i sa ’nulom’ se upisala na semafor – 3:1.

Međutim, Srpkinja nije dozvolila da joj to poremeti koncentraciju – snažno je udarala lopticu, dobro je služio početni udarac i brzo se ponovo odlepila na 4:1.

Šafaržova je počela bolje da servira sredinom prvog seta, pa je asom i forhend vinerom povela sa 30:0 u šestom gemu. Tada je Ivanovićeva nanizala tri poena i izborila novu brejk šansu, koju je Lucije spasla servisom. I sledeću je neutralisala dobrim napadom, a onda posle nekoliko izjednačenja uspela da iščupa gem i smanji na 4:2.

Prvo uzbuđenje u gemovima na Anin servis viđeno je tek u sedmom gemu. Srpkinja je lagano povela sa 40:15, ali je onda Šafaržova uz mnogo sreće došla do izjednačenja. Ipak, Ivanovićeva je ostala mirna, dobro oservirala u sledeća dva poena i povela sa 5:2.

Imala je srpska igračica priliku da brejkom završi meč, ali je žurila, a onda je prvi put od početka meča sebe uvela u problem. Birala je loša rešenja što je Šafaržova kažnjavala, dok je greškom iz forhenda poklonila protivnici dve prilike za povratak u meč. Prvu je spasla servisom, ali je kod druge Čehinja uz mnogo sreće smestila ritern na liniju i vratila brejk – 5:4.

Devojka iz Brna je bila veoma raspoložena posle vraćenog brejka, servirala je kao Serena Vilijams i lako došla do 5:5.

Kao što to obično biva Ivanovićeva je stala čim je naišao prvi problem, što je njena rivalka iskoristila da produži seriju osvojenih gemova. Sa dve duple servis greške nije mogla da izvuče gem, a Šafaržova je novim dubokim riternom pod noge stigla na korak do prvog seta – 6:5.

To se i desilo – Lucije je sjajno servirala i bez izgubljenog poena povela u setovima – 7:5.

Kada se posle 30:0 Čehinja vratila u igru u prvom Aninom gemu drugog seta, naslućivao se novi pad. Na sreću, Ivanovićeva je dobro odservirala, a onda i konačno upisala viner forhendom za 1:0.

Međutim, nikako nije mogla da parira protivnici u gemovima u kojima prima servis. Riterni iz bekhenda često su joj završavali u mreži, a Šafaržova je obično pogađala asove kad god je bio važan poen. To se desilo i kod ’djusa’, ali i kod naredne brejk prilike za našu predstavnicu. Ponovo se izvukla i izjednačila na 1:1.

Ono što je uspela da izbegne na startu seta, Ana nije već u trećem gemu. Mnogo je grešila, slala kratke lopte i Čehinja je brzo oduzela servis za 2:1. Ivanovićeva je u tom trenutku potpuno stala, loše se kretala i nešto više od minut kasnije na semaforu je pisalo 3:1.

Šafaržova je igrala savršeno još od sredine prvog seta, a forhend, koji joj je inače najjače oružje, slušao je perfektno. Njime je crtala po terenu i novim vinerom došla do 30:30. Posle nove duple greške Srpkinje usledila je brejk šansa, ali i velika greška Čehinje iz bekhenda. Uspela je Ana da poveže nekoliko dobrih udaraca i smanji zaostatak na 3:2.

Činilo se da Ivanovićeva može da se vrati kada je sa dva forhenda povela u gemu protivnice. Međutim, onda je odigrala tri katastrofalna udarca i ponovo bila u zaostatku. Izborila je jedno izjednačenje, ali je to bilo sve, pošto je Šafaržova novim vinerom otišla na 4:2.

Usledila su dva neizvesna gema koja su pripala serverkama, a onda je srpska teniserka spasila jednu meč loptu, iskoristila četvrtu brejk loptu i izjednačila na 5:5. Brejk ipak nije potvrdila i tu je bio kraj. Šafažova je dobila poslednja dva gema i ostvarila je plasman u prvo Gren slem finale u karijeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

266 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve