Nova vest
Tenis

Utorak, 02.06.2015.

10:05

U sredu najveće GS četvrtfinale u istoriji

Od kada je izvučen žreb za Rolan Garos 22. maja ceo teniski svet priča o četvrtfinalu između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Getty Images

Svi su i tada znali da je okršaj srpskog i španskog tenisera neizbežan. I bili su u pravu.

Nadal je izgubio set, ali je savladao Džeka Soka sa 3-1 u ponedeljak, dok je Đoković ispustio samo šest gemova protiv Rišara Gaskea i na taj način zakazao verovatno najveće četvrtfinale u istoriji Gren slem turnira.

Nadal ove godine u Parizu pokušava da postane prvi teniser u istoriji koji je osvojio neki Gren slem 10 puta, dok Đoković juri jedinu Gren slem titulu koja mu nedostaje.

Jedino četvrtfinale Gren slema u skorašnjoj istoriji koje je blizu ovog koje će Nadal i Đoković odigrati u sredu bio je duel Andrea Agasija i Pita Samprasa na US openu 2001. godine. Sampras je slavio u sjajnom meču posle četiri taj-brejka, ali i Sampras i Agasi su već do tada osvojili US open, a duel u sredu ima mnogo veći ulog.

Nadal ima neverovatan skor na Rolan Garosu (70-1), ali je ove godine izgubio pet puta na šljaci, što je više poraza nego što je imao od 2006. do 2010. ukupno. zbog svega toga je pao na sedmo mesto na ATP listi, a eventualni poraz u sredu bi ga izbacio iz Top10.

„Sada možemo da razgovaramo o duelu sa Đokovićem“, rekao je Nadal posle pobede nad Sokom, pošto je prethodno odbijao da komentariše eventualno četvrtfinale.

„To je najteže četvrtfinale u mojoj karijeri na Rolan Garosu, bez dileme“, dodao je Španac.

Novak Đoković je ostvario praktično sve u tenisu osim pobede nad Nadalom na Rolan Garosu i osvajanja titule u Parizu. Srpski teniser je dobio Nadala u svim ostalim Gren slem finalima, savladao je Rodžera Federera u finalu Vimbldona i Nadal na Rolan Garosu je ostao jedina nepremostiva prepreka za prvog igrača sveta.

Đoković je šest puta igrao protiv Nadala na Rolan Garosu i uspeo je da osvoji četiri seta. Najbliži pobedi bio je 2013. u polufinalu kada je imao brejk prednosti u petom setu.

„Igrati protiv njega ovde i na bilo kom drugom trurniru se u potpunosti razlikuje. Uslovi veoma pogoduju njegovom stilu igre“, rekao je Đoković verovatno aludirajući na drugačije loptice, sporiju šljaku i širi teren (Filip Šatrije).

„Nisam navikao da igram protiv njega tako rano na turniru. Ali, to je realnost i izazov koji moramo da prihvatimo“, dodao je srpski teniser.

I preostala četvrtfinala na Rolan Garosu će biti sjajna. Stan Vavrinka i Rodžer Federer, Nišikori i Žo-Vilfred Conga, kao i Mari i Ferer. Samo Berdih od prvih osam nosilaca nije prošao u samu završnicu, ali svi pričaju samo o 44. međusobnom duelu dvojice najvećih rivala u istoriji ovog sporta.

Spremite se za spektakl u sredu... Oko 15:30.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve