Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 01.06.2015.

17:01

Pre Rafe, "dosadni" Novak razbio Gaskea

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Rolan Garosa u kojem će 44. put u karijeri igrati protiv Španca Rafaela Nadala.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Beta/AP Photo/Christophe Ena

Đoković je obezbedio plasman u svoje 24. uzastopno Gren slem četvrtfinale ubedljivom pobedom nad Rišarom Gaskeom, rezultatom 6:1, 6:2, 6:3.

Bio je ovo ukupno 12. međusobni duel dvojice tenisera, a do sada je Novak izgubio samo jedan meč od Francuza – davne 2007. godine Gaske ga je dobio u Kini.

Srpski teniser nije dobro ušao u meč, napravio je 12 neiznuđenih grešaka posle samo četiri gema, ali je u nastavku meča bio superioran

Gaske je poveo sa 1:0, međutim Djoković je odgovorio sa devet dobijenih gemova zaredom i došao do ubedljive prednosti. Često se Srbin odlučivao na drop šotove koji ga nisu najbolje slušali, ali je i pored toga uspeo da deklasira protivnika koji je nekoliko dana ranije izjavio kako je Novakova igra dosadna.

Pred sam kraj Đoković se malo opustio, Gaske je vratio brejk, pre nego što je srpski predstavnik vezao nova dva gema za pobedu posle dva sata igre.

I pored velikog broja neiznuđenih grešaka u uvodnom delu meča, najbolji sportista sveta za prošlu godinu uspeo je da bude u velikom plusu – zabeležio je 47 vinera (4 asa) i 25 grešaka. Gaske je poentirao 26 puta, ali je zato napravio i 31 neiznuđenu grešku.

Sada nas čeka dugo najavljivani duel sa Nadalom, koji je bio bolji od Džeka Soka iz SAD sa 6:3, 6:1, 5:7, 6:2. Đoković i Nadala do sada su igrali 43 puta i španski teniser vodi sa 23:20 u pobedama.

Polsednji put sastali su u polufinalu mastersa u Monte Karlu, kada je Nooković slavio sa 6:3, 6:3.

Ono na čemu će Srbin morati da poradi jeste realizacija brejk lopti, pošto je na današnjem meču iskoristio tek 7 od 23. Nadal toliko šanse sigurno neće pružiti.

Tok meča:

Đoković je mnogo bolje otvorio meč, pa je posle odlične bekhend dijagonale i drop šota stigao do dve vezane brejk lopte. Oba riterna izbacio je u aut, a jedino što je uspeo pre Gaskeovog gema jeste da izbori još jedno izjednačenje – 1:0.

Osokoljen spasenim gemom Francuz je krenuo mnogo opuštenije u drugi gem, a imao je i pomoć Novaka koji je više grešio. Fenomenalnom defanzivom u dva navrata je on spasao brejk šanse protivnika, a onda snažnim servisom došao do 1:1.

Kao što je to bilo i očekivano posle onakvog gema, srpski predstavnik krenuo je u napad i drop šotom, vrlo brzo obezbedio sebi nove dve mogućnosti za brejk. Ponovo je Đoković počeo da preteruje kratkim loptama, nije ih izvodio na pravi način, što je njegov rival koristio. Posle nekoliko grešaka Gaske je pogodio prepoznatljivu bekhend paralelu, da bi servisom spasao sedmu brejk loptu od početka meča. I osma je propala zbog drop šota, ali je kod devete sačekao loš napad Rišara i pasingom iz bekhenda poentirao po paraleli za 2:1.

Usledio je jedan lak gem za vođstvo od 3:1 posle čak 29 minuta igre.

Sve je krenulo kako treba po Novaka dok je sa druge strane mreže sve nervozniji postajao Gaske. dva puta je forhend ubacio u mrežu, a dubokim spinom, koji je doduše završio u autu, Đoković je stigao do 15:40. Prvu brejk loptu nije iskoristio, ali kod druge nije bilo greške za sada već sigurnu prednost od 4:1.

Dva minuta i pet brzih servisa kasnije bilo je 5:1. Nastavio je najbolji sportista sveta za prošlu godinu da forsira skraćene lopte – u proseku, uspešan je bio prilikom svake druge, ali je sada lobom izborio prvu set loptu. Gaske je forhend izbacio u aut i Novak je poveo sa 1-0 u setovima.

Drugi set počeo je novim lakim gemom Đokovića, a onda smo ušli u period meča kada su viđeni najlepši poeni. Nekoliko puta Novak se sjajno odbranio, da bi iz trećeg pokušaja oduzeo servis rivali, i to na kakav način. Bio je u defanzivi, dva puta je poslao balon na liniju, a onda pogodio neverovatnu kratku dijagonalu bekhendom za 2:0.

I u trećem gemu, ovoga puta na svoj servis, učinio je isto, što je Gaskea ostavilo u čudu. Francuz je odgovorio divnim pasingom koji mu je omogućio šansu da se vrati, ali ju je Srbin spasao, kao i sledeću i otišao na velikih 3:0.

U narednih desetak minuta prvi igrač planete malo je spustio nogu sa gasa, pa su obojica lako osvojila po dva gema. Zahvaljujući odličnom igrom u polju i raznovrsnim servisima vrlo brzo je stigao u priliku da povede sa 2-0 u setovima. Pri rezultatu 4:2 suočavao se sa brejk loptom koju je spasao uz mnogo sreće, a onda dobrim servisima otišao na 5:2.

Gaske je pokušavao da promenama ritma dolazi do poena, ali ni to nije funkcionisalo. Đoković je stigao drop šot posle kojeg se ponovo istezao, a onda dobio još tri poena za vođstvo od 6:1, 6:2.

Treći set počeo je Novakovim gemom ’sa nulom’, da bi momentalno izvršio pritisak na servis protivnika. Opet se izborio za dve brejk lopte – prvu je upropastio nepotrebnim visokim udarcem iz bekhenda, a kod druge je Gaske pogodio treći as udarac i izvukao se.

Đoković nije imao problema u gemovima kada je servirao, dobio je još jedan bez izgubljenog poena i odma fokus prebacio na protivnikov.

Ovoga puta za Gaskea nije bilo spasa – neutralisao je dve šanse, ali je treća bila sreća za Đokovića koji je napravio verovatno odlučujući brejk. Francuz kao da se predao u tim trenucima, pa je Srbin posle nešto više od minuta kasnije seo na klupu pri rezultatu 4:1.

Tada se Đoković malo opustio i dozvolio rivalu da se vrati u set, ali je onda vezao dva gema i ostvario novi trijumf posle okrugo dva sata igre – 6:1, 6:2, 6:3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

228 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve