Nova vest
Tenis

Sreda, 27.05.2015.

11:15

Lajoviću set protiv Vavrinke

Srpski teniser Dušan Lajović eliminisan je u drugom kolu Rolan Garosa od Stana Vavrinke, posle borbe u četiri seta – 3:1 (6:3, 6:4, 5:7, 6:3).

Izvor:

Autor:

Default images
Beta/AP

Bio je ovo prvi međusobni duel Srbina i Švajcarca u okviru ATP tura, a jedini dosadašnji okršaj, u Dejvisu Kupu prošle godine, Vavrinka je takođe dobio u četiri seta.

U prvom setu videli smo veliku borbu, da bi Vavrinka tek u samom finišu uspeo da iskoristi brejk priliku i stigne na korak do seta, koji je kasnije potvrdio svojim servisom bez izgubljenog poena.

Drugi deo igre počeo je novom šansom za Švajcarca, ali je Lajović ovoga puta uspeo da se izvuče. Međutim, već u trećem gemu mu to nije pošlo za rukom, a Stan je do vođstva od 2:0 u setovima još jednom oduzeo set rivalu i, pored oscilacija, došao na set do prolaza.

I u uvodnim gemovima trećeg seta viđena je slična situacija, da bi posle izjendačenog starta videli pravi festival brejkova – ukupno četiri. Taman kada se činilo da ćemo gledati taj-brejk Srbin je podigao nivo igre, sačekao šansu i prvu set loptu pretvovrio u 2:1 u setovima.

Nažalost, Lajović nije uspeo da zadrži momentum, pa je četvrti set otvorio na najgori mogući način – izgubljenim servisom. Situacija se dodatno pogoršala kada je Vavrinka napravio novi brejk i poveo sa 4:1, a jedino što je Duci uspeo da uradi do kraja duela bio je jedan vraćeni brejk.

Vavrinka će u narednom kolu igrati sa Stivom Džonsonom iz Amerike.

Četvrtog dana Rolan Garosa na terenu će se naći još petoro srpskih predstavnika.

Tekstualni tok meča:

Posle nešto sporijeg početka Lajović je ipak uspeo da održi egal na startu duela. Najpre je uspeo da uzme dva poena na prvi servis rivala, ali se onda suočio sa tri brejk lopte. Ipak, uspeo je da ostane smiren, poporavio je procenat prvog servisa i kretanje i potpuno zasluženo stigao do izjednačenja. U narednih nekoliko gemova nije bilo previše uzbuđenja, pa i dalje nismo videli brejk – 3:3.

Srpski teniser se dobro držao sve do samog finiša prvog seta, kada je imao pad u igri i dozvolio rivalu da napravi brejk, istpostaviće se ključan za vođstvo u setovima. Švajcarac se u osmom gemu izborio za dve vezane šanse da rivalu oduzme servis, iskoristio prvu i zatim rutinski priveo set kraju – 3:6.

Vavrinka je nastavio u istom ritmu na startu drugog dela igre, koji je podsećao na početak susreta, a i ovoga puta je Lajović uspeo da spase tri brejk lopte i stigne do vođstva. Švajcarac je ubrzo uzvratio, a zatim ponovo oduzeo servis Srbinu. Naš teniser je prvu priliku za rivala uspeo da neutrališe, ali ne i drugu – 2:1.

Lajovićeva igra totalno se raspala posle drugog brejka Vavrinke, pa je Švajcarac rutinskom igrom i bez većih stigao do velikih 5:1. U tom trenutku došlo je do opuštanja u njegovoj igri, što je Dušan iskoristio i uspeo da vrati jedan brejk i priđe na samo gem zaostatka. Međutim, Vavrinka se tada uozbljio i bez izgubljenog poena došao na set do plasmana u treće kolo – 4:6.

I treći set otvoren je mirno, da bismo onda videli četiri brejka za redom. Najpre je Lajović, posle najdužeg gema u meču, izašao kao pobednik i stigao do vođstva od 3:1, ali je Vavrinka ponovo ekspresno uzvratio i povratio ravnotežu u trećem setu. Međutim, usledio je očajan gem Švajcarca, pa je Srbin stigao do nove tri šanse da rivalu oduzme servis, iskoristivši već prvu – 4:2.

Ni naredna dva gema se nisu previše razlikovala. Lajović je propustio priliku da stige do velikih 5:2, pošto je Vavrinka ponovo uzvratio brejkom, da bi zatim Stan napokon uzeo gem na svoj servis – 4:4.

Kako se set bližio kraju, obojica su uspela da konsoliduju svoju igru i bez veće drame stižu do gemova na svoj servis. Ali, taman kada se činilo da nas očekuje taj-brejk, Lajović je uspeo da se izbori za priliku da stigne do seta i nije je propustio za povratak u duel – 7:5.

Nažalost, Duci nije uspeo da tzadrži momentum sa kraja trećeg seta, pošto je već na startu četvrtog izgubio svoj servis, što je Vavrinka ubrzo pretvorio u 2:0. Lajović je uspeo da smanji i održi priključak, ali je novim gubitnom svog servisa praktično stavio tačku na ovogodišnji nastup na Rolan Garosu – 6:3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve