Dan koji će se pamtiti

Devet. I brojem – 9. Toliko gemova je Novak Đoković izgubio u meču sa Rafaelom Nadalom na Rolan Garosu.

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2015.

23:10

Default images
Getty Images

Prošlo je nekoliko sati, a i dalje ne dopire potpuno do svesti koliko je Đoković bio superioran u meču koji predstavlja najteži izazov u današnjem tenisu.

Naelektrisana atmosfera, iščekivanje koje se oseća u vazduhu, nikada do sada na Garosu nije bilo toliko sve koncentrisano u jednu tačku, u jedan meč o kojem svi govore.

Ostala tri duela kao da nisu ni postojali – novinari, posetioci, ljudi iz organizacije, oni na društvenim mrežama, svi su brujali samo o dvoboju Đokovića i Nadala. Čak mi je i tip čiji stančić iznajmljujem poslao poruku “Go DJOKOVITCH“.

Prema očekivanjima, Serena brzo završava sa Erani, čiji servis je na nivou rekreativca, a Filip Šatrije ubrzo biva popunjen do poslednjeg mesta. Prvi put da se tako nešto dogodilo još pre početka meča.

Više je španskih zastava, poneka i srpska, a na početku igrači imaju ujednačenu podršku. Đoković počinje furiozno, oštrim forhend paralelama osvaja poene i uspeva da drži Nadala u raskoraku i dilemi na koju stranu će lopta.

Znojimo se na tribinama uprkos tome što je na semaforu 4:0, a u naredna četiri gema Nadal igra najbolje ove sezone na šljaci – počinje da se kreće kao u najslavnija doba, sve vraća u teren duboko i ne poklanja ništa (dve neiznuđene u sledeća četiri gema).

Đoković se malo stegao, prvog servisa ni od korova i ponovo smo na početku – 4:4.
Beta/AP
Držimo stisnute pesnice, kucamo u drvo i otima nam se i poneki uzvik ushićenja ili proklinjanja, sve to dok nas dvoje-troje kolega posmatraju sa dodatnim interesovanjem, čudno i blago osuđujuće.

Neka gledaju, srediće nam valjda Novak nove akreditacije ako nas izbace... A na terenu prvi set, i tako veoma važan, dobija na dodatnom značaju jer Đoković, posle propuštena dva brejka viška, ne uspeva da realizuje ni brojne set lopte.

Da je bar da nešto radi pogrešno (možda je samo na jednoj mogao za nijansu odlučnije), pa da možeš da se vajkaš, ali ne – Nadal jednostavno ne dâ.

A onda smeč, taj smeč koji smo toliko mrzeli, daje Novaku prozor – Rafa na 5:6 i 30:15 promašuje čist smeč i vraća Đokovića u gem.

Sedimo na ivici stolica, ne znam kako ne popadamo, a srpski tandem na tribinama pruža podršku Novaku: “Hajde, brate“, “najbolji si na svetu bre!“, “tu smo“.

Napokon, posle nekoliko blagih srčanih udara i izgubljene tone živaca, Novak na šestoj set lopti šalje pasing pod noge, a Rafin bekhend volej završava u autu.

“Tako je!!!“ Bacam pogled ka Novakovoj loži, roditeljima i ostalima. Kako li oni tek preživljavaju, uvek se pitam.

“Ako se porodim večeras, to je zbog Đokovića“, supruga koja je u devetom mesecu trudnoće šalje SMS kolegi. Inače, žena je sa Zelenortskih Ostrva, ali ju je naš Nenad zarazio tenisom. Srbija do Praje.
Beta/AP
I mi smo emotivno malo ispražnjeni, verujem i vi kraj televizora, a sada zamislite kako je na terenu. Ali ne, ono što je Đoković danas uspeo jeste da sve vreme drži maksimalni fokus, nije popustio čak ni na 5:1 u trećem setu.

Tonus meča malo pada, do 3:3 nema uzbuđenja, a onda ponovo na scenu stupa forhend paralela, ključni udarac u ovom meču. Doduše, sada ne Đokovićeva, već Nadalova.

Set i po je Rafi taj udarac, njegov omiljeni, funkcionisao besprekorno, a onda su odjednom počeli problemi sa tajmingom – niti jednom nije pogrešio po dužini, ali je nekoliko forhend paralela po širini poslao u aut.

Novak vodi sa 5:3, postaje malo nervozan i propušta tri set lopte, a onda definitivno rešava da nas pošalje u bolnicu – na ’djusu’ izlazi na mrežu posle drugog servisa. Taj mili sekund trajao nam je bar minut, srce staje, a Đoković kupi poluvolej u maniru Federera i šalje ga na drugu stranu mreže. Bila je to tek ’prednost’, ali znalo se – 2:0 u setovima.
Beta/AP
Što je veća prednost Đokovića, to je publika više na Nadalovoj strani, žele duži meč. Međutim, slično kao trojkom na isteku napada, Novak ih utišava brejkom već na startu trećeg seta.

Tu se već potpuno opustio, počeo je da “šamara“ lopticu i da je šalje gde poželi, a Nadal je iskusio ono što verovatno nikada nije na Šatrijeu – nemoć, nije više verovao u pobedu.

Ipak, sa lavom poput Rafe nema šale i nema skidanja stopala sa papučice za gas. To znaju svi, to zna i Đoković. Pogledala ga je i sreća, u dva uzastopna gema na gem lopti osvajao je poen zahvaljujući mreži, a na pauzi se prekrstio i zahvalio Svevišnjem na vetru u leđa.

“Sreća prati hrabre“, komentarišemo, a da je suprotno, bilo bi... Ali dobro, navijanje je to, sport je strast i u afektu se svašta izgovori.

Kraj se bliži, zatim i dolazi – nestvarnih 7:5, 6:3, 6:1. Rezultat kakav ni najoptimističniji Novakovi navijači nisu smeli da prognoziraju.

Nadal je na konferenciju došao bukvalno 15 minuta posle meča, bio je razumljivo tužan, natmuren, ali se i videlo da ga poraz nije previše iznenadio. Polako sa otpisivanjem Rafe, veliki je to šampion, a ako je neko u prošlosti dokazao da može da se vrati posle svakojakih udaraca, onda je to Rafael Nadal.
Beta/AP
Novak se pojavljuje, uzdržan je, ali ponos ne može, a ni ne pokušava da sakrije. Zašto bi ga i krio?

“Borim se da ne padnem u nesvest ovde od zadovoljstva, tek je četvrtfinale u pitanju. Nadam se da me čekaju još dva meča, a onda u nedelju možemo da slavimo“, rekao je Đoković srpskim novinarima.

Sada se Novak nalazi u sličnoj situaciji kao Federer 2009. godine, uz značajnu razliku – za razliku od Rodžera, on jeste pobedio Nadala i to će mu sigurno dati dodatno samopouzdanje, što je i Rafa istakao na konferenciji.

Ipak, pred Đokovićem su još dva komplikovana izazova – prvi je Endi Mari, koji se odlično kreće i igra kao preporođen na šljaci. Leđa ga više ne muče, do izražaja dolaze svi njegovi kvaliteti i prosto se čovek upita kako je moguće da ranije nije bio bolji na zemljanoj podlozi (istina, dva polufinala Garosa nisu se za potcenjivanje).

Pred meč sa Nadalom mnogo se govorilo o vremenskim uslovima, a za petak i meč sa Marijem prognozira se sunčano vreme i visoka temperatura.

“Nismo imali velike vrućine do sada, ali spreman sam za to, nema šta. Ne mogu sada da kažem da sam nespreman i da se povlačim sa turnira ako bude 30 i više stepeni“, rekao je Novak, “Isti su uslovi za obojicu i ja ću ih prihvatiti kakvi god da su i idemo dalje“.

A koji su tvoji omiljeni uslovi za igru, uspeo sam da postavim potpitanje uprkos gunđanju moderatorke.

“Nešto ovako kao danas – mestimično oblačno“, odgovara Novak tonom prezentera vremenske prognoze, “Sa povremenim padavinama“, dodaje uz smeh.

Novak veruje u sebe. Verujmo i mi u njega. Još dva koraka.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

174 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: