Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 01.06.2015.

23:25

O drop šotovima, psovanju i musketarima

Kako dani prolaze, kompleks Rolan Garosa čini se sve manjim.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Getty Images

Ne zato što je uistinu manji, već zato što su sva zbivanja koncentrisana na Šatrijeu i Lenglenu i prostoru između njih koji iznosi stotinak metara.

Dan sam ipak započeo na terenu broj devet – želeo sam da vidim novu srpsku nadu Miomira Kecmanovića. Ne bi bilo umesno nešto tvrditi i izvoditi čvrste zaključke na osnovu jednog odgledanog meča, ali preneću vam svoje prve utiske.

Bekhend češće igra ravno, forhend sa više spina, igrom me je malo podsetio na Žila Simona, “counterpuncher“ što bi rekli Amerikanci, a čini mi se da je tip građe sličan Vavrinki, samo što je sada naravno mnogo sitniji. Ponavljam, ovo je sve na prvu loptu.

Iako je izgubio meč prvog kola, deluje da poseduje potencijal, ali jedna stvar mi se nije dopala – negativan stav posle maltene svakog izgubljenog poena, čuđenje posle dobrih poteza rivala, čak i kada je ovaj prethodno vezao tri greške... Međutim, Miomiru je tek 15 godina, a neke stvari ipak dolaze jedino sa zrelošću. Srećno, i dalje ćemo te pratiti.

Vreme je bilo promenljivo i iritiralo je – kada se sunce pojavi, vruće je u majici. Kada pobegne iza oblaka, ni u jakni ti nije prijatno od hladnoće. Verovatno je i zbog toga ponovo bilo atipično mirno, mada je i dosta manje ljudi.

Šarapova je ispala, a Monfis je potvrdio onu frazu da jedan poen može da preokrene meč. Servirao je u prvom gemu po povratku na teren sa Federerom, vodio je 40:0, a onda je odigrao egzibiciju, kao da je na revijalnom meču, i izgubio je naredni poen. Potom je izgubio i gem na svoj servis, a Rodžer do kraja nije ispustio kontrolu nad mečom.

Inače, zapanjujuće je kolika je Federer institucija – igra na Šatrijeu protiv Monfisa, jednog od ljubimaca publike, i opet dobija sasvim pristojnu i glasnu podršku.

Mala Stivens oduševila me paralelom i snagom udaraca – kada bi je neko motivisao da više radi, bila bi vrhunska teniserka. Serena je ipak dobila jer je Serena, u njenom slučaju takvo objašnjenje jeste validno, a onda je na red došao Novakov meč sa Gaskeom.

Nije se mnogo živaca izgubilo, a Đoković je na pitanje kako čini da pobede izgledaju tako lako odgovorio da iza toga stoji mnogo rada, kao i volja i valjani motiv.

Ipak, mnogo zabavnije bilo je kada smo se posvetili temi drop šotova.

“To je bila taktička zamisao kako bi se on kretao što više jer nisam želeo da uđe u ritam. Ponekad možda nema smisla i to izgleda nerezonski, ali to je sve deo stila igre na šljaci, pogotovo kada igram sa rivalima koji stoje daleko iza osnovne linije. Nisam imao visok procenat danas, ali funkcionisalo je kada je bilo najbitnije“.

Pitali smo Novaka ima li neku poruku za navijače u tom smislu s obzirom na to da im srce stane kada vide skraćenu loptu, Đoković je uz smeh odgovorio:

“Spremite se, biće ih još“.

Danas se dogodilo i malo iznenađenje jer je Novak poranio na konferenciju, što prethodnih dana nije bio slučaj. U stvari, neke strane kolege žalile su mi se da se Đoković “ponadalio“ u poslednje dve godine jer je počeo da kasni na konferencije kao što to Rafa uvek čini.

Ni Đoković ni Nadal nisu ponudili ništa novo u izjavama pred meč koji svi željno čekamo (a i šta novo da izmisle?), ostaje ono što sportisti baš vole da kažu, a to je “pričanje na terenu“. Da ne zalazimo za sada previše u taj meč, ovde nam je cilj da se malo opustimo, a pretpostavljam da nas sve već hvata trema kada pomislimo na sredu.

Crtice iz Pariza

- Teatralnost Endija Marija zaista treba doživeti, nije isto na ekranu. Ne osuđujem, zapravo mi idu na živce ti što osuđuju igrače koji psuju kada se iznerviraju, ali mi je bilo vrlo smešno koliko puta Škot uspeva da opsuje. Čak je nekoliko puta umetnuo “f..k“ i između prvog i drugog servisa.

- Baš na Marijevom meču dogodio se mali gaf sa navijačima. Dosta njih je ušlo, ali u jednom trenutku su se bukvalno zaledili stojeći. Ideju nemam šta im se dogodilo, ali pokrenuli su se tek kada je ostatak gledališta počeo da im zviždi. I Mari i Šardi bili su na terenu već dvadesetak sekundi.

Lepo se snašao i sudija Albert Ramos – prvo je rekao “ili sedite odmah ili nazad na ulaz“, a zatim se na sledećoj pauzi vodio maksimom da je bolje sprečiti nego lečiti, pa se okrenuo ka spornom delu tribina i saopštio “brže ih smestite, zatvorite ulaze“.

- Znate li zbog čega je sagrađen sadašnji kompleks Rolan Garosa? Dvadesetih godina prošlog veka tenisom su dominirali “četiri musketara“ – Žan Borotra, Žak Brunjon, Anri Koše i Rene Lakost. Godine 1927. osvojili su Dejvis kup pobedom nad SAD, što je za direktnu posledicu imalo odluku Teniske federacije Francuske da sagradi novi kompleks.

Rolan Garos se od 1928. godine odigrava na sadašnjoj lokaciji, a u čast gorespomenute četvorice trofej namenjen pobedniku zove se “kup musketara“. Iza stadiona Filip Šatrije nalazi se mali trg sa kupom musketara u sredini, a okolo su spomenici Borotre, Brunjona, Košea i Lakosta.

Mala lekcija iz teniske istorije – verovatno je bilo zanimljvije kada je meni prepričavao čovek iz Federacije, ali nadam se da sam i ja vama lepo preneo.

- U tzv. “Rolan Garos selu“ okupilo se mnogo zvezda iz prošlosti. Povod nije toliko važan (američka voditeljka Meri Kariljo dobila je neku nagradu), ali na jednom mestu okupili su se Mekinro, Vilander, Ferero, Moja (njemu je bilo baš dosadno, pa je non-stop gledao u TV koji je prenosio Đokovićev meč), Ivanišević, Čeng, Navratilova, Kim Klajsters, Miskina, Lindzi Devenport, Bartoli itd.

Novinari su stajali kao sardine dok su se sponzori razmetali kanapeima i nekom hranom koju nisam prepoznao, ali vredelo je čekati – sutra (utorak) ujutru čitaćete razgovor sa Kim Klajsters i otkriti šta misli o Aninoj igri, kao i za koga navija u duelu Đoković – Nadal. Kim je srdačna i simpatična, baš kako je i delovala na televiziji.

Pre toga čitajte i intervju sa Gustavom Kuertenom, a pričao sam i sa stidljivim Andrejem Rubljovom, prvim juniorom sveta prošle godine i velikom nadom svetskog tenisa.

“Fin mladić“, prokomentarisao je u prolazu Mekinro posle treninga sa 17-godišnjim Rusom.

- Ko još nije, neka pročita intervju sa Novakom Đokovićem o temama o kojima ne govori često.

Veliki pozdrav iz Pariza,

Saša (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Podeli:

Tenis

Alkaras otkrio kada se vraća

Španski teniser Karlos Alkaras posle Mastersa u Monte Karlu je odlučio da preskoči i turnir u Barseloni, što je izazvalo bojazan kod njegovih navijača da je reč o ozbiljnijem problemu.

B92.sport

18:24

19 h

U fokusu

Vidi sve