Nova vest
Tenis

Četvrtak, 04.06.2015.

22:57

Heroina dana (XII): Lucija Šafaržova

Konačno je došao njen trenutak. Već je bila naša heroina dana na ovogodišnjem Rolan Garosu, ali je Lucija Šafaržova zaslužila da to bude opet.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Beta/AP Photo/David Vincent

Činjenica da se plasirala u svoje prvo Gren slem finale dovoljno govori, ali njena igra priča još više.

Poslednjih dana diskutovali smo o tome kako se zapravo njeno ime izgovara – Safarova, Šafarova ili Šafaržova. Češki pravopis nam govori da je treća opcija ispravna, pa je mi i zato koristimo.

Ali, vratimo se na Luciju. Njen put do vrha nije bio lak, ali je, srećom, imala pomoć Teniskog saveza Češke, koju je dobila kao najbolja teniserka u zemlji. Sama priznaje da bez toga verovatno ni ne bi bila teniserka.

Bez te pomoći, moja porodica ne bi mogla da me finansira i verovatno se nikada ne bih probila. U početku mi je otac bio trener jer nam je sve bilo skupo”, kaže Lucija.

Iako ima 28 godina, tek poslednjih godina igra tenis za sam vrh. Ove godine verovatno i tenis svog života, a do pre nekoliko godina bila je u centru pažnje samo zbog veze zbog najboljim češkim teniserom Tomašom Berdihom.

Bila je to ljubav na prvi pogled. Ali, mislim da smo došli do tog trenutka kada smo shvatili da ne idemo u pravom smeru i shvatili smo da imamo drugačije ličnosti. Naš raskid je bio normalan, nismo se svađali”, naglasila je Šafaržova.

Baš kako je raskinula sa Berdihom 2011. godine, Šafaržova je počela da igra bolje, a pokazatelj je njen uspon na WTA listi. Najbolji plasman imala je u februaru ove godine, kada je bila 11, a sigurno je da je posle Rolan Garosa očekuje novi skok.

Otkrila sam samu sebe posle toga, što je bilo sjajno. Od svoje 15. godine sam sve delila sa jednom osobom i odjednom sam ostala sama. U početku je sve bilo zastrašujuže, ali je bilo lepo shvatiti šta volim i želim”, naglasila je češka teniserka.

U najbitnijem meču u dosadašnjem toku drugog Gren slema sezone, Šafaržova je pobedila Anu Ivanović sa 7:5, 7:5. Njen trijumf je utoliko veći jer je uspela da se vrati u igru pošto je srpska teniserka vodila sa 5:1 u prvom setu.

U svom prvom Gren slem finalu Šafaržova će se sastati sa najboljom teniserom sveta Serenom Vilijams, koja je pokazala da je i te kako ranjiva, pa s pravom može da se nada. Jer, u finalu je sve moguće, mnogi su pokazali to više puta u istoriji tenisa…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve