Nova vest
Tenis

Utorak, 02.06.2015.

22:00

Heroj dana (X): Congino "volim te" Parizu

Ko zna koja insajd-aut forhend dijagonala je sevnula, a kada je video da udarac Nišikorija završava u autu, Žo-Vilfred Conga se sručio na teren.

Izvor: Nikola Đukić

Autor: Nikola Đukić

Default images
Beta/AP Photo/Michel Euler

Istog momenta skoro 15.000 gledalaca na stadionu ’Filip Šatrije’ ustalo je i glasno pozdravilo novog polufinalistu Rolan Garosa.

Skoro četiri sata ranije momak rođen u Le Manu izašao je na teren odlučan da ponovi uspeh iz 2013. godine i plasira se u polufinale.

Sa druge strane mreže stajao je Japanac Kei Nišikori koji je važio za jednog od favorita iz senke, ali je i ovoga puta prerano posustao. Sve je dobro krenulo po ’francuskog Alija’, pošto je njegov protivnik u prvom setu napravio čak 12 neiznuđenih grešaka.

Posle pola sata igre na semaforu je pisalo 6:1 za domaćeg igrača, a mnogi su u tom trenutku počeli da veruju u veliku pobedu. Te nade su podgrejane zahvaljujući brejkovima u drugom setu, ali nakratko prekinute posle incidenta na tribinama. Meč je prekinut jer se deo krova urušio i pao, pritom povredivši jednu osobu, a nastavljen je posle više od pola sata.

Pauza je mnogo više prijala japanskom igraču, iako je Conga uspeo da povede sa 2-0 u setovima. Kako je vreme odmicalo broj grešaka Francuza je rastao, ali podrška sa tribina nijednog sekunda nije manjkala. Stadion je po ko zna koji put danas eksplodirao u četvrtom gemu odlučujućeg petog seta – Nišikori je poveo sa 40:15, ali je tada usledila serija od četiri poena Žoa i zlata vredan brejk.

Dvadesetak minuta kasnije na već opisani način momak u crnoj „Adidas“ opremi stigao je do trijumfa i poklonio se publici. Nekoliko desetina sekundi šarao je nogama po šljaci na kojoj je ostvanula jednostavna, ali savršena poruka:

„Rolan, volim te!“.

Međutim, tu se Congina priča ne završava, on sada ima šansu da postane prvi Francuz još od Janika Noe koji će u Parizu podići pehar namenjen pobedniku. Da bi došao u tu situaciju, mora prvo da eliminiše sjajnog Stana Vavrinku.

Momak iz Ženeve nešto ranije izbacio je Rodžera Federera u švajcarskom derbiju, odigravši gotovo savršen meč. Ipak, 15. teniser planete veruje u svoje mogućnosti.

„Ono što je najvažnije jeste da se fokusiram na ono što ja radim dobro. Pobediću zahvaljujući svojim najboljim udarcima, a ne slabostima protivnika“.

Vavrinka će prekosutra imati pored Conge imati još 15.000 protivnika ispred sebe koji će, kupljeni današnjim gestom, sigurno navijati još glasnije.

„Dobio sam ovu ideju još odavno, ovo je bila mogućnost da im se zahvalim“.

Teniski znalci vole da kažu da je Francuz jedan od onih igrača koji „crpi energiju od publike“.

Jedno je sigurno, energije će biti na pretek, a Conga vrlo lako može postati novi nacionalni heroj.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve