Nova vest
Tenis

Petak, 29.05.2015.

22:30

Heroina dana (VI): Flavija Peneta

Sasvim zasluženo, epitet heroine šestog dana Rolan Garosa ponela je Italijanka Flavija Peneta, koja je u trećem kolu pobedila osmog nosioca Karlu Suares Navaro.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Beta/AP Photo/Francois Mori

Špankinja je pred početak drugog Gren slema sezone ubrajana među favoritkinje, ali joj je na put stala Peneta, koja ju je pobedila sa 6:3, 6:4. Ta pobeda ne bi bila toliko iznenađujuća da Italijanka nije imala lošiji početak sezone nego što su mnogi očekivali, a posebno ona.

Na Australijan Openu je poražena već u prvom kolu od sunarodnice Kamile Đorđi, potom je stizala do četvrtfinala u Dubaiju i Indijan Velsu, a u Majamiju nije stigla ni dotle. Nije odbranila mnogo bodova od prošle godine, ali je očigledno u Parizu došao njen trenutak da zasija, a pobedom nad Suares Navaro je barem izjednačila svoj najbolju rezultat na Rolan Garosu.

Međutim, svoj najbolji rezultat karijere Peneta nije ostvarila u singlu, već u dublu, pošto je u toj konkurenciji osvojila Australijan Open 2011. godine sa Argentinkom Žizelom Dulko. Prošle godine je igrala finale US Opena u paru sa Martinom Hingins, ali su poražene od Ruskinja Jekaterine Makarove i Jelene Vesnine.

U jednom trenutku je čak bila i najbolja dubl igračica sveta – u februaru 2011. godine, a u singlu najbolji plasman imala je godinu i po dana ranije, kada je bila deseta na WTA listi. Od tada je samo jednom prošla u polufinale na nekom Gren slemu – na US Openu 2013. godine, ali je barem uspela da se održi među 30 najboljih na svetu. Na poslednjoj listi zauzima 28. mesto.

33-godišnja Peneta je, inače, pored zbog svojih igara u poslednjih deset godina bila u centru pažnje i zbog svojih veza sa Karlosom Mojom i Fabiom Fonjinijem. Medijima je posebno zanimljiva bila njena veza sa Mojom, sa kojim je raskinula 2007. godine, o čemu je ona pisala u svojoj autobiografiji „Pravo u srce“. Sa Fonjinijem je već godinu dana, a iako je objavila da joj venčanje nije u planovima, najavila je da želi uskoro da postane majka.

Niko me još nije zaprosio. Za sada imamo veoma mirnu vezu, videćemo šta će se desiti. Srećni smo. Međutim, moj san je da postanem majka. Želim da imam porodicu u kakvoj sam ja odrasla. Moji roditelji su zajedno više od 30 godina“, istakla je Peneta.

Peneta je tenis počela da trenira sa pet godina, a više puta je isticala da joj je Monika Seleš bila idol. Zahvaljujući svojim rezultatima dobila je Orden zasluge Republike Italije koji joj je dodeljen 2007. godine. To priznanje je došlo posle prvog trijumfa u Fed kupu sa reprezentacijom Italije 2006. godine, a potom je taj uspeh ponovila 2009, 2010. i 2013. godine.

Njena naredna rivalka na drugom Gren slemu sezone biće španska teniserka Garbine Mugurusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve