Novak ponovo poražen u polufinalu

Izvor: SO AK

Petak, 06.06.2008.

16:10

Default images

Srpski teniser Novak Đoković nije uspeo da se plasira u finale Rolan Garosa pošto ga je branilac titule Rafael Nadal savladao sa 6:4, 6:2, 7:6 (7-3) za 2 časa i 49 minuta igre. Prošle godine Novak je od istog igrač zaustavljen u istoj fazi takmičenja. Ne računajući drugu polovinu trećeg seta, kada je Novak igrao izvrsno i došao do set lopte, Nadal je bio superioran i povećao broj uzastopnih pobeda u Parizu na 27. Ukoliko u finalu pobedi boljeg iz duela Rodžer Federer - Gael Monfis, Španac će izjednačiti rekord Bjerna Borga po broju zredom osvojenih titula na Otvorenom prvesntvu Francuske.

Ključni udarac za čitav tok meča bio je servis. Očekivalo se da Đoković u tom elementu ima malu prednost, ali dogodilo se upravo suprotno. Nadal je u skoro svakom iole bitnom poenu izvrsno servirao, jednu brejk loptu spasao je neodbranjivim slajs-servisom, a često je servirao snažno i po sredini (između bočne i T linije), čime je nekoliko puta iznenadio našeg igrača i lako došao do poena.

Sa druge strane, Đoković je u prelomnim momentima skoro uvek morao da servira i drugi put, a izostao je i kik-servis, zaštitini znak našeg igrača. Skraćenim lopticama takođe nije izvojevao nikakvo preimućstvo, a jedini udarac koji ga je konstantno dobro služio bila je forhend paralela.

Već na startu meča počeli su problemi za našeg tenisera, pošto Nadal u prvom gemu stvara brejk priliku, koju nije uspeo da iskoristi jer Đoković podiže nivo igre, i forsira bekhend Španca, koji greši. U trećem gemu Đoković spasava nekoliko brejk lopti , ali bez uspeha, pošto Nadal ofanzivnom igrom i udarcima sa mnogo spina stiže i do prvog brejka za prednost od 3:1. Đoković se trudio da ofanzivnom igrom i izlaskom na mrežu parira veoma raspoloženom Nadalu, ali je pravio i daleko veći broj neiznuđenih grešaka, što je Špancu omogućilo da više taktizira pri realizaciji poena i čeka na grešku protivnika. Novak zatim menja taktiku, i forhend paralelama primorava i Nadala da greši. U nastavku prvog seta viđena je bolja igra oba tenisera, koji su očigledno pokušavali da menjaju taktiku i forsiraju raznovrsne udarce, ne bi li trijumfovali. Obojica lako osvajaju gemove na svoj servis, ali do kraja seta novog brejka nije bilo, tako da Španac nakon 57 minuta igre koristi i svoju prvu set loptu za prednost od 6:4.
Početak drugog seta bio je repriza prvog, pošto Španac ponovo dolazi do dvostruke brejk lopte, od kojih drugu koristi za prednost od 1:0. Ključni element u igri oba tenisera bio je servis, u kojem je Nadal bio uspešniji i nije dozvolio Novaku da napravi brejk i vrati se u meč, uprkos jednoj brejk prilici koju je imao u četvrtom gemu. Možda i presudni trenutak po igru Đokovića bila je izgubljena brejk prilika, jer je posle nje srpski teniser postao primetno demoralisan, dozvolivši Nadalu da u sledećem gemu napravi brejk sa nulom, a potom nakon pola sata igre i 5:2 u gemovima servira i za meč. Đoković je pružao sve slabiji otpor raspoloženom Špancu koji je igrao duboke lopte sa mnogo spina, i tehnički superiornim nastupom nakon 34 minuta igre stigao i do trostruke set lopte, a ubrzo i do 2:0 u setovima.

Novak nije ličio na sebe ni na startu trećeg seta, žalio se posle svakog loše odigranog poena, ali pri rezultatu 3:0 za Nadala (dva brejka zaostatka), Đoković je pokazao borbeni karakter, koji ga inače krasi, ali koji nije bio primetan do tada. Agresivnom igrom sa puno samopouzdanja, srpski teniser se potpuno vraća u set, a u 12. gemu dolazi i do set lopte. Nadal tada solidno serivra, a onda briljantnim forhendom hvata Đokovića na pogrešnoj nozi i potom dolazi do taj brejka.

Srbin je delovao pomalo haotično na početku taj brejka (ostajanje u sredini igrališta, kao posledica neodlučnosti u vezi sa izlaskom na mrežu, loše nameštanje na bekhend), a posle relativno lakog voleja plasiranog u mrežu Nadal je poveo sa 6:0. Đoković tada primenjuje 'kamikaza' taktiku i osvaja tri poena u nizu vrlo preciznim i snažnim udarcima posle prve izgledne loptice. U poslednjem poenu sreća je pogledala Nadala koji je jedan težak volej poslao u visokom lûku na liniju i onda smečom došao do sasvim zasluženog trijumfa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

184 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: