Ana Ivanović: Od debija do prvog mesta za pet godina

Izvor: AK

Četvrtak, 05.06.2008.

19:44

Default images

Plasmanom u finale Otvorenog prvenstva Francuske u Rolan Garosu Ana Ivanović je postala prva teniserka u istoriji Srbije koja je stigla do prvog mesta WTA liste, a do tog uspeha došla je posle samo pet godina profesionalnog igranja.

Rođena 6. novembra 1987. godine u Beoradu, Ivanović je počela da trenira tenis sa pet godina, a idol joj je bila Monika Seleš. Na svetsku scenu stupila je kao šesnaestogodišnjakinja, kada je počela da igra ITF turnire.

U avgustu 2003. stekla je status profesionalne teniserke i sezonu je završila na 705. mestu WTA liste, a već naredne godine uspela je da uđe medju sto najboljih igračica sveta pošto je napredovala gotovo neverovatnih 608. mesta.

Već tada su joj teniski stručnjaci prognozirali veliku karijeru, a Ivanović je to potvrdila 2005. godine, kada je uspela da se probije među 20 najboljih teniserki sveta i da u Kanberi osvoji prvi WTA turnir. Te godine Ana je debitovala na gren slem turnirima, a u Rolan Garosu je uspela da stigne do četvrtfinala. Na WTA listi od 29. avgusta zauzimala je 16. mesto.
U 2006. Ivanović je uspela da se stabilizuje među 20 najboljih, a sezonu je završila sa titulom iz Montrela. Tu godinu završila je na 14. poziciji WTA liste, a u septembru je od nagrada zaradila prvih milion dolara.

Da će veoma brzo biti među glavnim kandidatkinjama za proboj na prvo mesto, Ivanović je pokazala prošle godine, kada je osvojila tri velika turnira, u Berlinu. Los Anđelesu i Luksemburgu, a stigla je i do prvog gren slem finala, kada se u Rolan Garosu borila za titulu protiv tada neprikosnovene Žistin Enan. Sezonu je završla kao četvrta teniserka sveta.

Ovu godinu Ana je počela odličnim nastupom na Otvorenom prvenstvu Australije, gde se plasirala u finale, a u borbi za titulu izgubila je od Marije Šarapove. Na američkoj turneji osvojila je turnir u Indijan Velsu i stigla do drugog mesta na WTA listi, da bi u četvrtak u Parizu definitivno potvrdila da je teniski svet dobio novu kraljicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: