Dan drugi: Kreću Federer i Nadal

Izvor: Saša Ozmo

Nedelja, 25.05.2008.

23:51

Default images

Drugoga dana Rolan Garosa na teren izlaze Rodžer Federer i Rafael Nadal, prva dva nosioca u muškoj konkurenciji. Dan će obeležiti i duel dve talentovane teniserke, Timee Baščinske i Tamire Pašek, ali i početni mečevi Markosa Bagdatisa, Giljerma Kanjasa, Tomaša Berdiha... Očekuje se uzbudljiv okršaj između Stanislasa Vavrinke i Filipa Kolšrajbera, a biće interesantno videti kako će Rišar Gaske igrati posle otpuštanja trenera i pesimističkih izjava u vezi sa svojim nastupom u Parizu. Igraju još Venus Vilijams, Agnješka Radvanska, Marion Bartoli...

Rodžer Federer – Sem Kveri

Federer je imao dobru, ali ne i odličnu sezonu na šljaci. Nije odbranio trofej u Hamburgu, gde je u finalu u dva navrata ispustio veliku prednost (5:1, pa 5:2). Protivnik jeste bio Rafael Nadal, ali svejedno se tako nešto nije očekivalo od Švajcarca. U Rimu je ispao u četvrtfinalu posle dva taj brejka sa Radekom Štepankeom. Iznenađujuće, ali svakako napredak u odnosu na prošlogodišnji poraz od Volandrija. Jedini trofej u sezoni Rodžer je osvojio u Eštorilu, a u Monte Karlu je prokockao suficit od 4:0 u drugom setu, ponovo protiv Nadala, i poklekao u finalu – 7:5, 7:5.

Sem Kveri je teniser čija je glavna snaga jak servis, te je logično da mu šljaka nije omiljena podloga. Ipak, Amerikanac je u Monte Karlu dogurao do četvrfinala, a na betonu je osvojio trofej u Las Vegasu. Prošle godine je u Parizu ispao od Lorana Rekurdea posle pet setova.

Federer je lako savladao Kverija u jedinom međusobnom dvoboju, prošle godine u Majamiju bilo je 6:4, 6:3.

Prognoza: Federer će pobediti, u to nema sumnje. Ipak, Švajcarac često na startu velikih turnira ne igra svom snagom, već štedi energiju za završnicu. To može otvoriti prostor Kveriju da jeftino i na servis osvoji nekoliko gemova, a možda neki set čak odvede do ’sedmice’. U svakom slučaju, ’gem granica’ biće niska, oko 25, i vredi odigrati ’plus’.
Rafael Nadal – Tomaž Beluči

Iako mnogi uporno govore da Nadal pada u formi, da ne deluje najbolje na terenu, da nije dominantan na zemlji kao ranije, Španac ih nanovo demantuje vrhunskim rezultatima na šljaci. Ispao je u prvom meču u Rimu od Huana Karlosa Ferera, ali je sve ostale susrete na šljaci dobio osvojivši tri turnira.

Tomaž Beluči je 20-godišnji Brazilac, koji je trenutno 76. igrač na svetu. Odličan je bio na šljaci ove sezone, pobedio je na tri uzastopna ’čelindžera’ – Florijanopolis, Tunis i Rabat, a prethodno je bio najbolji i u Santijagu.

Prognoza: Trijumf Nadala ne dolazi u pitanje, jedina je nedoumica koliki će otpor pružiti Brazilac. Ovaj susret je nezahvalan za prognozu, ali uzevši u obzir činjenicu da će granica za gemove biti oko 25, realno je da meč uđe u ’plus’. Belučiju je potrebno da uzme oko sedam gemova da bi se to dogodilo.

Stanislas Vavrinka – Filip Kolšrajber

Vavrinka je u odličnoj formi, došao je do finala u Rimu, polufinala u Barseloni i trenutno je 10. teniser planete. U Hamburgu i Monte Karlu je dobio samo jedan meč, ali to nikako ne smeta zaključku da je Sten u usponu. Kolšrajber je vrhunski odradio početak sezone, ali je na šljaci bio slab – treće kolo u Monte Karlu i poraz na startu Hamburga nisu razlog za optimizam pred početak Rolan Garosa. Nikada do sada nisu igrali međusobno.

Prognoza: Sudeći po svemu gore navedenom, Vavrinka je veliki favorit i verovatno će doći do pobede. Ipak, Kolšrajber se neće lako predati i uspeće da uzme makar jedan set. Uz malo sreće, Nemac može da učini ovaj meč maratonskim.
Ameli Morezmo – Olga Savčuk

Nekada prva teniserka sveta nalazi se u velikoj krizi igre i samopouzdanja. Ameli je sada 30. na WTA listi, a ove sezone zbog povrede rebra nije odigrala nijedan meč na crvenoj šljaci. Na početku sezone je došla do trećeg kola u Melburnu i ubeležila još nekoliko za nju prosečnih rezultata.

Savčukova trenutno zauzima 81. mesto na lestvici, a ove sezone je na šljaci igrala dva četvrtfinala na turnirima sa nagradnim fondom od 145.000 dolara – u Eštorilu i Fesu. U Rimu je prošla kvalifikacije i ispala u prvoj rundi od Flavije Penete.

Međusobni skor je 2:0 za Francuskinju, a oba meča igrana su ove sezone. U Gold Koustu je bilo 6:1, 6:1, a na zelenoj šljaci u Amilija Ajlendu bilo je 6:0, 7:5 za Morezmo.

Prognoza: Ameli ni kada je bila na vrhuncu karijere nije pružala briljantne partije na Garosu (najbolji rezultat četvrtfinale), delom zbog toga što joj podloga ne odgovara, a delom zbog ogromnog pritiska domaće publike da konačno Francuskinja osvoji trofej. Sada je to opterećenje nestalo, retko ko sada ima slična očekivanja, a Morezmo će u meč prvog kola ući motivisana kao da je finalni. Savčukova nema potreban kvalitet za ozbiljnija dostignuća, te, uz pobedu Morezmo, treba pokušati i ’minus gemove’, jer će granica verovatno biti visoka (oko 19).

Ostali mečevi: Rišar Gaske igra sa Floranom Serom, protiv koga vodi sa 2-1 u međusobnim susretima, ali svi su odigrani davno. Treba očekivati pobedu devetog tenisera sveta sa 3:0 ili 3:1. U okršaju dve mlade nade, Tamira Pašek bi trebalo da na iskustvo pobedi nešto mlađu Timeu Baščinsku, ali vrlo je verovatno da će joj za to biti potrebno tri seta. Igrale su u FED kupu davne 2005. i trijumfovala je Pašekova.

Severin Bremon ima više šansi za pobedu protiv Hrvatice Jelene Pandžić, prevashodno zbog podrške publike, koja je često presudna u okršajima teniserki slabijeg kvaliteta. Za očekivati je da Simone Boleli ’otkine’ set Bagdatisu, a biće zanimljivo videti šta može nekadašnji vicešampion Giljermo Korija u duelu sa Tomijem Robredom, čija karijera je u silaznoj putanji, uprkos nekim dobrim rezultatima na šljaci ove sezone (polufinale u Valensiji, četvrtfinale u Barseloni i Rimu). Oskar Hernandes je favorit u duelu sa Ivom Minarom, a Hjung-Taik Li ima isti status u meču sa veteranom Jonasom Bjorkmanom.

Kompletan raspored drugog dana takmičenja pogledajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: