Nova vest
Tenis

Utorak, 20.05.2008.

19:24

Otvoreno prvenstvo Australije - ženska konkurencija

Ruskinja Marija Šarapova bila je šampionka na Otvorenom prvenstvu Australije, prvom Gren slem turniru u sezoni. Na putu do trona nije izgubila nijedan set, a posebno impresivna bila je pobeda nad tada prvom igračicom sveta Žistin Enan – 6:4, 6:0. Vera u sebe i u svoje agresivne udarce ključna je za Marijnu igru, pa su sa velikim samopouzdanjem došle i briljantne igre i zaslužena titula. Mlada Poljakinja Agnjieška Radvanska stigla je do četvrtfinala, Karolina Voznijacki je dogurala stepenik niže, ali je svakako najprijatnije iznenađenje turnira plasman Danijele Hantuhove u polufinale. Senzaciju je priredila anonimna domaća teniserka Kejsi Delakva, koja je eliminisala Pati Šnider i Ameli Morezmo i prošla do četvrtog kola. Bolji rezultat očekivao se od Ane Čakvetadze i Svetlane Kuznjecove, a Dinara Safina, Marion Bartoli i Lusi Safarova ispale su već na startu nademetanja.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Već prvoga dana viđena je prava drama u duelu Jelene Janković i Tamire Pašek. Meč koji su stručnjaci, ali i dosta laika, okarakterisali kao „moguće iznenađenje“ potpuno je opravdao očekivanja. Borba je trajala 3 časa i 19 minuta, Pašekova je ukupno osvojila više poena (132-129), propustila nekoliko meč prilika i na kraju izgubila – 2:6, 6:2, 12:10. Presudilo je veće iskustvo srpske teniserke i njen nepokolebljiv duh. Tatjana Puček je dobila prvi set protiv Ameli Morezmo, ali posle toga nije uzela ni gem – 6:7, 6:0, 6:0. Od nosilaca jedino je ispala Julija Vakulenko, koju je savladala Jelena Vesnina sa 6:4, 1:6, 6:4, a bez imalo problema prolaz u drugu rundu obezbedile su Serena Vilijams, Žistin Enan, Šarapova, Vajdišova, Dementijeva...

Meč za anale drugog dana odigrale su Suai Peng i Alisa Klejbanova. Kineskinja ni iz trećeg pokušaja nije uspela da prođe prvo kolo u Melburnu, pošto je Klejbanova slavila sa 7:5, 4:6, 9:7 u tri sata dugom dvoboju. Šveđanka Sofija Arvidson bila je bolja od 10. nosioca Marion Bartoli, prošlogodišnje finalistkinje Vimbldona, rezultatom 6:7, 6:4, 6:3. Dogodila su se još dva iznenađenja – Katalina Kastanjo izbacila je Safarovu sa 6:1, 6:4, dok je Nemica Sabine Lisicki nadigrala Safinu sa 7:6, 4:6, 6:2. Ostale favoritkinje prošle su dalje bez muke.

Marija Šarapova je rutinski, sa 6:1, 6:3, savladala Lindži Devenport i dokazala netačnom prognozu organizatora da će to biti uzbudljiv meč, zbog čega je i stavljen u večernji program. Igralo se uglavnom sa osnovne linije, a Amerikanka je jedino početkom drugog seta uspela da bude ravnopravna u nadigravanju, što nije bilo dovoljno ni za iole ozbiljniji otpor. Agresivnom i odučnom partijom oduševila je Australijanka Kejsi Delakva, koja je eliminisala jednu od najboljih defanzivnih teniserki na Turu Pati Šnider - 4:6, 7:5, 8:6. Delakva je potpuno iskoristila rasterećnost i podršku publike, diktirala je poene, napravila 50 ’vinera’ (doduše, isto toliko i grešaka) i pobedila nakon nešto više od 2 časa igre. Druga domaća predstavnica Ališa Molik ispala je od Nikol Vajdišove sa 6:3, 6:2, a Čehinja je bila toliko superiorna da Molikova nije napravila nijednu brejk šansu, što je retkost u ženskom tenisu. Jelena Dementijeva, 11. nosilac, izgubila je prvi set protiv Medine Gariges iz Španije. ali je ipak prošla u treću rundu – 5:7, 6:3, 6:2. Enanova nije imala problema sa Olgom Pučkovom – 6:1, 7:5, a trijumfe su ostvarile i Serena Vilijams, Šahar Per....

Venus Vilijams je napravila ogroman broj neiznuđenih grešaka (ukupno 44) u duelu sa Francuskinjom Kamil Pin, ali je ipak dobila sa 7:5, 6:4. U prvom setu bilo je čak devet brejkova, a Vilijamsova je forhend ’vinerom’ okončala taj deo igre. Pinova se solidno kretala i u nastavku meča, ali je Venus nekako uspela da privede neočekivano težak susret kraju. Mlada 18-godišnja Timea Baščinski namučila je 32. nosioca Saniju Mirzu, ali je Indijka ipak slavila – 6:1, 4:6, 7:5. Danijela Hantuhova dobila je Alize Korne sa 6:2, 7:5, a Kuznjecova je nadigrala Pironkovu sa 7:6, 6:2. Karolina Voznijacki je izbacila 21. nosioca Aljonu Bondarenko i dokazala potencijal, a pobede su izvojevali i Ana Ivanović, Čakvetadze, Petrova...

Žistin Enan je vrlo loše servirala i sporo se kretala, ali Frančeska Skjavone i pored toga ni u sedmom međusobnom okršaju nije uspela da trijumfuje – 7:5, 6:4 za Belgijanku. U ostalim mečevima petog dana Serena Vilijams je najviše zahvaljujući snažnijoj konstituciji i moćnijim udarcima sa bazne linije pobedila Viktoriju Azarenku sa 6:4, 6:3, a Jelena Janković je bespotrebno mučila svoje navijače, ali je dobila Viržin Razano sa 6:2, 4:6, 6:1. Šarapova je nastavila da ’melje’ – 6:3, 6:0 protiv zemljakinje Vesnine, a Vajdišova je porlaz u osminu finala obezbedila preko Sugijame – 6:4, 6:3. Dementijeva je nenadano na ekspresan način izbacila Izraleku Šahar Per sa 6:2, 6:0, u meču u kojem je napravila samo jednu dvostruku servis grešku. Kejsi Delakva je pokazala menatalnu stabilnost, zreo plan u igri i sposobnost da pravilno bira udarce na meču protiv Morezmo, što joj je donelo najveći trijumf u karijeri – 3:6, 6:4, 6:4. Posle susreta gledaoci su bili u mogućnosti da vide zaista dirljive scene iz Delakvine lože, gde je cela porodica u suzama radosnicama slavila nesvakidašnji podvig Australijanke.

Taman kada se očekivalo da Čakvetadze potvrdi odlične rezultate iz prošle sezone i poziciju šestog nosioca, ona je razočarala i ispala od nepredvidive Marije Kirilenko – 6:7, 6:1, 6:2. Istoga dana desilo se još jedno iznenađenje, pošto je Radvanska dobila 2. nosioca Svetlanu Kuznjecovu sa 6:3, 6:4. Poljakinja nije pružila neku spektakularnu partiju, ali je Kuznjecova delovala apatično, demotivisano i nijednog trenutka se na njenom licu nije video žar i želja za povratkom u meč. Napravila je čak 36 neizunuđenih grešaka, a na ključnim poenima je u dva navrata promašila smeč. I pored svega, Ruskinja je imala dve brejk lopte pri rezultatu 4:5 u drugom setu, ali je Radvanska odigrala perfektan ’drop šot’, a Kuznjecova je potom greškama samu sebe ispratila sa turnira. Izgledalo je kao da želi da se duel što pre završi. Ivanovićeva je u tvrdom meču savladala Srebotnikovu sa 6:4, 6:3.

Nikol Vajdišova je ponovo eliminisana od mlađe Vilijamsove u Melburnu, ovoga puta u osmini finala – 6:3, 6:4, a Voznijacki je u dvoboju tinejdžerki dobila Lisicki sa 4:6, 6:4, 6:3. Jankovićeva je okonačala san Kejsi Delakve pobedivši je sa 7:6, 6:1, a dalje je prošla i Nadja Petrova, trijumfom nad Makarovom sa 6:1, 7:6. Ono što je učinila Perovoj, dogodilo se Dementijevoj u duelu sa Šarapovom. Marija ju je ’počistila’ sa terena (6:2, 6:0), a Dementijeva nije dobila nijedan poen posle svog drugog servisa.

Marta Domačovska je protiv Venus Vilijams u većem delu meča primenjivala ’kamikaza’ taktiku, udarala je loptu svom silinom i konstantno išla na ’vinere’. Ipak, to joj nije pomoglo da na pravi način materijalizuje faličnu igru starije Vilijamsove, koja je slavila sa 6:4, 6:4. Radvanska je eliminacijom Nadje Petrove sa 1:6, 7:5, 6:0 došla do prvog Gren slem četvrtfinala u karijeri. Poljakinja je gubila u drugom setu sa 3:0, ali je onda konsolidovala servis, vratila se u igru, a povreda Petrove omogućila joj je lakši put ka najboljih osam. Hantuhova je dobila Mariju Kirlilenko, a Ivanovićeva je, uprkos poteškoćama u drugom setu, savladala Voznijacki sa 6:1, 7:6.

Totalno neočekivano, uzevši u obzir formu u Melburnu, Jankovićeva je pobedila Serenu Vilijams sa 6:3, 6:4. Amerikanku kao da su opustile nešto lošije igre Jankovićeve u prethodnim kolima, pa nije bila potpuno koncentrisana na servis, koji je ključan udarac za njenu igru, a zbog slabog kretanja dešavalo joj se da se očajno namesti na udarac i tako bespotrebno izgubi poen. Šarapova je, po sopstvenom priznanju, odigrala jedan od najboljih mečeva u karijeri i sa 30 direktnih poena nije dala bilo kakve šansi Enanovoj za prolaz u polufinale – 6:4, 6:0.

Hantuhova je do prvog Gren slem polufinala ikada došla pobedom nad Agnješkom Radvanskom od 6:2, 6:2. Slovakinja je dominirala tokom celog meča, a mladoj Radvanskoj kao da je nestalo snage i volje nakon izvanrednih rezultata u prethodnim rundama. Ivanovićeva je, posle dva poraza od Venus Vilijams na Gren slem takmičenjima, konačno srušila i Amerikanku – 7:6, 6:4. Nije se igralo naročito kvalitetno, bilo je previše propusta na obe strane, ali Srpkinja je imala više strpljenja u prelomnim momentima, što se pokazalo odlučujućim.

Šarapova je svoj pohod ka trofeju nastavila laganom pobedom nad Jelenom Janković – 6:3, 6:1. Jelena je imala problema sa prehladom i drugim povredama, ali treba biti realan i reći da je Šarapova igrala na tako visokom nivou da bi joj se Jankovićeva teško suprotstavila i da je bila maksimalno spremna. Ana Ivanović je posle vrlo lošeg prvog seta uspela da se oporavi i u psihološki veoma teškom okršaju sa Hantuhovom izađe kao pobednica – 0:6, 6:3, 6:4.

Ivanovićeva je odlično servirala u meču za titulu, ali je na servis rivalke ukupno dobila svega deset poena. Meč je odlučen Aninom serijom grešaka u finišu prvog seta, kada je Šarapova od 4:5 i 0:30 došla do osvajanja prvog seta. Šarapovoj je ovo bio prvi trofej u Melburnu, 2007. godine je poražena od Serene Vilijams, a izgubila je i u juniorskom finalu 2002. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve