Nova vest
Tenis

Petak, 23.05.2008.

22:17

Rolan Garos: Favoritkinje

Nakon što se svetski broj jedan Žistin Enan povukla iz tenisa, vreme je da se osvrnemo na to koje teniserke bi mogle da se uskoro nađu na njenom mestu, i na to kako će Gren Slem na šljaci uticati na vrh svetskog tenisa...

Izvor: Ana Kržavac

Autor:Ana Kržavac

Default images

Ana Ivanović- Nova favoritkinja

Prošlogodšnja finalistkinja je jedna od najopasnijih igračica na svetu na ovoj podlozi, uz odličnu igru sa osnovne linije, i iskustvo u velikim mečevima. Uprkos porazu u prošlogodišnjem finalu od Enanove, Ivanovićeva je sa Rolan garosa 2007. ponela odlične uspomene i iskustva, nakon što je bila u odličnoj formi šest mečeva pre toga, i u polufinalu savladala Mariju Šarapovu. Pošto je i u Melburnu ove godine stigla do finala, pritom osvojivši i Indijan Vels u martu, veliko iznenađenje je bio poraz u prvom kolu Rima od Bugarke Cvetane Pironkove. Uprkos promenljivoj sreći ove sezone, od Ivanovićeve se očekuje ista magija koju smo gledali prošle godine, i još jedno finale na šljaci.

Marija Šarapova- Ponovo na vrhu

Pošto su je mučile povrede leđa tokom 2007, godine dominacije Enanove, žestoka Sibirka se vratila u formu krajem prošle godine, i od tog trenutka su svi posmatrali trku između nje i Francuskinje. U Melburnu je Šarapova pokazala svu svoju snagu, porazivši uzastopno Enanovu, Jankovićevu i Ivanovićevu na putu do trofeja. Sada kada Enanove više nema u svetu tenisa, šanse su da ćete Mašu gledati u još jednom Gren slem finalu ove sezone, koje bi joj bilo peto.

Serena Vilijams- Bivša šampionka

Pošto se Enanova povukla, Vilijamsova je jedina osvajačica titule u glavnom žrebu Rolan Garosa. Možda se nekima čini da je njen trijumf nad sestrom Venus bio veoma davno, ali činjenica da Serenine arhi-neprijateljice nema na terenu govori mnogo. Njena sezona je tipično bila dobra, uz 23 pobede, dva poraza i tri tiule. Jedina prava briga za osmostruku osvajačicu Gren slem titula jeste povreda leđa, zbog koje se povukla iz četvrtfinala turnira u Rimu, ali peta teniserka sveta tvrdi da to neće uticati na njen učinak na Rolan Garosu.

Jelena Janković: Stena

U jednom od najotvorenijih Gren slemova decenije, svetski broj tri je odličan kandidat da popravi svoj uspeh iz prošle godine, kada je ispala u polufinalu, i dostigne svoje prvo finale Gren slema. U proteklih godinu i po dana, Jankovićeva je bila jedna od najkonzistentnijih igračica, i oduvek je bila dobra na šljaci. Što je još bolje za nju, Srpkinja na turnir stiže nakon odbranjene titule u Rimu, što će uticati na njeno samopouzdanje.

Jelena Dementijeva- Večiti pokušaj

Druga Ruskinja koja je u odličnoj formi ove sezone na šljaci, Dementijeva nije bila ozbiljan kandidat za osvajanje Gren slema još od 2006, uglavnom zbog tendencije da podbaci u servisu kad god je pod pritiskom. Ipak, ove godine joj je dobro krenulo, pošto je u Berlinu stigla do finala, usputu porazivši Jankovićevu i Ivanovićevu, kao i do polufinala Čarlstona, tako da je njena budućnost u Parizu svetlija nego ikad.

Dinara Safina: Nepredvidiva

Još jedna Ruskinja, Safina je mesto na ovoj listi zaslužila nakon jednog turnira. Maratova mlađa sestra je bila u odličnoj formi u glavnom grau Nemačke u maju kada je iznenadila Enan u meču za koji se ispostavilo da će biti njen poslednji. Potom je savladala i Serenu Vilijams i Dementijevu na putu do titule. Ukoliko ponovi igru iz Berlina, Safina je jedna od najozbiljnijih kandidatkinja za finale.

Vera Zvonareva- "Spojler"

Dvadesettrogodišnja Ruskinja je počela da primenjuje potencijal koji je pokazala protiv Venus Vilijams da bi stigla u četvrtfinale Pariza 2003. i probila se u top 10 2004. Zvonareva ima učinak od 33-8 u ovoj sezoni, u kojoj je igrala i četiri finala. U Pragu je i osvojila titulu na šljaci. Zvonareva bi lako mogla da iznenadi neku od drugih favoritkinja ukoliko prođe u završni deo turnira.

Alize Korne- Budućnost Francuske

Osamnaestogodišnja Francuskinja se nadala da će talenat pokazati na prošlogodišnjem Rolan Garosu , ali je žreb bio nemilosrdan prema njoj, te je ispala od Venus Vilijams u prvoj rundi. Korne se utešila osvojivši titulu u kategoriji juniorki, koja je najavila njen konačni proboj u svetskom tenisu ovog proleća. Na pet turnira na šljaci ove sezone, Korne je igrala dva finala i dva polufinala. Uz ulazak u Top 20, Korne je nada francuske publike da bi mogla da ima predstavnicu na nacionalnom Gren slemu.

Svetlana Kuznjecova- X faktor

Finalistkinja iz 2006. nije ništa uradila na šljaci ove sezone, ispadavši u trećoj rundi i u Rimu i u Berlinu. Kuznjecova bi tako mogla da ispadne i u trećoj rundi Rolan Garosa. Ali bi mogla da dođe i do finala. Usled neverovatne opuštenosti na pariskoj šljaci i dobrom kretanju, morali bismo da i trostruku finalistkinju Gren slema uvrstimo među pritajene favorite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve