Nova vest
Olimpizam

Subota, 20.08.2016.

22:30

Vladari svega: Vaterpolisti preko Hrvatske do zlata!

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju i tako postala vladar svih trofeja u tom sportu!

Izvor: B92

Autor:B92

Vladari svega: Vaterpolisti preko Hrvatske do zlata!
Getty images

Ekipa Dejana Savića je u vaterpolo klasiku u finalu pobedila Hrvatsku sa 11:7 (3:2, 3:1, 3:2, 2:2) i potvrdila da u poslednje dve godine nema konkurenciju na svetu.

Imala je Srbija veliki pritisak pred ovo finale jer je na poslednja dva olimpijska turnira ostajala bez najsjajnijeg odličja, ali ovoga puta nije bilo dileme.

Od početka do kraja meča srpski vaterpolisti bili su rešeni da sruše olimpijskog šampiona iz Londona i dominantnom igrom došli su do najvrednijeg trofeja. Srbija je sada zvanični evropski, svetski i olimpijski šampion, kao i šampion Svetske lige, a u našem vlasništvu je i poslednji odigran Svetski kup.

Počelo je nešto nervoznije, ali najviše nervoze pokazivao je selektor Hrvatske Ivica Tucak koji je od starta prigovarao sudijama. Srbija je dobila prvu deonicu sa 3:2, a već na poluvremenu imala je sigurnu prednost (6:3). Odbrana naše selekcije, posebno sa igračem manje, pravila je razliku, pa je ubrzo proradio i napad.

U nastavku meča nije bilo dileme. Naši vaterpolisti delovali su moćno u bazenu, Mandić i Filipović su u nekoliko navarata majstorijama pravili razliku, početkom poslednje deonice Srbija je povela sa 10:5 i tu je praktično meč odlučen.

Najefikasniji u timu Srbije bio je Dušan Mandić sa četiri pogotka, Filip Filipović i Duško Pijetlović postigli su po dva, a Slobodan Nikić, Živko Gocić i Stefan Mitrović po jedan.

Posebno treba istaći selektora Dejana Savića koji je uspeo na mestu trenera da uradi ono što nije njegova generacija – da osvoji olimpijsko zlato. Savić je u poslednje tri godine uspeo da osvoji praktično sve klupske i reprezentativne trofeje u vaterpolu po čemu je svakako jedinstven u svetu.

Ovo je inače druga zlatna medalja za Srbiju u Riju posle trijumfa rvača Davora Štefaneka.

Tok meča:

Meč je dobro počeo po selekciju Srbije koja je povela posle 100 sekundi golom Duška Pijetlovića. Odlično smo ogranizovali napad sa igračem više i stigli do startne prednosti.

Već u sledećem napadu Hrvatska je imala igrača više, ali je odbrana Srbije bila na nivou. Ipak, dva napada kasniej Sukno je uz dosta sreće izjednačio, lopta se od prečke odbila u Mitrovića i završila u golu.

Dušan Mandić doneo je novu prednost Srbiji, neverovatnu snagu je pokazao srpski vaterpolista u 4. minutu i iz okreta pod prečku doneo je 2:1. Ponovo smo uspeli da odbranimo napad Hrvatske sa igračem više, a onda je Mitrović postigao gol za 3:1 i naterao je selektora Hrvatske na tajm-aut.

Garsija je posle minuta odmora postigao jeftin gol, nije Mitrović najbolje reagovao - 3:2. U finišu prve deonice imali smo nekolimko ishitrenih napada, ali je na svu sreću ostalo 3:2.

Mučile su se obe ekipe u napadu početkom druge deonice, a onda je Slobodan Nikić u 12. minutu iskoristio trenutak nepažnje rivala i doneo 4:2. Sjajno je igrala Srbija sa igračem manje u dobrani i to je donelo dodano samopouzdanje koje je Gocić pretvorio u 5:2 maestralnim lob udarcem. Ipak, Hrvatska je praktično u svakom napadu imala igrača više i uspela je da smanji na 5:3.

Srbija ipak nije popuštala, pa je u sledećem napadu Mandić postigao prelep gol. Izvio se iz vode i prevario čuvara i golmana za 6:3. U samom finišu druge deonice uspeli smo da se odbranimo i zadržimo +3.

Olako smo primili gol na startu drugog pšoluvremena. Burić je iskoristio šansu i smanjio na 6:4. Srbija je odmah uzvratila, takođe bez igrača više. Filipović se digrao i 'probušio' mrežu rivala - 7:4.

Selektor Hrvatske Ivica Tucak od starta je pokušavao da izvrši pritisak na sudije, ali se naši vaterpolisti nisu na to obazirali i Filipović je novom bombom doneo 8:4 dva minuta pre kraja treće deonice.

Hrvatska je ipak uspela da iskoristi novog igrača više u sledećem napadu, smanjila je na 8:5 i finiš treće četvrtine bio je veoma važan. Uspela je Srbija da odbrani svoju mrežu, a onda je usledila neverovatna majstorija Mandića koji je šraubom sa bekovske pozicije doneo 9:5pred poslednji kvartal.

Pijetlović je početkom poslednje deonice doneo velikih 10:5, ali je Sukno brzo smanjio i pokazao da će se Hrvatska boriti do kraja. Ipak, Mandić je vratio pet golova viška i tri minuta pre kraja već je bilo jasno ko je novi olimpijski šampion.

Srbija je u finišu ostala mirna i došla je do toliko željenog olimpijskog zlata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1468 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

1 d

U fokusu

Vidi sve