Rodžer i Novak u poteri za zlatom, ostali vrebaju

U periodu od 1924. do 1988. godine tenisa nije bilo na olimpijskim igrama, a od Igara u Seulu njihov ugled i prestiž rastao je postepeno.

Izvor: Saša Ozmo

Petak, 27.07.2012.

14:34

Default images

Danas teniseri OI smatraju „petim Grend slem turnirom“, u odnosu na Igre definišu plan priprema i tempiraju formu.

Titulu u Londonu nažalost neće braniti Rafael Nadal, ali u prestonici Engleske očekuje nas uzbudljiva i istrajna borba za medalje. Šta možemo da očekujemo?

Pre svega, biće interesantno videti igrače na terenima Ol Ingland Klaba u šarenoj opremi, i to samo dvadesetak dana posle ’belog’ Vimbldona. Takođe, biće to prvi put da se tako značajan turnir na travi igra u dva dobijena seta, što će mečevima dati izvesnu dozu nepredvidivosti.

Prvi nosilac na turniru jeste Rodžer Federer, čovek koji je nedavno osvojio svoj sedmi Vimbldon. Njegov motiv u Londonu biće ogroman – uz Dejvis kup, olimpijsko zlato u singlu jedino je što nedostaje u bogatoj trofejnoj sali verovatno najboljeg tenisera svih vremena.
Stručnjaci su smatrali da njemu na Vimbldonu ne pogoduje što se igra u tri dobijena seta, a on je osvojio titulu – kako li će tek biti kada se igra na dva dobijena?

Federerova igra, kao što već znamo, savršeno je prilagođena travi – raznovrstan servis i fantastičan volej, koje je u punoj meri demonstrirao nedavno na Vimbldonu.

Uz ogromno samopouzdanje, golem motiv i briljantnu igru, Rodžeru je na ruku išao i žreb. Turnir počinje mečom sa levorukim Kolumbijcem Faljom protiv kojeg ima besprekoran skor (5-0), ali je u ranoj fazi Vimbldona 2010. godine Falja vodio sa 2-0 i servirao za meč u četvrtom setu.

U drugoj rundi gledaćemo jedan od duela koji smo videli na Vimbldonu – da li sa Benetoom, koji je vodio 2-0 i bio na ivici trijumfa, ili sa Južnim, koji je ukupno uzeo pet gemova.
Ni treće kolo ne bi trebalo da bude ozbiljan test za Federera – potencijalni rivali su mu Verdasko, solidni Uzbekistanac Istomin ili Luksemburžanin snažnog servisa, nekada prvi junior sveta Žil Miler.

Baš kao i na Vimbldonu, projektovani protivnik Federeru u četvrtfinalu jeste Janko Tipsarević, ali srpskog predstavnika čeka trnovit put do najboljih osam – Nalbandijan, potom verovatno nepredvidivi Pečner, a videćemo hoće li i Izner napokon zablistati na travi kada na Vimbldonu, po sopstvenom priznanju, ne uspeva da dobije psihološku bitku sa samim sobom.

Janko dolazi u London pun samopouzdanja posle titule u Štutgartu i finala u Gštadu. Naš teniser nije zadovoljan svojim igrama na GS turnirima ove godine, a OI su savršena prilika da se pokaže na najvećoj sceni.

Od prošle godine servis je postao respektabilno oružje u Tipsarevićevoj igri i biće veoma važno da ga početni udarac služi u Londonu.
I u polufinalu je Federer dobio protivnika kojeg je verovatno priželjkivao – David Ferer jeste poboljšao igru na travi, ali nema potreban arsenal udaraca da se suprotstavi Rodžeru kada je Švajcarac na nivou. Uostalom, to se vidi iz njihovog međusobnog skora – 0:13.

Pri tom i Ferer ima jako težak put, počevši od Kolšrajbera u drugom kolu, zatim Tomića koji želi da se iskupi za debakl na Vimbldonu, a u četvrtfinalu bi trebalo da ga sačeka Huan Martin del Potro.

Hoće li Federer tri dana pre 31. rođendana osvojiti olimpijsko zlato?
Drugu polovinu žreba predvodi Novak Đoković, koji ima samo 75 bodova zaostatka za Federerom i OI su mu idealna šansa da se vrati na prvu poziciju, barem pred turneju na američkom betonu.

Novak je uvek posebno inspirisan kada igra pod zastavom Srbije – to je dokazao bezbroj puta u Dejvis kupu, ali i na OI u Pekingu pre četiri godine. Setimo se samo njegovog očajanja posle promašenog smeča protiv Nadala, ali, još više, načina na koji je odigrao meč sa Blejkom i osvojio bronzanu medalju.

Ne računajući meč sa Federerom, Đoković je na Vimbldonu igrao sasvim dobro, a i u polufinalnom okršaju servis ga je odlično služio, što su ohrabrujući pokazatelji pred nadmetanje u Londonu.
Međutim, Novak nije imao sreće na žrebu. Brojni komentatori na našem i ostalim portalima tvrde da nije samo do sreće. No, to je neka potpuno druga tema.

Prvi Đokovićev rival je temperamentni Fabio Fonjini, kojeg je srpski teniser dva puta dobio bez izgubljenog seta. Italijana više pamtimo po tome što je na Rolan Garosu predao meč Novaku u četvrtfinalu i, ispostaviće se, sprečio ga da izjednači rekord po broju uzastopnih pobeda od početka sezone.

Od druge runde već počinju ozbiljna iskušenja i najverovatnije meč sa Rodikom. Amerikanac je svestan da mu se karijera bliži kraju i želi bar još jednom da zablista pre nego što ode u penziju. Teško da Endi može da zamisli bolju šansu od ove – njegova najdraža podloga, u dva dobijena seta. Novak će za taj meč morati da se pripremi kao da je u pitanju finale.
Treće kolo trebalo bi da donese okršaj sa Marinom Čilićem, od kojeg je Novak izgubio samo set u šest mečeva. Ipak, hrvatski teniser pre toga mora da dobije Melcera, a zatim boljeg iz duela Hjuit – Stahovski.

Potencijalni Novakov rival u četvrtfinalu je Žo-Vilfred Conga, čovek za koga mnogi smatraju da iz drugog plana može da osvoji neku od medalja. I to s razlogom jer Francuz igra sjajno na travi, a u prošlosti je dokazao da može da se nosi sa najboljima.

Conga je dobio pet od 11 mečeva sa Đokovićem, ali je srpski teniser slavio na poslednja četiri duela.

I polufinale je donelo Novaku težeg rivala – finalistu Vimbldona Endija Marija, koji će igrati pred domaćom publikom i zato će biti dodatno motivisan. Ipak, Škot je velika enigma pred OI – posle pređašnjih poraza u GS finalima trebalo mu je dugo vremena da se oporavi i da ponovo zaigra kako ume.
Iako je bio skrhan posle poraza u finalu u kojem je bio vrlo blizu vođstvu od 2-0 u setovima, Mari je i samim plasmanom u završni meč Vimbldona postigao istorijski uspeh u Britaniji, a uzeo je i svoj prvi set u GS finalima. To su pozitivni aspekti poraza i iz njih Endi treba da crpi energiju za Igre u Londonu.

Škot nema nimalo lak žreb – već na startu okršaj sa Vavrinkom, u trećem kolu verovatno Gaske, a u četvrtfinalu Tomaš Berdih.

Uz Congu, Čeh je u vrhu liste onih koji vodećima mogu da poremete planove – na Vimbldon je došao u dobroj formi, ali je Gulbis u prvom kolu odigrao meč života i neočekivano Berdihu skratio boravak u Londonu. Sada se Tomaš vraća na isto mesto, odmoran, željan tenisa i uspeha.

Od Del Potra se već duže vreme očekuje novi ’bum’, ali on nikako da se dogodi. Svoju prvu ’eksploziju’ još nije dočekao Grigor Dimitrov (21), momak kojem su mnogi predviđali blistavu budućnost, baš kao ni godinu dana mlađi Rajan Herison.
Posle podužeg kriznog perioda, odličan nastup na Vimbldonu vratio je u život Viktora Troickog, a žreb je takav da bi srpski teniser mogao da se ušunja do četvrtfinala. U prvoj rundi igra sa 11. nosiocem Nikolasom Almagrom, koji je dobar teniser, ali je ipak specijalista za šljaku.

U slučaju da iznenadi Španca, Viktora bi čekao bolji iz meča Bogomolov jr – Herison, a nijedan od njih nije nepremostiva prepreka. Tek eventualno treće kolo donosi Berdiha, ali tada je već sve moguće na OI.

Za one koji istinski vole tenis veoma zanimljiv može da bude dvoboj Conge i Raonića u drugoj rundi. Takođe, ispratićemo Davida Gofana, koji se na poslednja dva GS turnira pokazao kao uporan i dopadljiv teniser.

Kakvo je Vaše mišljenje – ko će biti osvajači medalja u muškom singlu na Olimpijskim igrama u Londonu?

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (ozmo_sasa).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: