Dizači tegova se nemilice dopinguju

Međunarodna federacija dizanja tegova (IWF) ponovo je otkrila veliki broj sportista i šampiona koji se dopinguju.

Izvor: ÐN

Sreda, 24.08.2016.

14:04

Dizači tegova se nemilice dopinguju
Photo by Tim Boyle/Getty Images

IWF je saopštila da je posle ponovljenih testiranja doping uzoraka sa Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, pronađeno novih 11 pozitivnih rezultata, većinom osvajača medalja na tom takmičenju.

Kako se navodi, među pozitivnima su tri osvajačice zlatnih medalja iz Kine Cao Lei, Lju Čanhong i Čen Sjesja, a svih 11 dizača tegova je privremeno suspendovano dok traje istraga.

Tri Kineskinje si bile pozitivne na hormon rasta, dok je Lju bila pozitivna i na stimulant sibutramin. Ostalih osam suspovanih dizača tegova, među kojima je i svetski rekorder Andrej Ribakov iz Belorusije, osvajač srebrne medalje u Pekingu, bili su pozitivni na razne anaboličke steroide. Među suspendovanima su osvajači medalja Anastasija Novikova iz Belorusije, Marija Graboveckaja i Irina Nekrasova iz Kazanstana, ruski takmičari Hadžimurat Akajev i Dmitrij Lapikov i Ukrajinke Natalija Davidova i Olga Korobka.

Ponovljena testiranja doping uzoraka sa Igara u Pekingu i Londonu su deo borbe protiv dopinga koju predvodi Međunarodni olimpijski komitet.

Na tek završenim Igrama u Riju dizanje tegova je ponovo bilo u centru pažnje zbog dopinga, pošto je Kirgistancu Izatu Artukovu oduzeta bronza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: