Devojke ispisale istoriju – bronzane na debiju u Riju!

Reprezentativke Srbije ispisale su istoriju ženske košarke u našoj zemlji, pobedivši selekciju Francuske u borbi za treće mesto na Olimpijskim igrama – 70:63!

Izvor:

Subota, 20.08.2016.

16:30

Devojke ispisale istoriju – bronzane na debiju u Riju!
EPA/JORGE ZAPATA

Izabranice Marine Maljković su na taj način osvojile prvu medalju u istoriji Srbije, na svom debiju na najvećoj svetskoj smotri sporta.

Ovo je ukupno osma medalja za našu zemlju u Rio de Žaneiru, druga bronzana, a do kraja pretposlednjeg dana takmičenja slavićemo još sigurno dve – pošto vaterpolisti od 22.45 igraju sa Hrvatima u velikom finalu, dok je rival odbojkašicama u borbi za zlato, od 03.15 po srednjeevropskom vremenu, selekcija Kine.

Naše devojke uspele su da se uzdignu posle poraza u polufinalu, koji je uvek najteži, od Španije, i da pokažu da su potpuno zasluženo prvakinje Evrope. Srpkinje su dobro otvorile susret, sjajnom odbranom stvorile su razliku, ali su rivalke uspele da se vrate i održavaju priključak do odlaska na odmor (27:27).

Međutim, sve se dijametralno promenilo u drugih dvadeset minuta – 'Orlice' su zaigrale fenomenalno na obe strane terena, počele su da pogađaju šuteve sa distance u velikom procentu, nadskakale su rivalke, pa je prednost samo rasla. Nisu se opuštale ni kada je vođstvo iznosilo 15 razlike, već su do poslednje sekunde odigrale maksimalno ozbiljno i ušle u istoriju.

Najbolja u našem timu bila je Jelena Milovanović sa 18 poena (5/10 za dva, 1/3 za tri), sedam skokova i dve asistencije. Sjajno su je pratile Ana Dabović sa 11 poena (3/9 za dva, 1/2 za tri), uz pet asistencija i tri asistencije, odnosno Danijel Pejdž (osam skokova) i Sonja Petrović (četiri skoka) sa 10.

Istakla se i Milica Dabović sa devet poena, kao i Tamara Radočaj sa sedam. Kod Francuske najbolja bila Endene Mijem sa 18 poena.
EPA/JORGE ZAPATA
Naše devojke bolje su počele susret i posle nekoliko minuta naterale protivnika na tajm-aut. Jelena Milovanović ubacila je šest poena za redom, odbrana je savšreno funkcionisala, pa je posle tri i po minuta igre Srbija imala prednost od šest poena (8:2). Seriju našeg tima na kratko je prekinula Epoupa polovičnim učinkom sa linije bacanja, ali su 'Orlice' nastavile u istom ritmu.

Do kraja prve deonice čuvale su stečenu prednost, Milica Dabović ubacila je svoju prvu trojku, da bi tačku na prvih deset minuta stavila Milovanovićeva – 18:10.

Na startu druge deonice videli smo nekoliko dobrih odbrana, ali i seriju promašaja na obe strane, pa smo prve poene videli tek posle dva i po minuta igre – kada je Isabel Jakubu ubacila samo jedno bacanje. Ista igračica pogodila je za dva u sledećem napadu, a Francuskinje su period bolji period igre krunisale prilaskom na samo poen zaostatka.

Međutim, Milica onda ubacuje svoju drugu trojku, pa naše devojke uspevaju da sačuvaju prednost na svojoj strani. U sledeća dva napada odgovornost je preuzela njega sestra Ana, upisavši dve lagane dvojke, pa je selektorka rivalki ponovo morala da traži tajm-aut (25:19). Posle pauze i Amel Budera bila je prezina za tri, da bi posle lošeg pasa i ukradene lopte Marin Joan takođe ubacila trojku za izjednačenje. Srbija nije uspevala da prekine period loše igre u napadu, što su Francuskinje nastavile da koriste i prešle u vođstvo. Ipak, posle neočekivanog faula u samom finišu prvog poluvremena, Ana Dabović donosi izjednačenje našem timu pred odlazak na odmor – 27:27.
Getty Images
Ni start drugog poluvremena nije nam doneo promenu na parketu, pošto smo i dalje gledali igru koš za koš. Jelena Milovanović nastavila je da nosi naš tim, pogodivši u dva vezana napada, pre nego što se probudila i Danijel Pejdž sa svoja dva vezana pogotka. Sredinom treće četvrtine Andi Mijem pogađa svoju drugu trojku, a Valerijan Ajaji pogađa za novo vođsvo Francuske (40:39).

Međutim, nisu naše devojke dozovolile da se protivnice odlepe, zaigrale su svoju karakterističu odbranu, Saša Čađo pogađa iz drugog pokušaja iz kornera za tri, a to kao da je dodatno pokrenulo Srbiju. Sonja Petrović ubacuje 2+1, posle čega krade loptu, a Epoupa Olivija pravi nesportski faul. Petrovićeva je nastavila svoj mini-šou sigurnom realizacijom penala, njenu seriju prekida Pejdž trojkom, što neverovatna Sonja čini u narednom napadu za dvocifreno vođstvo našeg tima pored ulazak u odlučujuću četvrtinu – 55:42.

Kao i na startu trećeg perioda, i sada smo gledali 90 sekundi bez poena na obe strane, ali je to i te kako išlo u korist našeg tima, koji postiže prve poene i u ovom delu igre i dodatno povećale svoju prednost koševima Tamare Radočaj sa linije bacanja. Francuskinjama nije ostalo ništa drugo nego da dodatno podignu agresivnost i nivo presinga, što im je donelo nekoliko laganih poena i prilazak na jednocifren zaostatak, ali je to bilo sve.

Ponovo je ekipa Marine Maljković imala odgovor. Pejdžova je pogodila svoju treću trojku, zatim je uz faul bila precizna i Tamara Radočaj, ubacivši i dodatno bacanje, pa je slavlje polako moglo da počne, na malo više od dva minuta do kraja (63:52). U svom maniru, nisu devojke ništa prepuštale slučaju, nastavile su da igraju svoju igru do samog kraja i u velikom stilu završile svoj debitanski nastup na Olimpijskim igrama – osvojivši bronzanu medalju – 70:63!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

434 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: