Skener: Doktorska disertacija Saletovih 'Orlova'

Taktički i tehnički savršeno, uz mirnu glavu i maksimalnu koncentraciju, tako se u najkraćem može opisati igra reprezentacije Srbije u meču sa Australijom.

Izvor: SO

Subota, 20.08.2016.

11:30

Skener: Doktorska disertacija Saletovih 'Orlova'
Getty Images

U polufinalu olimpijskog turnira, kada je bilo najvažnije, ’Orlovi’ su na površinu doneli šampionsku staloženost i odigrali meč koji je podsećao na dane kada je naša zemlja bila superiorna, npr. na Tursku 2001. godine.

Na kraju, trijumf sa 87:61 i drugo finale u poslednje tri godine, ponovo sa SAD.

Od samog starta bilo je jasno da naši momci neće dozvoliti da budu ’prebijeni’, kao što je to bio slučaj u grupnoj fazi, već da će odgovoriti istom, možda još jačom merom.

Protivnik je skautiran do tančina, reket je uvek bio pun, a rotacije u odbrani funkcionisale su kao da ih vrši mašina, a ne ljudi, toliko smo impresivno delovali kao tim. Zaustavljen je Bogut, nije bilo njegovih dodavanja iza leđa, niti smo naivno dopuštali da primamo alej-upove posle blokova u leđa. Igrali smo na ivici faula, ali čisto i terali smo suparnika da nekoliko puta baci loptu u aut kao posledica pritiska.
Getty Images
Australijanci jesu ozbiljan tim, ali nisu bauk – nemaju iskustvo igranja u završnicama velikih takmičenja, a nijedan od njihovih glavnih košarkaša nije nosilac igre u svom klubu. Srpski tim učinio je da ti nedostaci australijskog tima dođu do izražaja, pa su ’Bumersi’ promašivali i u retkim situacijama kada su ostajali otvoreni.

Na kraju poluvremena samo 14 primljenih poena i +21, nešto što ni najveći optimisti nisu očekivali. Defanzivna partija za udžbenike, i od odbrane se može napraviti umetnost.

Gledali smo finale Evrolige ove sezone, opuštanja tako rano nije smelo da bude, a toga su bili svesni i srpski košarkaši. Baš kao i u prvom poluvremenu, bili su dodatno oprezni pri svakom pâsu, pa nam izuzetno agresivni Australijanci nijednom nisu ukrali čistu loptu.

U nastavku su krenuli u presing na našoj polovini od samog početka, ali Srbija je to rešavala sa lakoćom – niti jednog trenutka nije bilo panike ni dekoncentracije, Australijancima taj presing nije doneo bukvalno ništa.
Getty Images
Vreme je proticalo, prednost je rasla i skoro da nismo mogli da poverujemo da gledamo polufinale olimpijskog turnira.

Pitanje pobednika rešeno je već sredinom trećeg perioda i Srbija je potvrdila status druge reprezentacije sveta od dolaska Aleksandra Đorđevića na mesto selektora, selektora koji je zaslužio bezuslovnu veru u ono što radi. Rezultati ne lažu.

Prvi put od intervala 1995-1999. naša zemlja igra tri puta u nizu barem polufinale na velikim takmičenjima, a drugi put smo nagradili sebe sudarom sa američkim ’drim timom’ i prvom olimpijskom medaljom još od Atlante 1996. godine.

U nedelju na teren sa ratničkim stavom, pa šta bude – ali momci, vi ste već šampioni, košarka je definitivno vraćena kući.
Getty Images
4 Miloš Teodosić Za razliku od meča sa Hrvatskom, izvanredno je počeo meč i time ulio sigurnost i svom timu i sebi. Nastavio je do kraja u istom ritmu, pogađao je apsolutno svaki put kada nam je bilo potrebno – nešto drukčijim kretnjama i češćim šutevima s distance zbunjivao je Delavedovu i meč je završio sa 22 poena (9-14 iz igre) i 5 asistencija. Učinio je Teo sada nešto što je vraški teško za kreativca njegovog kalibra, pronašao je balans između lucidnosti i racionalnosti, pa je kao pravi kapiten vodio svoj tim do velike pobede. Stigao je da odigra i odbranu na visokom nivou, mada je to učinio i ceo tim, pa možda ne treba posebno naglašavati.

5 Marko Simonović Proveo je u igri sedam minuta, uhvatio dve lopte i očuvao defanzivni kontinuitet.

7 Bogdan Bogdanović Meč je završio sa 6 poena i 6 skokova, nije bilo potrebe da u napadu povuče toliko kao protiv Hrvatske i možda je to najbolji dokaz da za srpski tim zaista važi ona fraza da “uvek neko drugi dođe u prvi plan“.
Getty Images
9 Stefan Marković Svoje verovatno dve najbolje utakmice u reprezentativnom dresu sačuvao je za ono najvažnije – završnicu Olimpijskih igara. Baš kao i Teodosić, Marković je u timu od 2007. godine, propustio je dva olimpijska turnira, a sada je to naplatio s kamatom. Osim standardne odbrane i pet asistencija, Marković je sa dve trojke ’bez koske’ podsetio na juniorske dane u Atlasu i Planet basketu kada trojku ’nije promašivao’. S njime na parketu ’Orlovi’ su imali +30, Stefan je još jednom dokazao da je nezamenjivi deo reprezentacije.

10 Nikola Kalinić Po običaju, odradio je sav ’prljavi posao’ koji je jednom timu neophodan, poentirao je u kontri i dodao 6 skokova i 3 asistencije. Kalinić donosi timu potrebnu dozu bezobrazluka, njegova energija je zarazna i to se jasno videlo u poslednja dva meča.

11 Nemanja Nedović Potpuno je ispao iz rotacije u nokaut fazi, igrao je pet minuta u momentima kada je utakmica već bila rešena.

12 Stefan Birčević Proveo je samo minut na parketu, uz jedan promašeni šut pod košem. 13 Miroslav Raduljica U napadu je bio solidan, ali još više raduje njegova koncentracija u odbrani – Bogut se protiv njega nije naigrao, Raduljica nijednom nije zakasnio i samo jednom je ’ispao’, i to u momentu kada smo već izgradili nedostižnu prednost. Odigrao je savršen turnir – dobra klupska sezona ili ne, nacionalni tim iz Miroslava očigledno izvlači ono najbolje i najlepše.

14 Nikola Jokić Bilo je nekoliko nekarakterističnih promašaja, ali Jokić je odigrao srcem i meč je okončao sa 9 poena, 11 skokova i 3 ukradene lopte. Već je vitalan deo reprezentacije, a pred njime je decenija vrhunske košarke. Naš dragulj koji moramo pažljivo čuvati.

15 Vladimir Štimac Dobio je priliku kada je meč bio rešen, zakucavanjem je označio početak slavlja.

24 Stefan Jović Drži se svoje uloge u reprezentaciji, bio je važan u odbrani, ali i u organizaciji napada kada su Australijanci zaigrali agresivno do daske.

25 Milan Mačvan Iks faktor Srbije na ovoj utakmici – odlično se postavljao i Bejns najčešće nije uspevao ni da primi loptu pored njega. To mu je dalo samopouzdanje i za napad, pogodio je dva karakteristična fejd-aveja, potpuno se oslobodio i utisak je da se pronašao u ekipi – na kraju 12 poena i 3 skoka u najvažnijem meču turnira.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

206 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: