Skener: Pravi ritam u pravom trenutku, a sada…

Prvi cilj je ispunjen, košarkaši Srbije su se plasirali u četvrtfinale olimpijskog turnira zabeleživši drugu pobedu na takmičenju, nad selekcijom Kine (94:60).

Izvor: SV

Ponedeljak, 15.08.2016.

12:05

Skener: Pravi ritam u pravom trenutku, a sada…
Getty Images

Moralo je da se trči. Baš je moralo da se trči. Svaki igrač kineske reprezentacije je brži od srpskog čuvara, ali nije kvalitetniji.

Morala je i da se igra ozbiljna odbrana, baš zbog te brzine koju poseduje protivnik. U tome su izabranici Aleksandra Đorđevića itekako uspeli, veliki broj napada Kinezi nisu uspeli da završe za propisane 24 sekunde, ali su prečesto dobijali poklone, u vidu deset sekundi kraćeg perioda za organizovanje nove akcije.

Naš reket je uglavnom bio zatvoren, ali je umeo da popusti čim pukne prva linija odbrane, uspeli su Kinezi u nekoliko navrata da se prošetaju, međutim to su bile tako retke situacije da se ne mogu uzeti kao nekakav ogroman propust.

Timska odbrana, u trenucima kada se prvi nalet protivnika uspešno zaustavi, uglavnom je dovodila do nekog teškog šuta preko ruke, znali su to Kinezi da pogode, uz dosta sreće, ali i da izbace loptu u aut, totalno zbunjeni.

Strah od gubitka skoka je primoravala spoljne igrače da se zaleću na obruč, a tvrdi šutevi su se odbijali na pet, šest metara od koša, tako da je uglavnom to razlog za solidan broj ofanzivnih skokova kineske selekcije.
Getty Images
Đorđević je veoma brzo zaigrao bez krilnog centra, poslao je Kalinića na “četvorku”, a on je uz Jovića i Simonovića dodatno “zategao” odbranu, iako je bilo nesigurnosti pri branjenju obruča, pošto je ostajao sa višima od sebe, uz Raduljicu, kome taj segment igre nije najbolja karakteristika.

Napadački je sve funkcionisalo kao sat. Krenulo se odlično, povukao je Bogdanović i šutevima sa distance razbio pomisao da Kinezi mogu da odigraju čvrstu odbranu. Malo je bilo poteškoća Markoviću da organizuje igru, ali se sve to brzo sredilo.

Imali smo sve, i šut spolja i “korišćenje” Raduljice, kao i standardno sjajan protok lopte, čak i na malom prostoru. Koliko god da Kinezi trčali i bili brzi, taktička disciplina i koncentracija u napadu Srbije je bila perfektna i bilo je veoma malo “praznih” napada.

Plan “B” je takođe veoma dobro funkcionisao, prilagođavanje je bilo gotovo momentalno, a kretanje bez lopte fenomenalno, uz odlično osećanje prostora i bez i jednog paničnog trenutka.

U tome ima udela i velika razlika koja je napravljena već na početku druge deonice serijom od 9:0, tako da je ostatak meča protekao u rasterećenoj i kreativnoj napadačkoj igri.
Getty Images
4 – Miloš Teodosić – Do poluvremena je ubacio svega dva poena, ali nije bilo ni potrebe da uzima previše šuteva. Gotovo “flasterom” su ga branili protivnici, a u trećoj deonici je vezao pet poena, čisto da oseti obruč. Podelio je i pet asistencija.

5 – Marko Simonović – Dobio je šansu ranije nego obično i odmah se video njegov uticaj na igru. Odbrana je postala daleko čvršća, šunjao se i na skok u napadu, šutnuo jednu trojku i ubacio je. Uz tandemu sa Kalinićem na “četvorci” je prava napast za ofanzivu protivnika.

7 – Bogdan Bogdanović – Izgleda da ga je baš zabolela ona trojka koju je promašio za produžetak protiv Amerikanaca, tako da je odlučio da u ovom duelu ništa ne prepusti slučaju. Za prvih pet minuta ubacio je osam poena, u odbrani je bio veoma čvrst, ukupno je pogodio pet trojki i upisao isto toliko skokova.

9 – Stefan Marković – Žestoko su ga pritisli omaleni plejmejkeri Kine na početku meča, morao je okrenut leđima da organizuje napade, a kada se oslobodio stigao je da podeli pet asistencija. Ofanziva mu nije bila previše zanimljiva, probao je trojku i promašio. Velike zasluge ima za to što je Kina zabeležila svega 12 asistencija.

10 – Nikola Kalinić – Fenomenalna partija košarkaša Fenerbahčea. Protiv SAD je najavio buđenje, a sada je ustao i krenuo. Bio je prisutan u napadačkim akcijama od početka utakmice, dobijao je lopte i koristio ih na različite načine. Bukvalno je radio sve na terenu, ubacio je trojku, pogađao sa distance, trčao kontre, asistirao (3), skakao (5), blokirao, igrao na dve pozicije… Odlična, zaista odlična njegova partija, bez greške.
Getty Images
11 – Nemanja Nedović – Kada bi samo njegovi bljeskovi postali konstanta… Ušao je u finišu prve deonice sa specijalnim zadatkom, da pogodi trojku uz zvuk sirene i uradio je to. U defanzivi je bio odličan, o tome svedoče i dve blokade. Zakucavanje iz alej-upa mu nije prošlo, kao i nijedan pokušaj za dva poena, imao ih je ukupno četiri.

12 – Stefan Birčević – Izgleda da je konačno naučio da se postavlja u odbrani. Iznudio je dva faula u napadu i to je sve što je dobro uradio na ovoj utakmici. Bez poena uz četiri promašaja i veliku borbu sa preiskusnim Jijem.

13 – Miroslav Raduljica – Partija u njegovom stilu, 11 poena za 12 minuta, upisao je četiri skoka, ali i promašio dva slobodna bacanja, što nije baš svojstveno za njega. Udvajali su ga, ponekad i utrajali košarkaši Kine, ali je sve situacije uspešno rešavao, bilo poenima, bilo iznuđenim prekršajima.

14 – Nikola Jokić – Solidna njegova predstava, posle eksplozije protiv “Drim tima”. Nije bio najprecizniji, pogodio je dva od sedam šuteva koje je uzeo, ali je upisao sedam skokova, od toga tri u napadu. Upao je u jednom momentu u krizu, dobio je dva uzastopna faula, ali se smirio i ostao na parketu do kraja.

15 – Vladimir Štimac – Kada se aktivno igralo bio je najslabija karika u petorci, nije dobro pratio razvoj situacije pod svojim obručem. U odbrani od pik-en-rola se nije najbolje postavljao, ali je na kraju, uz veliku borbenost, za nešto manje od deset minuta upisao sedam poena, bez promašaja iz igre i pet skokova.
Getty Images
24 – Stefan Jović – Odsekao je plejmejkera Kine iz igre, uz Kalinića i Simonovića je vršio najveći pritisak na protivničke igrače, ali se čini da u napadu može i mora bolje. Promašio je polaganje u kontri, kasnije se ispravio lepim zaletom sa krilne pozicije, a ubeležio je i tri asistencije.

25 – Milan Mačvan – Konačno… Nije ličio na sebe u prethodnim utakmicama, video se strah koji nije svojstven za njega. I u prvom poluvremenu je delovao tako, pomalo izgubljeno i u stanju da samo napravi blok plejmejkeru, a posle nestane iz napadačkih opcija. Sve se promenilo u trećoj deonici kada je upisao 11 poena, od toga dve trojke i jednu “2+1” situaciju.

Selektor – Aleksandar Đorđević – Mogao je da promeša karte, lepo raspodeli minutažu i odmori ključne igrače. Kalinić i Mačvan su potpuno proradili, Bogdanović je ponovo namestio ruku… Prvi cilj je ispunjen, posle problematičnih predstava protiv Francuske i Australije, čini se da je duel sa SAD podigao energiju njegovog tima, ali sada sledi utakmica u kojoj ne postoji pravo na grešku. Selektor zna kako to izgleda, znaju to i njegovi puleni, a ključna stvar treba da bude start tog meča, da se na vreme uhvati ritam i da se ne dođe u situaciju da treba da se juri rezultat.

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: