Ko je momak koji je srušio rekord Majkla Džonsona?

Prošle godine pobedio je Kiranija Džejmsa i Lašona Merita na Svetskom prvenstvu u Pekingu, sva trojica trčali su ispod 44 sekunde.

Izvor: SO

Ponedeljak, 15.08.2016.

09:00

Ko je momak koji je srušio rekord Majkla Džonsona?
Getty Images

Međutim, Vejd van Nikerk u finale u Rio de Žaneiru ušao je sa petim najbržim vremenom, trčao je u osmoj stazi i malo ko je mogao da pretpostavi ono što će se dogoditi – momak iz Kejptauna ne samo da je osvojio zlatnu medalju, nego je i oborio rekord legendarnog Majkla Džonsona (43,18 iz Sevilje 1999) pretrčavši 400 metara za nestvarnih 43,03 sekunde.

“O, moj Bože! Svetski rekord iz osme staze“, vikao je Majkl Džonson u komentatorskoj kabini Bi-Bi-Sija, “Nikada nisam video tako nešto od 200. metra do kraja, možda je čak i brže trčao u drugih 200 metara nego u prvih. Svaka čast ovom mladiću, bio je ovo masakr Vejda van Nikerka“.

Momak koji je osvojio prvu zlatnu medalju za svoju zemlju na Igrama u Riju kaže da je oduvek verovao u sebe.

“Sanjao sam o ovome još otkad sam bio dete i verovao sam da je moguće. Drago mi je da su stvari išle meni u korist. Hvala Majklu Džonsonu što nam je bio tako sjajan uzor, ja sam samo dao sve od sebe“, kaže 24-godišnji Van Nikerk.
Getty Images
Pre četiri godine počeo je da pokazuje talenat za trčanje na 400 metara, a njegov uspon kulminirao je u Riju.

“Znao sam da će biti brz, ali ne toliko – tako je kako je, moram to da prihvatim. Istrčao je srcem“, priznao je poraz Merit, koji je uzeo bronzanu medalju.

Nije Van Nikerk baš novo lice, nosio je i zastavu Južne Afrike na ceremoniji otvaranja OI, ali nije smatran prvim favoritom. Euforija se nije ni slegla, a već je usledila prva provokacija i pitanje može li se verovati njegovom rekordu, tj. šta kaže ljudima koji pričaju da je dopingovan.

“Ja znam da nisam“, kratko je odgovorio Van Nikerk.

Posle trke videli ste jednu stariju gospođu kako se raduje njegovom uspehu i pitali ste se ko je to – Ans Bota, njegov trener koja je prabaka.

“Ona je neverovatna žena, odigrala je ogromnu ulogu u onome što sam danas – učinila je da budem veoma disciplinovan i fokusiran na svoju ulogu i na ono što moram da budem. Zahvalan sam joj što me je gurala do krajnjih granica. Sve je moguće i zahvalan sam na tome što mogu da verujem u njen rad“, kaže Vejd.
Getty Images
Kako navodi Di-Bi Prinslu, koji je sa 74-godišnjom Botom 25 godina radio na Univerzitetu Fri Stejt, Vejd i Ans izuzetno su bliski i povezani.

“Stvorila je pozitivno okruženje za njegov trening, zaštitila ga je, ali istovremeno nije ostavljala prostor za gluposti – ima pravila, standarde i mnogo polaže na disciplinu. Sa njom Vejd uvek zna na čemu je, svestan je njenog iskustva i koristi se njenom mudrošću“, objasnjava Prinslu tajnu ’Teni Ans’, kako je zovu njeni ’učenici’ (Teni znači tetka na Afrikaan/burskom jeziku).

Njen ključ jeste otvoren um, gospođa Bota prošle godine u Pekingu prvi put je bila na nekom svetskom prvenstvu i kaže da je mnogo naučila.

“Ako vidim nešto što može da mi pomogne u radu sa mojim atletičarima, pokušaću to da primenim. Uvek pokušavam da uvedem novine u trening – kažu da nikada niste prestari da naučite nešto novo, naročito u atletici“.

Ans Bota poreklom je iz Namibije i počela je da radi kao trener šezdesetih godina, prvo samo sa svojom talentovanom decom, a posle su je primetile i druge zvezde u usponu.

“Blagoslovena sam jer nemam nikakvih zdravstvenih problema, a to je zato što sam okružena mladim ljudima. Ne razmišljam o povlačenju, moja strast je prevelika da bih i pomislila tako nešto“, kaže Bota i dodaje:

“Ne mogu da kažem da se plašim, ali imam veliku odgovornost da izvučem maksimum iz sportiste – dajem sve od sebe da ne uradim nešto pogrešno što bi moglo da ga slomi. Moj osnovni princip jeste: ’Slušaj svoje telo’. Ako ono kaže da stanemo, onda stanemo ili nastavimo malo blaže“.
Getty Images
Vejd je u Rio došao sa deset članova porodice, uključujući svoje roditelje, baku i dedu, kao i devojku Česni Kembel.

Posebna inspiracija bila je njegova majka Odesa, koja je u uslovima režima aparthejda bila briljantna na 100 i 200 metara, ali zbog politčkih okolnosti nije mogla na međunarodnom planu da pokaže svoje sposobnosti.

Dočekala je da vidi svog sina sa zlatnom olimpijskom medaljom oko vrata, a sada je pred njime novo pitanje – gde su granice? Odgovor pokušava da ponudi najkompetentniji – Majkl Džonson.

“Toliko je mlad, može li da ide ispod 43 sekunde? To je nešto što sam ja mislio da mogu, ali nikada nisam uradio. Usein Bolt će se uskoro povući, Vejd bi mogao da bude sledeća zvezda našeg sporta“, zaključio je Džonson.

Vejd van Nikerk jedini je čovek u istoriji koji je trčao ispod 10 sekundi na 100 metara, ispod 20 na 200m i ispod 44 sekunde na 400.

Da, zvezda je rođena.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: