Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 14.08.2016.

22:05

Za istoriju: Mari odbranio olimpijsko zlato!

Endi Mari postao je prvi teniser u istoriji koji je odbranio olimpijsko zlato u pojedinačnoj konkurenciji.

Izvor: AG

Autor: AG

Za istoriju: Mari odbranio olimpijsko zlato!
Foto: Getty imags

Britanski teniser je u finalu u Riju pobedio Huana Martina del Potra sa 7:5, 4:6, 6:2, 7:5.

Mari je imao znatno lakši posao od svog rivala u finalu tokom celog turnira (samo jednog Top10 rivala), a posebno u polufinalu, pa je bio mnogo odmorniji što je na kraju možda i presudilo.

Del Potro je odigrao herojski. Posle trijumfa nad Novakom Đokovićem, u subotu je imao i maratonski meč protiv Rafaela Nadala, ali je ipak i u finalu publici pružio sjajan meč.

Uspeo je da dobije drugi set i učini finale dramatičnim, nije čak pao ni posle izgubljenog trećeg seta, ali više od toga nije mogao. U četvrtom setu je servirao za 2-2 pri rezultatu 5:4, ali Mari je u tim trenucima pokazao zbog čega je ubedljivo drugi igrač sveta ove godine.

Izborio se sa pritiskom uloge favorita i velikim pritiskom Del Potrovih navijača i uspeo je da odbrani zlato i ostane neporažen u singlu još od finala Rolan Garosa (18. uzastopna pobeda).

Del Potro je posle bronze iz Londona osvojio i drugu medalju u karijeri, a bronza u Riju pripala je Keiju Nišikoriju koji je pobedio Rafaela Nadala sa 2-1.

Tok meča:

Slab drugi servis Del Potra na startu meča, Mari to koristi iz iz trećeg pokušaja pravi brejk za 2:0. Argentinac odmah uzvraća, koristi drugu brejk šansu i stiže do prvog gema, ali ne uspeva da ga kapitalizuje, očajno servira i Britanac bez izgubljenog poena stiže do novog brejka (3:1).

Usledila su dva sigurna gema obojice tenisera, nakon čega je Mariju popustila koncentracija, što Del Potro maksimalno koristi i novim brejkom dobija šansu da se vrati u egal, koju ovaj put ne propušta (4:4).

Delpo je delovao iscrpljeno posle skoro svakog poena, ali je dobijao veliku energiju sa tribina i zbog toga je uspevao da ostane u meču. Veliku šansu propustio je u devetom gemu, imao je 0:30, ali je Mari poveo sa 5:4.

Svoju priliku Britanac je sačekao u 12. gemu. Izborio se za dve vezane set lopte i drugu je pretvorio u 1-0 (7:5).

Iako je Mari stekao psihološku prednost u finišu prvog seta, početak drugog pripao je Del Potru. Argentinac je dobio pravi mali rat u prva dva gema drugog dela. Prvo je uspeo da napravi brejk posle velike borbe, a onda je spasao nekoliko prilika za ribrejk i poveo sa 2:0.

Taj početak kao i da je odredio sudbinu drugog seta. Delpo je u nastavku bio siguran kod servisa, propustio je u devetom gemu jednu set loptu, ali je to nadoknadio već u narednom kada je odservirao za 1-1 (6:4). Deseti gem bio je sjajan, Mari je spasao još dve set lopte, ali je Del Potro moćnim forhendima ipak dobio set.

U trećem setu ipak je fizička priprema došla do izražaja. Mari je ključni brejk napravio u šestom gemu i do kraja je novim brejkom stigao do 2-1 u setovima.

Ipak, Del Potro nije želeo da se preda. Početak četvrtog seta obeležila je serija brejkova, a onda je Argentinac zadao novi udarac rivalu - brejk za 4:3. Uspeo je Argentinac i da dobije sledeći gem i bilo je jasno da će 10. gem biti zanimljiv.

Mari je želeo da po svaku cenu završi u četiri seta. Spasao je fantastični Del Potro čakl tri brejk prilike, ali nije mogao i četvrtu - 5:5. Pokušali su Argentinci sa tribina da poguraju Del Potra u samom finišu, ali su u pojedinim trenucima i preterivali.

Mari je u 12. gemu okončao meč. Propustio je prvu meč loptu posle sjajnog servisa Del Potra, ali se izborio za novu koju je pretvorio u 7:5 i zlato.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

167 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve