Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 11.08.2016.

10:50

Skener: Neka bude kao u Španiji 2014...

Utakmica sa Francuskom gledala se sa pomešanim osećanjima i u njoj je Srbija pokazala i pozitivne i negativne strane svoje igre.

Izvor: SO

Autor: SO

Skener: Neka bude kao u Španiji 2014...
Getty Images

Sistem takmičenja i okolnosti takve su da su se u glavama javnosti i navijača već pred meč treće runde našle kalkulacije u vezi sa nokaut fazom. Sa tog aspekta, poraz od Francuske mogao bi da bude prava stvar jer bismo u eventualnom polufinalu izbegli selekciju SAD.

Istina, polufinale jeste daleko, ali timovi u B grupi sličnog su kvaliteta, pogotovo kada se uzme u obzir da je Španija sa skorom 0-2 podaleko od prve pozicije. Takođe, znajući Špance, oni će, ako se ne budu borili za goli život, sada ciljati treće mesto kako i oni ne bi morali na SAD u polufinalu.

Ni Srbija ni Francuska nisu do kraja kalkulisale, ali utisak je da nijedna od ekipa nije uložila jednako energije i truda kao što bi bio slučaj da u (pod)svesti nije bilo navedene kalkulacije. Dakle, nisu ekipe igrale da izgube, ali po tempu i nekim potezima mogao se izvesti zaključak kao da je posredi prijateljski susret.

’Orlove’ u nedelju na ponedeljak čeka “biti ili ne biti“ utakmica sa Kinom – tako je bilo i pre dve godine na Mundobasketu sa Iranom, pobedili smo ih, a onda smo nastavili put do srebra. Doduše, neugodna je simbolika da opet igramo s Kinom, koja nas je u našem poslednjem učešću na OI (Atina, 2004) eliminisala bukvalno u istoj situaciji – ’samo’ što su tada imali jednog momka po imenu Jao Ming...

Selektor Đorđević malo je eksperimentisao sa startnom petorkom – Jović, Nedović, Kalinić, Birčević, Jokić. To nije dalo rezultat, bili smo neodlučni u napadu i mlaki u odbrani (“nijedan faul nismo napravili, sve otvoreni šutevi“, rekao je Đorđević na tajm autu), pa je brzo bilo 20:4.

Ulazak Teodosića probudio je ekipu – trojka i dve asistencije za Raduljicu, da bi potom proradio i šut za tri (dva puta Bogdanović) i priključak je uhvaćen.

Bolje je Srbija branila reket nego u meču sa Australijom, lopta je i u napadu išla brže, mada je bilo i nekoliko padova koncentracije, što je i selektor apostrofirao posle utakmice.

Naročito se to odnosi na završnicu utakmice, ali zbog specifičnih okolnosti, zaista je teško bilo šta analizirati – na osnovu ovog meča, malo šta može da se zaključu o igri.

4 Miloš Teodosić Jasno je da od njega sve počinje u našoj igri – šut ga nije hteo, ali upisao je devet asistencija i samo s njim na parketu Srbija ima jasnu ideju vodilju u igri. Ponovo je bilo propusta u odbrani.

5 Marko Simonović Dobio je priliku i maksimalno ju je iskoristio – ubacio je 9 poena, sjajno se kretao bez lopte i igrao je odbranu na visokom nivou. Možda je on igrač koji može da doprinese balansu između spoljne i unutrašnje linije.

7 Bogdan Bogdanović Napravio je grešku u samoj završnici, ali bio je odlučniji i tako treba da nastavi – on je naš najbolji šuter i, jednostavno je, treba da šutira kad se izgradi pozicija.

9 Stefan Marković Šutnuo je pet trojki, a to nije dobar znak za srpski napad. Prošle sezone dugo je bio povređen i to se ipak vidi u njegovoj igri na obe strane parketa.

10 Nikola Kalinić Utisak je da ne utiče na igru onoliko koliko smo navikli, a ovakvom timu Srbije preko su potrebni njegovi kvaliteti – srčanost, ’tuča’, poneki skok u napadu, ukradena lopta...

11 Nemanja Nedović Igrao je 12 minuta, bio je pomalo nedorečen u napadu, ali solidan u odbrani. Čekamo jednu njegovu ’eksploziju’, uvek ima barem jedan vrhunski meč po šampionatu, neka sada dođe kada bude najpotrebnije.

12 Stefan Birčević Već u prvom napadu napravio je faul za koš ’dva plus jedan’, proveo je u igri samo tri minuta.

13 Miroslav Raduljica Najsigurnija opcija Srbije u napadu – bilo u pik-en-rolu, bilo na niskom postu. Solidan i u odbrani uprkos tome što dva-tri puta nije ispratio Lovernja.

14 Nikola Jokić Dobio je šansu u startnih pet, ali je već u 16. minutu ’zaradio’ četvrtu ličnu grešku. Uprkos lošem startu i nekim greškama, čini se da je igrao slobodnije i sa više žara, pa se s pravom nadamo da će Nikola izgledati još bolje u nastavku takmičenja jer nam ’škripi’ na poziciji četiri i valjalo bi da možemo češće da uparimo Raduljicu i njega.

15 Vladimir Štimac Slično kao i sa Markovićevih pet trojki, nije pozitivan znak za naš napad kada nekoliko lopti u nizu ide Štimcu na niski post da rešava. Odlično je počeo, posle je napravio dve-tri greške.

24 Stefan Jović Ono što je igrao, igrao je na zadovoljavajućem nivou. Pogodio je trojku iz otvorene pozicije, što može da bude značajno za samopouzdanje – biće takvih situacija i u narednim mečevima.

25 Milan Mačvan Kako kažu Amerikanci, Mačvan ima zadatak da “popuni velike cipele“, cipele Nemanje Bjelice. Nemoguće je da to učini, potpuno su drugačiji igrači i utisak je da Mačvan još traži pravu ulogu u ovoj ekipi.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve