Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 24.07.2016.

13:00

Doping igre – ima li neko čist?

Počeli smo da brojimo sitno do početka Olimpijskih igara u Riju, ali glavna tema nije sport, nisu sportisti, u stvari jesu, ali dopingovani.

Izvor: AK

Autor: AK

Doping igre – ima li neko čist?
Foto: Getty images

Naravno, niko nije naivan da smatra da je doping novi faktor u svetu vrhunskog sporta, on je sveprisutan već decenijama, ali stiče se utisak da je sada dostigao vrhunac.

Na stranu teorije zavere da se neko urotio protiv bilo koga i "namestio igru", činjenica je da su sportisti iz godine u godinu pod sve većim pritiskom ostvarivanja dobrih rezultata jer je konkurencija žestoka, a samo najbolji su adekvatno nagrađeni.

Daleko od toga da je to izgovor, ali svima je jasno da profesionalni sportista pre svega želi rezultat, medalju, trofej, to želi i njegova okolina, porodica, prijatelji, navijači, na kraju i sama država čiji grb nosi. A kada naporni treninzi i sportski život prestanu da budu dovoljni za to, a jasno je da rivali imaju dodatne "adute" u istoj borbi, poseže se za alternativom. Nažalost.

Već mesecima u svetu sporta, pre svega olimpizma i atletike samo je jedna bitna tema - sistematski doping u Rusiji.

Sve je počelo dokumentarnom emisijom na nemačkom kanalu ARD decembra 2014. pod nazivom "Vrhunska doping tajna: Kako je Rusija stvarala šampione?", u kojem se prvi put pominje sintagma "sistematski doping" sponzorisan od države.

Uz pomoć "insajdera", među kojima je glavna bila Julija Stepanova, optuženi su sportisti, treneri, doktori, članovi nacionalne i međunarodnih federacija, te ruska antidoping agencija i laboratorija u Moskvi koja je bila akreditovana od strane Međunarodne antidoping agencije (WADA), da su omogućili atletičarima stimulativna sredstva, i to pod patronatom države zataškavali, a sve u cilju ostvarivanja glavnog cilja, stvaranje pobednika.

Reakcija WADA je bila ekspresna, organizovala je nezavisnu Komisiju koja je izvršila opširno istraživanje ne samo u Rusiji, nego i u Međunarodnoj atletskoj federaciji (IAAF), a koja je skupila brojne dokaze o postojanju raširenog sistema varanja među sportistima koje je bilo ohrabreno od strane trenera i zvaničnika, ali i samih učesnika.

Posle godinu dana analiza, u izveštaju na više od 300 strana navedeni su metodologija sistema, termini i šifrovani nazivi zabranjenih stimulansa, te imena zvaničnika, doktora, trenera i sportista koji su učestvovali.

Sve ovo ima mnogo dublju pozadinu, pa su se javljali svedoci poseta pripadnika ruske Državne službe bezbednosti (FSB, bivši KGB) antidoping laboratorijama, čak i u Sočiju tokom Zimskih igara 2014, kao i navodi o sakrivanju dokaza uništavanjem skoro 1.500 uzoraka koje je WADA tražila za nove analize.

Naravno, kako bi ceo sistem prošao "ispod radara", sportisti i doktori su koristili mito koji su često primali zvaničnici antidoping agencije, te bez adekvatnog nadgledanja uzimali uzorke urina od atletičara, a WADA je čak prijavila i zastrašivanje njenih predstavnika od strane naoružanih pripadnika ruskih snaga bezbednosti.

Komisija je istakla da Rusija nije jedina zemlja, niti su atletičari jedini sportisti, koji su deo sistematskog dopinga u sportu. Ali su kod njih pronašli dokaze. I preko Međunarodne atletske federacije (IAAF) presudili im.

Epilog, 68 ruskih atletičara je suspendovano sa nastupa na predstojećim Igrama u Riju, bez obzira da li su među onima kod kojih je utvrđen doping. Usledila je žalba Rusije Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani, koji je potvrdio odluku WADA i IAAF, pa tako u borbi za medalje nećemo gledati najmanje šestoro favorita.

Među njima se ističu aktuelni šampion sveta na 110m prepone Sergej Šubenkov, potom šampionka iz Londona u bacanju kladiva Tatjana Lisenko, šampionka u skoku u vis takođe sa Igara 2012. Ana Čičerova, i naravno povratnica i rekorderka u skoku s motkom Jelena Isinbajeva.

U Rio će putovati nekoliko Rusa, među kojima su pomenuta Stepanova te skakačica u dalj Darja Klišina, koje ispunjavaju uslove WADA da im se odobri nastup na Igrama, a to je pre svega testiranje na doping van Rusije.

Oni kojima bude odobren put u Rio će nastupati kao neutralni sportisti, pod zastavom Olimpijskog komiteta Rusije. Očekuje se da im se pridruži još nekoliko atletičara koji nisu bili pozitivni na doping testovima, ali tek ako im se odobre žalbe koje će uložiti na civilnim sudovima.

Sportisti se bune, smatraju da su im ugrožena osnovna ljudska prava, uništene karijere, predsednik Rusije Vladimir Putin traži novu "nezavisnu analizu" u saradnji sa MOK i WADA ističući da ne može postojati kolektivna odgovornost svih sportista, pa ni atletičara zbog korišćenja dopinga.

Rusi se svim silama bore da dokažu da su protiv onoga za šta su optuženi, pokušavaju da se "očiste" i istaknu kao pošteni, međutim, označeni su kao prevaranti, kao "kultura sa duboko ukorenjenim varanjem na svim nivoima sporta".

"Hvala vam svima što ste sahranili atletiku", zaključila je priču Isinbajeva.

Ali, kao što smo već pomenuli, nisu Rusi jedini problem, možda su oni doping odveli na znatno viši novo, ali i mnogo drugi varaju, a rezultati toga prolaze u senci priče o velesili s istoka Evrope.

Napredak tehnologije omogućio je antidoping agencijama nove, bolje testove za utvrđivanje prisustva zabranjenih supstanci koje su do pre svega nekoliko meseci, a posebno godina, bile "nevidljive".

To je pokrenulo seriju novih testova starih uzoraka pa je Međunarodna antidoping agencija (WADA) krenula ispočetka, ako se tako može reći, od Pekinga i 2008. godine.

A to je donelo "oluju". Na više od 1.200 testiranih uzoraka koji u to vreme nisu bili pozitivni, utvrđeno je da je skoro 100 sportista koristilo određen stimulanse koji nisu legalni. A među njima je na desetine osvajača medalja. Nisu navedena imena, već samo da su u pitanju četiri sporta iz Pekinga i dva iz Londona, te devet različitih zemalja.

Šta nas čeka u Riju? Isto. WADA je najavila da će provesti još dva talasa testova, tokom i posle Igara, pa nas sigurno očekuje još na desetine pozitivnih uzoraka sa prethodna dva takmičenja. Nema sumnje da će mnogi od njih učestvovati i u Brazilu.

Novi šampioni, rekordi, padovi, legende, heroji, tragičari, to ćemo takođe gledati tokom avgusta meseca, a za nekoliko godina, a možda i svega nekoliko meseci opet nove doping skandale.

Atletika, niti sport, nisu očišćeni od dopinga suspenzijom ruskih predstavnika, niti utvrđivanjem novih rezultata kod ostalih, ali su možda malo "čistiji".

Međutim, da li ćemo u Riju slaviti prave šampione, ili veštačke? Ima li iko čist danas u sportu, i da li je to više sport?

Da li je uopšte moguće iskoreniti doping, ili je to borba sa vetrenjačama?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve